Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Blue Monday – årets deppigaste dag.

Så var den här igen, blue monday. Julmyset är över, det är mörkt och kallt, maten är uppäten, ungarna har tröttnat på leksakerna, pengarna är slut, vabruari har antagligen tjuvstartat, nyårslöftena är redan brutna och jobbet har rivstartat för att möta den vikande konjunkturen.

Blue Monday

Jag talar om denna måndag, tredje måndagen i januari – Blue Monday. Det är den brittiske psykologen Cliff Arnall som har kommit fram till detta, bland annat på grund av ovan nämnda orsaker. Han har en ytterst intrikat sätt att komma fram till detta baserat på ekonomi, motivationsnivå och dagar till jul(?). Cliff har gjort offentlig avbön i brittiska tidningar för att ha tagit denna deppiga dag till nya bottennivåer genom att mynta uttrycket “Blue Monday”.

Så vad gör man? Cliff menar att det är en bra tid att ställa om och fundera över vad man ska ta sig för i arbetslivet, ja i det mesta. Jag tycker kanske att det ALLTID är en bra tid för att reflektera över sin egen bana. Nog om det.

2019 bestämde sig Cliff för att göra sig en profit på denna deppiga dag. Han har startat ett samarbete med flygbolaget Virgin Atlantic och Virgin Holidays för att lyfta den blöta filt som så tungt lagt sig på denna, årets deppigaste dag. Tillsammans vill dessa godhjärtade och omtänksamma parter inte lura av dig dina sista slantar eller få dig att låna mer pengar – NEJ, absoluuuuuut inte. De vill att du ska omfamna de nya möjligheter som ett nytt år erbjuder.

Januari och just denna måndag behöver inte vara deppig! Inte alls! Därför har de sin “Screw it, let´s do it” kampanj för att ni deppisar ska lyftas och se möjligheterna till nya upplevelser och möten. Det är nämligen så att i världen finns massor av äventyr som bara väntar på att upplevas! Att det innebär att sätta miljön och plånboken i skiten struntar vi i – YOLO!

Tips för att överleva blue monday och denna period

 • Planera odlingssäsongen och beställa växtlampor och frön. Förodla!
 • Läsa böcker. Boktips!
 • Lyssna på poddar.
 • Strukturera upp arbetsdagarna och ta lunchpromenad.
 • Se till att få en dos dagsljus varje dag. Idealt är ljuset innan 10:00 men allt ljus är bättre än inget.
 • Elda i kaminen eller varför inte en brasa på utflykten.
 • Röja i trädgården.
 • Planera in utflykter, resor, träffar.
 • Äta roligare mat.

New Order

Själv blir jag deppigare av detta samarbete och min blue monday blev lite mer blue. Så vad göra? Jo en av mina absoluta favoritlåtar alla kategorier är New Orders – Blue Monday. Detta råkar vara världens mest sålda maxisingel. Historien säger att de, trots detta, tjänade lite eller inga pengar då själva omslaget var var speciellt och dyrt att tillverka.

Lyssna och gå från deprimerad till pepprimerad på dryga sju minuter.

Helt underbar video och band.

Hur upplever du blue monday?

Signatur

11 kommentarer

 1. Flow-FI

  Fan vad skönt att beta av årets sunkigaste dag så här tidigt på året då. Betyder ju att det aldrig blir så här illa mer i år då och att vi kan göra en kollektiv vändning på slambotten och röra oss uppåt mot ytan igen. Känner hur tårna sjunker djupt ner i den gyttjiga dyn när vi tar sats för vårt själasprång mot ljuset!

  Förövrigt botar jag min blue monday med att sälja av av massa onödigt skit som samlats på tradera. Saker som jag inte orkat ta tag i att sälja pga alla administration. Men har nu upptäckt att Tradera gjort det betydligt effektivare nu för tiden. YOLO!

  • Herr IGMR

   Jamenvisst är det gött att riva av denna måndag som ett plåster. Denna helg har vi i Skåne njutit av vårfågelsång, småfåglars inspekterande av våra fågelholkar och lökar som är på väg upp i gräsmattan.

   Säljer man massor på tradera som jag i perioder gjort när jag sålde min vinylsamling, kan jag rekommendera funktionen "plocklista".

 2. Fru EfficientBadass

  "Tillsammans vill dessa godhjärtade och omtänktsamma parter inte lura av dig dina sista slantar eller få dig att låna mer pengar – NEJ, absoluuuuuut inte." Haha. För varje känsla lessen som glad finns en shoppingrelaterad lösning. Som med vilket missbruk som helst då. Själv avnjöt jag BLue Monday med att skratta så att hunden blev rädd gm att se Joe Rogans Netflix-special. Det finns en sekvens i "Strange Times" där han imiterar katter respektive hundar som precis dödat en fågel som är helt obetalbart. Fast nu minns jag att du nog inte har Netflix…

  • Herr IGMR

   Nä HBO just nu. Jag skiftar då och då. True Detective säsong tre har just börjat…

 3. The Dividend Story (@Dividend_Story)

  Haha, jag hade faktiskt en mindre lyckad dag idag.. Men det är skönt, då kan det bara bli bättre härifrån 🙂

  • HerrIGMR

   Gött! Min dag började med att jag vaknade 03 och inte kunde somna om. Krydda dagen med en skollämning av IGMR junior som storgråter och vägrar släppa mitt ben, skärmtrötta ögon och ett ostädat hem. Blue monday 🙂

  • HerrIGMR

   Nu felläste jag. Skärmögon! Blue monday! Trist att du hade trökdag- nya tag imorgon!

 4. Frugal i Dalarna

  Låt oss hasta förbi måndag och satsa på fredag istället. https://youtu.be/mGgMZpGYiy8

  • HerrIGMR

   Verkligen… den låten peppar ALLTID upp!

 5. Lena

  Är det inte nu i dagarna flest ansöker om skilsmässa med? Har för mig det…

Kommentera