Fåniga sparåtgärder

Fåniga sparåtgärder. Man håller på med så mycket skit under en dag. Tankar far igenom huvudet och ibland materialiseras dem i handling. Ibland får jag för mig att spara lite energi eller pengar på något fånigt och fullkomligt orealistiskt sätt (i förhållande till vad jag faktiskt sparar, insats och om ens något sparande sker).

Har man väl siktet inställt på att optimera och lever med ett spar-mindset som jag kan det som sagt gå lite överstyr ibland. Fru IGMR kanske tittar på mig och undrar ”vad händer här?” eller IGMR junior säger ”men paaaaaappaaaaaaaa”.

Ett inlägg på temat som skrevs för ett par år sedan heter ”Mina mest extrema sparåtgärder”. Det jag beskriver där kanske känns lite fånigt men det finns klart grader av navelskåderi och fånighet som kan passeras. Konstigheter normaliseras också över tid och vem vet- kanske jag blir nästa Early Retirement Extreme?

Så vad toppar då min lista på fåniga sparåtgärder?

Jo detta:

fåniga sparåtgärder
Att jag ens kan leva med mig själv…

Detta är alltså jag som just har kokat pasta från Matsmart (vilket är snålt i sig). Men för att öka på galenskapen stänger jag proppen i lilla diskhon och häller ut varma pastavattnet där. Tanken är då att jag inte vill att värmen ska gå till spillo.

Jag får ljuva inre bilder om hur värmen leds via vår rostfria diskho och ut i luften vilket gör att termostaterna på elementen i köket stänger sig och vips – pengar sparade. Att koka upp vatten i en kastrull förbrukar ungefär 0,2 kWh för den mängd vatten ovan och denna energi liksom ser jag mig få tillbaka här. Detta i form av minskad fjärrvärmeförbrukning .

Nackdelen med ovan är att det inte är superkul att sticka ner handen och tömma ur rumstempererat och slemmigt pastavatten samt Fru IGMRs fundersamma blickar. ”Vem har jag gift mig med?” och kanske ”när jag inte trodde det kunde bli värre. Barkbröden är en sak men detta?!”.

Har ni några sparåtgärder som gått överstyr – typ ”if it´s yellow let it mellow”?

Signatur


Publicerat

i

av

Etiketter:

Subscribe
Notify of
guest

36 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Adde
Adde
3 years ago

Tja, vi har en bit från VVB till duschen, brukar samla upp vattnet i vattenkannor innan de blir varmt, tomater m.m vattnas med detta

Jaz
Jaz
3 years ago
Reply to  HerrIGMR

Var i Sydafrika när deras vatten höll på att ta slut för några år sedan. De använde precis det du skriver om ”greywater”. Exempelvis ställ en liten hink under dig när du duschar och använd det för att spola i toaletten, vattna i trädgården osv.

L C
L C
3 years ago

Det där ska jag ta efter, kokar upp tevatten i en klassiskt vattenkokare (kettle?) på spisen och har på senare tid börjat störa mig på att eftervärmen finns kvar men inte används till något. Så tar nån dl mer vatten än nödvändigt och låter resten förångas. Men knepet med gummiproppen var bra mkt vassare. Det är nått sjukt över det men ändå. Väldigt kreativt!

Louise
3 years ago

Ha ha ha, det var ju jättekul!

Louise
3 years ago
Reply to  HerrIGMR

Well…du sa det 😉

men det ena behöver inte utesluta det andra 😉

Utdelningsbagaren
3 years ago

I trafiken, hoppar alltid över en växel, vid acceleration påfart ligger jag ofta på 5an ganska direkt vilket innebär en 30-100 acceleration på 60-90sekunder. Bakomvarande blir något irriterad. Slutar väl med bötfällning för mig snart pga orsakad köbildning på Sveriges mest trafikerade väg.

Last edited 3 years ago by Utdelningsbagaren
Lupinerna
Lupinerna
3 years ago
Reply to  HerrIGMR

”gubbar på riktigt ”? Hate to break it to you men… 😂😂

För egen del är jag nöjd när överblivet vattenkokarvatten är perfekt temp för brödbak.

Fru Lugn
3 years ago

Haha, eftersom vi bor på landet med egen brunn och enskilt avlopp så ja – ”if it’s yellow let it mellow” är en grej här! Toan är dessutom inte av nyaste modell så använder en del vatten även om jag har sett värre. Vi spolar bara för allt när vi har gäster (som inte är vana). Speciellt såhär veckorna före tanktömning när vi inte vet exakt när de kommer och samtidigt vet att det snart är fullt i tanken. Det har hänt att Herr Lugn går ut i skogen för att undvika en akuttömning á typ 6-8 tkr… En vanlig tömning kostar 2200 kr, och vi kommer behöva öka antalet så fort Bebis Lugn och tygblöjorna är här.

Annars har jag nog tyvärr blivit lat. Glömmer att släcka ibland, släpper inte alltid ut eftervärmen ur ugnen, står och glor för länge i kylen, osv. Men vi eldar istället för att dra på elpatronerna på hundra nu när värmepumpen är paj i alla fall!

Fru Lugn
3 years ago
Reply to  Fru Lugn

Ärligt talat gör vi massa småsaker som jag inte ens tänker på, men det är mer av miljö-/resurshänsyn än ekonomi och härstammar från mina Zero Wasteambitioner – fyller ut kylen och frysen med vatten för att spara el, använder tygkassar, tygservetter (när vi har gäster, i övrigt får man tvätta händerna), LED-lampor, tygnäsdukar, bivaxdukar, tvättbara disktrasor, komposterbara diskborstar och städverktyg, inget hushållspapper, inget sköljmedel, ingen tumlare, inga nyköp av plastpåsar för det lilla avfall som blir, minskat användning av toapapper, egentligen så få engångsprodukter som det bara går, etc.

Ärligt talat undrar jag vad alla grannar gör med sina soptunnor av dubbel storlek? Vår innehåller på sin höjd hundbajspåsar och en brödpåse hushållsavfall per månad. Även om vi skulle använda engångsblöjor så skulle vi inte fylla vår tunna (minsta storleken) på de veckor som motsvarar det längsta tömningsintervallet som vi får välja…

Fru Lugn
3 years ago
Reply to  HerrIGMR

Jag har aldrig funderat på om det finns ett samband, men här är öppen dörr för nummer ett mer regel än undantag… det är nog mitt ”fel” för jag växte upp så. Kanske har vi blivit ännu mindre pryda i och med användningen som guldvatten? Intressant tanke ändå, vad som känns normalt eller successivt normaliseras 🙂

Visst är det så – sparsamheten/effektiviteten stannar inte vid pengar. Jag vet faktiskt inte ens vilket som kom först för mig – material/miljö eller pengar? De har gått hand i hand från start.

Heja chop and drop! Jag önskar att jag skulle våga tigga gräsklipp av grannarna till täckodlingen!

Lupinerna
Lupinerna
3 years ago
Reply to  Fru Lugn

Kul att höra om Zero waste-ambitionen. Den slår mig varje gång jag tömmer kärlen. Längre än att köpa vissa saker i lösvikt i specialaffär har jag tyvärr inte kommit.

Kan trösta dig med att eftervärmen i ugnem kommer ut oavsett om du släpper ut den eller inte 😉

Lupinerna
Lupinerna
3 years ago
Reply to  HerrIGMR

Ja, det gör jag ibland! Kom av mig lite när vi flyttade till nuvarande lägenhet eftersom vi hade gasugn första 1,5 åren. Händer att jag gör det på spisen också, men det sparar inga pengar eftersom det är fastpris på gasen.

Anonym
Anonym
3 years ago

Som random läsare med några hundra högskolepoäng termodynamik i bagaget skulle jag vara lite försiktig med att låta varmt vatten svalna i öppna kärl för att spara pengar. Du värmer förvisso upp luften något men du ökar också luftfuktighet eftersom det varma vattnet ångar. Fuktig luft kräver mer energi för att hållas varm än torr luft. Håll luften torr så går det åt mindre energi att värma huset.

Dessutom kommer troligen ångan i luften kondensera efter ett tag och då ökar du på sikt risken för fuktproblem.

/AK

Fjådor
Fjådor
3 years ago
Reply to  Anonym

Exakt min tanke. Spara 4,2 öre på uppvärmning men riskera att köksinredningen möglar ihop i förtid.

Lell
Lell
3 years ago
Reply to  Fjådor

På vintern är ju i allmänhet den relativa luftfuktigheten låg inomhus så att det är nog ingen fara om det inte går till överdrift.

Anonym
Anonym
3 years ago
Reply to  Lell

Risken för fuktskador tror jag är relativt liten, men min poäng var att det snarare kostar pengar än sparar pengar eftersom luftfuktighet ökar och därmed massan som måste hållas varm.

/AK

Etta
Etta
3 years ago
Reply to  HerrIGMR

Det går ju ändå att få någon mer nytta av att bara spola ner vattnet tänker jag. Häll det kokandet vattnet över disktrasan/svampen/borsten, så att bakterierna får sig en käftsmäll. Det går säkert att invända att alla bakterier inte dör utan disktillbehören behöver kokas 10 min eller liknande. Det mest effektiva där torde ju vara att slänga ner dem med pastan, fast där någonstans kanske gränsen för rimliga effektivitetsvinster går..

Fumlan
3 years ago

Kul, här kommer ett tips till på tema vattenånga!
Ställ ett tonårsbarn med pormaskar över ångan med en handduk över huvudet, vips har du fixat ett hemmaspa! Kanske enklare om vattnet är kvar i kastrullen, dock!

Peter S
Peter S
3 years ago

Läste Energieffektivisering på högskola förra terminen. Det är mycket energi som släpps ut via avloppet, 5-10% per årskonsumtion, i Stockholm tas energin till vara på VA verket mha värmepump. Toavattnet borde fyllas på när man sätter sig på ringen, då hinner det inte värmas upp innan det spolas ut…

Peter S
Peter S
3 years ago
Reply to  Peter S

Dåliga/otäta dörrar/fönster andra energitjuvar, samla duschvatten i badkar och se till att uppvärmningssystemet reagerar snabbt vid det extra värmetillskottet. Väntar du storbesök..? Dra ned på värmen på förhand och låt gästerna bidra, de små elementen.

Lena
Lena
3 years ago

Vi har ju delar av Sverige som har det besvärligt med vattentillgången under varma sommarmånader (turisterna ökar på befolkningen och därmed åtgången på vatten dessutom) och där uppmanas att tex samla upp vatten i diskhon när en exempelvis sköljer frukt och grönt eller spolar för kallt dricksvatten för att sedan kunna använda till trädgårdsbevattning tex. Inte alls så dumt, tycker jag (på temat smartsnålt). Men att spara/spola stora mängder varmt/hett vatten vet jag kan orsaka fuktskador på sikt.

Nu hänger jag ut min andra hälft här (på temat dumsnålt). Vi har ett parallellkök (läs smal gång med skåp på båda sidor mitt i huset) och tre barn som ännu inte är särskilt gamla. Han envisas ändå med att ställa upp ugnsluckan på glänt för att ta tillvara eftervärmen när vi är färdiga med matlagningen. Risken att bränna sig, fastna i den öppna luckan eller springa in i den är underordnad den extra värme det tillför vårt hus på 150 m2…

fruefficientbadass
3 years ago

Underbart inlägg! Min man ”sparar på bokstäver” när han skriver i Word (eller Excel). D.v.s., om han har ett långt ord som ska raderas (ex. ”avståndet”, men att cellen därefter ska innehålla ordet ”antagande”) måste han gå in och ta bort precis de bokstäver som inte finns i det nya ordet och därefter addera de saknade.

En väninna har en tillbringare vid duschen och när kranen under de första fem sekunderna får ur sig kallt vatten häller hon det i tillbringaren som hon sedan tar ut i trädgården och vattnar blommorna med. Mycket springande i trappor.

JAG har givetvis inga sådana här fånigheter för mig :).

36
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x