Så var den här igen, blue monday. Julmyset är över, det är mörkt och kallt, maten är uppäten, ungarna har tröttnat på leksakerna, pengarna är slut, vabruari har antagligen tjuvstartat, nyårslöftena är redan brutna och jobbet har rivstartat för att möta den vikande konjunkturen.

Blue Monday

Jag talar om denna måndag, tredje måndagen i januari – Blue Monday. Det är den brittiske psykologen Cliff Arnall som har kommit fram till detta, bland annat på grund av ovan nämnda orsaker. Han har en ytterst intrikat sätt att komma fram till detta baserat på ekonomi, motivationsnivå och dagar till jul(?). Cliff har gjort offentlig avbön i brittiska tidningar för att ha tagit denna deppiga dag till nya bottennivåer genom att mynta uttrycket ”Blue Monday”.

Så vad gör man? Cliff menar att det är en bra tid att ställa om och fundera över vad man ska ta sig för i arbetslivet, ja i det mesta. Jag tycker kanske att det ALLTID är en bra tid för att reflektera över sin egen bana. Nog om det.

2019 bestämde sig Cliff för att göra sig en profit på denna deppiga dag. Han har startat ett samarbete med flygbolaget Virgin Atlantic och Virgin Holidays för att lyfta den blöta filt som så tungt lagt sig på denna, årets deppigaste dag. Tillsammans vill dessa godhjärtade och omtänksamma parter inte lura av dig dina sista slantar eller få dig att låna mer pengar – NEJ, absoluuuuuut inte. De vill att du ska omfamna de nya möjligheter som ett nytt år erbjuder.

Januari och just denna måndag behöver inte vara deppig! Inte alls! Därför har de sin ”Screw it, let´s do it” kampanj för att ni deppisar ska lyftas och se möjligheterna till nya upplevelser och möten. Det är nämligen så att i världen finns massor av äventyr som bara väntar på att upplevas! Att det innebär att sätta miljön och plånboken i skiten struntar vi i – YOLO!

Tips för att överleva blue monday och denna period

  • Planera odlingssäsongen och beställa växtlampor och frön. Förodla!
  • Läsa böcker. Boktips!
  • Lyssna på poddar.
  • Strukturera upp arbetsdagarna och ta lunchpromenad.
  • Se till att få en dos dagsljus varje dag. Idealt är ljuset innan 10:00 men allt ljus är bättre än inget.
  • Elda i kaminen eller varför inte en brasa på utflykten.
  • Röja i trädgården.
  • Planera in utflykter, resor, träffar.
  • Äta roligare mat.

New Order

Själv blir jag deppigare av detta samarbete och min blue monday blev lite mer blue. Så vad göra? Jo en av mina absoluta favoritlåtar alla kategorier är New Orders – Blue Monday. Detta råkar vara världens mest sålda maxisingel. Historien säger att de, trots detta, tjänade lite eller inga pengar då själva omslaget var var speciellt och dyrt att tillverka.

Lyssna och gå från deprimerad till pepprimerad på dryga sju minuter.

Helt underbar video och band.

Hur upplever du blue monday?

Signatur