Vi går in i fredagens varma famn och jag snor helt ogenerat The Dividend Storys kända rubrik ”Lite fredagstankar” (som jag med stor behållning läser varje fredag).

Fru IGMR fyller år

Vi kan ju börja med att Fru IGMR har fyllt år och presentfrågan har skapat stor vånda hos mig. I mitt djupaste inre måste en plan ha börjat gro – något som mitt medvetna jag inte riktigt varit med på. I det undermedvetna IGMRska sinnet skapades planen om att ge Fru IGMR en modern och fin present – nämligen – skärmfri tid.

Hur gör man då detta bäst utan att det medvetna får reda på det? Jo sätt på skyglapparna när herr IGMR ska vara duktig och tvätta lakan. Resultat:

Wait for it

För några år sedan hade inte detta varit så roligt. Nu kan man ändå ta det för vad det är. Jag hämtade Fru IGMR och sedan stod vi och skrattade rätt gott åt det hela. Fru IGMRs riktiga present blev en fin skjortklänning från COS och ett halsband från Etsy. Inget av det hann hem lagom till födelsedagen så jag fick muta junior att rita bilder av det. En fin dag med gott vin, lång promenad, film och mys.

Hur löste vi telefonen? Vi hade faktiskt en gammal Iphone liggandes som jag inte ännu lagt ut på Tradera. Den har Fru IGMR tagit och verkar nöjd. Det enda som var jobbigt på riktigt var att få till BankID. Resten finns ju, eftersom vi lever i framtiden, på back-up i molnet.

Det kliar i händerna

Ledigheten som nu är avslutad har varit skön och väldigt välbehövlig. Jag har haft ögonen på två projekt som jag nu har genomfört. Det första var att byta två läckande stammar i garaget. Takavvattning och avloppstammarna går genom garaget och tidigare ägare av huset har varit lite oförsiktig med dem. Dels har de målats med plastfärg som inte är jättebra för gjutjärn. Dels har de kommit åt och repat rören. Det har blivit skador som så smått börjat läcka. Med pepp och digitalt stöd av min vän Utdelningsbagaren gick bytet på ett nafs.

Byta gjutjärnsrör lite fredagstankar
Grundförutsättningar. Rostiga och läckande gjutjärnsrör.
lite fredagstankar
Torrpassning på hallmattan
plaströr
Lite kapande med vinkelslip och passning så är det klart.

Under 500 kronor för detta byte. Jag passade på att kolla status på stammarna längre ner och det ser fint ut. Skönt att kunna själv.

Mitt andra projekt var att göra en dörr till hålet i stödmuren där soptunnan var tänkt att stå när huset byggdes. Varför jag gör detta är för att kunna börja hyra ut mina verktyg på Hygglo men slippa sköta utlämning och tillbakalämning. Tanken är att sätta ett kodlås på dörren som jag ger till den som vill låna och har betalt. Flexibelt för oss båda och en passiv inkomst som inte är betungande. Tanken kom när vi hyrde en textilvårdsmaskin på Hygglo.

Lite fredagstankar hygglo
Resultat-ish. Nu finns ett låsbeslag och handtag.

Dörren byggde jag av lärktrall jag har liggande och några gamla reglar. Det jag behövt köpa är gångjärn för sub 200 kronor. Kodlåset är inte på plats men det kommer jag också behöva införskaffa. Skulle inte Hygglo fungera bra har jag nu ett låsbart litet förråd där jag kan ha trädgårdssaker istället för i garaget. Win oavsett.

Passade också på att elda upp en gammal och trasig lastpall (obehandlad) i eldskålen. Sköna två timmars eldstirr och trädgårdsmys.

eldstirr

Vi har börjat jobba

Igår återvände vi till gruvan och den lediga fräschören känns redan bortblåst. 2020 var tufft och jag kan knappt beskriva hur skönt det har varit med ledighet. Nu är vi tillbaka i arbete och kontrasten arbete/ledighet är, som alltid, slående. Det är bara att konstatera att jag inte trivs med att vara bunden 8-17 med arbetsuppgifter jag inte valt själv. Det bara är så. Motivation framåt!

Till sist. Lite lyssningstips och lästips.

Jag kan inte nog rekommendera näst senaste ChooseFI med JL Collins. JL har skrivit favoritboken ”The Simple Path to Wealth” som handlar om indexinvestering och hur man blir rik genom detta. Boken skrevs till hans dotter för att hon ska få en bättre förståelse för processen och varför det är viktigt att spara. Ett avsnitt som ger mycket både för den som börjar med investeringar all above. Detta är vår metod som tagit oss från noll kronor till nästan 1,3 miljoner kronor på under tre år. Fler boktips här.

Fru Efficient Badass vill jag också tipsa om. Hennes inlägg ”Ålder och FIRE” handlar om ålder och längtan efter frihet. Det träffade mig starkt. MI30 har också kommit med kommentar.

Fru EB kom idag med ytterligare ett underbart inlägg om hennes Parisdröm. Underhållande och livsbejakande läsning som vanligt men även detta träffande för mig. Min dröm ser dock lite annorlunda ut och involverar en stor trädgård, garage med snickeri och billyft. Det får också gärna stå en rolig bil att skruva på där. Naturnära är givet så klart. Sedan besöker jag gärna Paris ofta men då på hotell.

Till sist vill jag tipsa om min lugna spellista som är speciellt skapad för er. Det tillkommer låtar regelbundet. Det nya lägger sig längst ner.

Ha en fin helg och tack TDS för en fin rubrik ”Lite fredagstankar” att ärligt sno 🙂

Just ja – MyBonus har cashback 360 kr om man skaffar solcellsoffert. Det har vi gjort. Bra pengar och ska bli intressant att se vad offerten landar på. Tips till er med eget tak.

Signatur