Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Oxveckorna & blue monday

Så var de här igen. Oxveckorna och årets tråkigaste dag – blue monday.

Det första fru IGMR sa till mig imorse var: “Jag tror jag har fått hål i en tand”. Skiten börjar alltså som det ska.

Oxveckorna är perioden mellan trettonhelgen och påsken. Enda ljusglimten som man har dessa veckor kanske är sportlovet. I år är möjligheten till att förlusta sig på sportlovet ganska fint stängd – om man följer restriktionerna.

Även om ljuset är på väg tillbaka är det mörkt, kallt, vått (i Skåne) och ett pandemidopat vabruari står för dörren. Lägg därtill att jobbet drar igång och att man ska vara utvilad och “hungrig”.

Blue Monday

Varje år runt den tredje måndagen i januari sker det en storm på IGMRs blogg. Vid vissa klockslag hökar hundratals personer på bloggen. Alla söker sig till ett visst inlägg – blue monday. Det är inte särskilt välskrivet men det får måååånga sökträffar på Google. Uppenbarligen känner folk av januaris blöta, kalla och tunga filt.

Blue monday är en skapelse av den brittiske psykologen Cliff Arnall som har kommit fram till att denna dag är skit. Han har en skapat en formel för att komma fram till detta baserat på ekonomi, motivationsnivå och dagar till jul(?!). Just det sistnämnda tror jag inte spelar roll för undertecknad men vem vet…

oxveckorna
As good as it gets.

Oxveckorna

I år är det speciellt och extra jävligt skulle jag vilja säga – tack vare pandemin. Vill man ta sig igenom denna period på ett vettigt sätt kan man vända sig till diverse må bra tidningar. “Resturangbesök”, “Gå med i en Yogastudio” eller “unna dig spabesök”. Icke relevant i år.

Så hur tar man sig igenom dessa skitveckor innan det börjar ljusna, man får ett välkommet stick i armen och humlorna börjar surra?

Här kommer några tips som vi ämnar att anamma.

 • Planera odlingssäsongen och beställa växtlampor och frön. Förodla!
 • Läsa böcker. Boktips!
 • Lyssna på poddar.
 • Fru IGMR ska börja dagen tidigare så att hon kan ta två timmars lunch. Träning och promenader är tanken.
 • Jag ska utnyttja min förtroendetid bättre. Har jag gjort det jag ska och inga möten är inplanerade behöver jag inte sitta och vakta mailen.
 • Se till att få dagsljus i ögonen. Idealt är ljuset innan 10:00 men allt ljus är bättre än inget.
 • Elda i kaminen.
 • Röja i trädgården.
 • Planera in post-pandemi utflykter, resor, träffar.
 • Äta roligare mat.

Hur tar ni er igenom skiten? Är det så illa som jag vill ha det till?

Signatur

22 kommentarer

 1. FruEfficientBadass

  Jag tror att du täckt det mesta. Mina oxveckor kompenseras av det faktum att jag nu, för första gången på ett år, är fri att disponera mina dagar som jag vill vilket ger mig oxytocin/dopamin/endorfinpåslag i växlande storlek mest hela tiden. Men jag minns hur det var. Fy fan. Den här tiden på året brukade kunderna upptäcka att vårt affärssystem i 10% av fallen spottat ur sig fel årsbonus så det var helvete på flera nivåer. Lugna kunderna, försöka få systemsupport, samarbeta med controllerbitchen, parallellt med oegnagerade interna möten där vi skulle låtsas uppbåda någon form av geist inför det kommande året. Those Dayz Are Over. Bra tips det där med ljuset före tio, det visste jag inte.

  • HerrIGMR

   Det låter så dreamy! Jag har 100 + mail att gå igenom och en trötthet som gör det oöverstigligt 🙂

   Det där med dagsljuset är spännande och jag visste inte det heller.

   “Sömnhormonet melatonin dämpas av dagsljus. För att vara pigg dagtid är det viktigt att få dagsljus före klockan 10 på förmiddagen. Då minskar melatoninet, vilket avslutar den biologiska natten. Den dagliga rytmen av pigghetshormonet kortisol stärks också av ljuset.”
   Källa: suntarbetsliv.se

   • HerrIGMR

    Fö högläste jag din kommentar för fru IGMR vid hemmalunchen nyss. Stor igenkänning på januaribeskrivning. Brutet räkenskapsår med start/stopp april. Nu kör vi!

    • FruEfficientBadass

     Brutet räkenskapsår…brrrr….ord jag förpassat i hjärnans källarförråd, bredvid floskelförrådet. “Passion for excellence” anyone?

 2. Fri2032

  Jag hade det rätt ok tills kylan och snön kom. Jag föredrar ju vintrar utan minusgrader. 😉

  Men samtidigt är det nåt mentalt med nyårsafton, som gör att jag är mer positiv bara jag kommit förbi årsskiftet. Hästarna drar ju alltid ut mig några timmar varje dag och nu när jag jobbar hemifrån försöker jag fixa hästarna dagtid, så jag får lite ljus på mig.

  Men jag längtar till våååååår!

  Idag är ändå en bra dag, var på läkarbesök i morse och fick positivt besked. Dessutom -4 kg på vågen sen vi sågs i början av november. Yay!

  • HerrIGMR

   Grattis X 2!

   Speciellt i år var nyårsafton sugar sweet men säg den lycka som varar för evigt 🙂

   Ska ta mig iväg på lunchpromme nu med ChooseFI i lurarna så att jag också får “ljus” (eller vad man ska kalla det) på mig.

 3. Kristoffer

  Det omvända gäller även när man ska öka melatoninet till kvällen och sömnen – har man svårt för att somna på kvällen så är en bra faktor att just tidigarelägga dagsljusexponeringen.

  För mig är veckorna från det att vi ställer om klockan i slutet av oktober fram till jul den absolut kämpigaste tiden på året – det är redan mörkt och blir bara mörkare för varje dag samtidigt som vädret är som sämst(några plusgrader och horisontalt regn).
  Nu blir det ljusare för varje dag som går(forfarande dock mörkt och tidvis dåligt väder) och alla långhelger ligger framför oss i tillägg till att årets två bästa månader april och maj snart är här!

  • HerrIGMR

   Jo de veckorna är kämpiga. Här i Skåne dröjer det inte förrän våren gör sitt intåg. Den metrologiska våren brukar komma runt 15 feb. Humlornas surr är nog bara 1,5 månad bort så visst är det hoppfullt. Lägg till covidvaccin, Trump bort, ljusets återkomst och annat så ljusnar det verkligen på riktigt. Nu ska vi bara igenom några veckor som brukar vara av det lite tyngre slaget – och speciellt för de som förköpt sig på julklappar, raketer och champagne 🙂

 4. Robert B.

  Dagsljuset före kl10 är än knappt synligt men det blir inte mörkt före halvfyra på eftermiddagen ivartfall.

  Flugornas herre – William Golding
  En av de obehagligaste romaner som finns att läsa är denna dystopiska robinsonad.

  Mästaren och Margarita – Michail Bulgakov
  Fantasy, satir och samhällskritik i ett.

  Hundra år av ensamhet – Gabriel García Márquez
  Den magiska realismens huvudapostel som skildrar tillvarons mysterier.

  Henrietta ska du också glömma – Stig Claesson, Slas
  Om en del av Sverige som de innanför tullarna knappt vet att det finns förutom som förbipasserande landskap när de är på väg någon annanstans.

  Ett annat liv – Per Olov Enquist
  Om det som verkade så bra tar andra vägar in i dimman och mörkret och attHjoggböle är den mest centrala platsen.

  Lögn, förbannad lögn & prognoser – Alf Riple
  En bok om finansmarknadens självbedrägerier

  Robert B.

  • HerrIGMR

   “Dagsljuset före kl10 är än knappt synligt men det blir inte mörkt före halvfyra på eftermiddagen ivartfall.” – Precis den kommentaren fick jag av Fru IGMR och den är ju helt korrekt. Man får nöja sig med dagsljus 🙂

   Och tack för boktips! Jag har som önskan att börja läsa mer skönlitterärt så jag tar tacksamt emot dessa tips.

 5. Fru Lugn

  Bra tips! Det var länge sedan jag såg fram emot att börja jobba efter semestern, men riktigt så jävligt vet jag inte om vi har det. Jag tycker oftast att hösten är värre, för nu är vi åtminstone på “rätt sida”. Allting är som bekant relativt, och jag är mest tacksam över att gravidillamåendet till stor del har gått över, och att jag har lite energi till övers. Lättad över att bebis mår bra, väldigt nöjd med minusgrader och förhållandevis stora mängder snö, väntar på fröleverans, osv. Samtidigt sitter jag på jobbet och räknar ned dagarna till föräldraledigheten… oklart om det hjälper eller stjälper humöret att veta att det är över 100 arbetsdagar kvar..? 😉 Kanske är jag bara mer untouchable än vanligt pga. bebis – jag orkar inte ens bli irriterad över värmepumpen som fortsätter krångla och säkert kommer kosta ännu mera pengar innan den funkar igen.

  • HerrIGMR

   Bebis på gång är stort och det gör – om man inte mår illa – rät gott för humöret. Fru IGMR var aldrig så easy going som med junior i magen. Det var verkligen som solsken reinkarnerat i en kvinna med stor mage. Detta är ju livet och det som gör att livet går från svartvitt till färg. Satt själv och räknade ner timmar na till jag kunde hämta junior från första skoldagen efter lovet idag – man saknar ju de små!

   Har ni luft/luft eller luft/vatten?

   • Fru Lugn

    Mys! <3 🙂

    Båda, men det är luft/vatten som krånglar. Det verkar inte som att någon del har servats sedan installationen för 10 år sen. Teknikern dömde ut kompressorn, men vill samtidigt väldigt gärna sälja en helt ny pump. Ska bli spännande att se offerterna för reparation vs. byte…

 6. Erik Sjöstedt

  Det är ju supergött nu. Skönt med vanlig vardag, inga röda vardagar då det blir trångt i naturen. Vi går mot ljusare tider hela tiden. Kanske tillochmed kan bli lite minusgrader i skåneland i veckan 🙂

  • HerrIGMR

   Man kan hoppas! Jo jag har märkt att det tunnas ut men jag är tyvärr fast i källaren framför det blå ljuset.

   Och ljuset – det återvänder. Ge mig cirkus fyra veckor så kommer jag vara glad som en liten sprallgök.

 7. Kemiläraren

  Hade mitt första arbetslagsmöte efter föräldraledigheten… Kl 8.40, 20 min in i det var jag less på alla dumma diskussioner som skulle hållas i helgrupp om absolut nada.. Då var det betydligt roligare att träffa mina elever. De gör arbetsdagen rolig iaf! Fick ägna mötet åt att slösurfa och läsa viktiga fire bloggar iaf! Något bra med distans jobb!

  • HerrIGMR

   Det finns någon regel som säger att tiden något diskuteras på ett möte korrelerar omvänt till hur viktigt det är. Något som jag känner allt för ofta är sant.

   Gött med elever som ger energi. Jag har svårt att få mitt excelark att ge mig den kicken 🙂

 8. Kristian

  Ser fram emot nästan varje dag faktiskt. 🙂 Slipper man slask är det bara att njuta av god mat med ett glas vin, promenader, läsa, hålla koll på börsen, lära samt programmera. Lite sol kunde man annars gärna få.

  • HerrIGMR

   Du låter som att du har det “dialed in”. Vad är det du programmerar?

   Har förresten försökt maila dig och tacka jag till erbjudandet att synas på din sida. Mailen har dock studsat. Så om du ser detta: Svar ja 🙂

   • Kristian

    Jo det är synd att klaga tycker jag – trots lite sura börssväningar 2020 men ser hopfullt på 2021 åtminstone!

    Jo jag fick ditt meddelande. 🙂 Har inte tittat mer på det problemet med eposten så inkommande epost kärvar än.

    Jobbar professionellt .Net och C# men privat (Economy Blog Index) i Java.

 9. Lupinerna

  Regn och trulig unge när vi skulle iväg imorse men lämnade en liten solstråle och cyklade glatt tillbaka till hemmakontoret. Dricka te, planera veckan, baka bröd och äta lunch med maken. Det är jävligt segt nu men man får ju njuta av det lilla. Snart semlor och blodapelsiner!

  Vabuari kan bli spännande i år. Antingen ligger man däckad i covid eller så är man friskare än nånsin (med tanke på att varken influensan eller magsjuka fått fart i år).

  • HerrIGMR

   Där sa du något: semlor.

   Ja ellerhur ska februari bli spännande! Nerven i år utgörs inte bara av att man hoppas undvika flunsan och magflunsan 🙂

Kommentera