Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Ekonomiappen Tink läggs ner *snyft*

Ekonomiappen Tink läggs ner. Tink har varit en stor bidragande faktor till att vi kunde få koll på vår ekonomi och därmed kapa kostnader, optimera kostnader, hålla koll på kostnader och börja S P A R A.

Tink

Tink samlar in alla transaktioner och saldon från olika banker och kreditkort. Tink sammanställer samt kategoriserar sedan utgiferna. En tankning till bilen hamnar under kategorin “transport” och ett Lidlbesök hamnar under “livsmedel”. Allt summeras och man kan enkelt följa hur man spenderar och hur månaden går.

Tink har även samlat in vilka tillgångar man har från t.ex Avanza. Nackdelen med Tink är att de inte har varit kopplade till Lysa samt att månadssparande inte synliggjorts på något vettigt sätt.

Under min digitala paus möttes jag av nyheten att Tink går i graven. Företaget skall satsa på annat och därmed kommer inte inte ha så god koll på ekonomin – om vi inte agerar.

Vad ska vi göra nu?

Rikatillsammans har någon tjänst på gång, det finns vanlig bankbok, excel och säkert fler andra appar. Inget har dock varit så bra som Tink i min mening.

Jag har provladdat hem Zlantar och ngn annan app men ljuv kärlek och tycke från min sida uppstod ej.

Så vad göra?

Jag tror att jag landar i att använda vår bank, Danske Banks, sammanställning som blir bättre och bättre. Danske Bank är inte länkad till diverse kreditkort men faktum är att jag och vi har taggat ner på kreditkortsanvändande i och med att det mest tar energi och ger väldigt lite.

Danske Bank kombinerat med en månadsvis manuell saldoinsamling från Avanza, Lysa och CSN. Allt samlat i vårt FIRE-excelblad gör att vi fortsatt kommer ha bra koll.

Tink läggs ner
Staplarna hos Danske Bank är klickbara med transaktionerna samlade. En IGMR månad.

Använder ni några andra coola appar för att hålla koll på kostnaderna och månadsutgifterna? Kommer ni att sakna Tink?

Signatur

25 kommentarer

 1. Fru Lugn

  Vi har inte testat Tink, men jag har varit avundsjuk på amerikanarnas Personal Capital för det verkar väldigt smidigt.

  Vi använder Splitwise för att dela lika på gemensamma utgifter och för kassabok + uppföljning av sparande/pension/lån i Google Sheets. Det är en liten manuell övning varje månad som jag ibland svär lite över… men jag svär mer över de enstaka månader när jag har slarvat och inte skrivit in exakta värdet på en viss fond, etc. Vill jag ha statistiken precis som jag vill ha den så får jag jobba för det, liksom. Jag har fört kassabok i över tio år så det är ingen stor uppoffring, och extra roligt när sparandet går extra bra 🙂

  • HerrIGMR

   Det är väl lite “whatever floats your boat”… alltså det som funkar, det funkar. Vi har helt gemensam ekonomi vilket förenklar. Snyggt med kassabok så lång tid. Blir ju lite ett historiedokument å om du sparar dem 🙂

   Vi kör en avstämning på ISK, konton, lån etc varje månad för att kunna följa utvecklingen. Tink har fungerat för att ha koll på kostnaderna as we go.

 2. Sebastian melin

  Använder bara Excel. Eftersom våra inkomster kan skifta hyfsat så känns det enklare o fylla i allt i ett spreadsheet

  • HerrIGMR

   Mmm förstår. Vi kör en kombination. Avstämning i excel, koll “mitt i månaden” med tink och planen som sätts mellan fyra ögon och en lönecava den 25:e varje månad.

 3. mr deed

  Åh, jag håller med dig. Jag sörjer verkligen nedläggningen av Tink. Har faktiskt varit med hela vägen från start som betatestare när de bara hade sin sammanställning på webben, dvs innan appen lanserades, så det här är en stor förändring i min uppföljningsrutin (Lön > automatiska överföringar >Tinkavstämning > uppdatera google kalkylark).

  Men jag hittade i veckan Icas medlemsapp som faktiskt kan hämta in transaktioner från flera banker och kreditkort och som nästan kan ersätta den automatiska sammanställningen som Tink har. Inte lika snyggt men ändå. Jag har bara inte kommit på om man kan koppla två kreditkort från samma bank till inläsningen (både jag och min fru har Preemkort).

  • HerrIGMR

   Bra tips. Du har inte testat Zlantar?

   • mr deed

    Nej, den måste jag kolla in, ser ju lovande ut när jag googlar snabbt. Tack för tips!

    • Herr IGMR

     🙂

     Jag skulle gått på den om Danske Bank ville synka. Men det fungerade nichts av någon anledning.

 4. Eva

  Jag har också använt TINK och en månadssammanställning av saldon i excel. Jag gillar dock att jag kan se de olika kategoriseringarna av utgifterna i TINK. Jag kommer nog inte att ersätta appen utan det får räcka med kreditkortsräkningen och månadssammanställningen. Eftersom jag bara använder ett kort till allt så blir det inte krångligt.

  • HerrIGMR

   Det är ju faktiskt ett bra sätt det mä.

 5. Skogsanna

  Jag körde Tink i några år men gav upp för något år sedan när de slutade koppla OKQ8 bank till sig. Har därefter försökt mig på kassabok via kontoutdraget överfört till excel men är inte tillräckligt händig för att någorlunda automatiskt fixa kategorier och dessutom väldigt less på att sitta vid datorn efter en hel arbetsdag.

  Men herr IGMR och fruEB har i alla fall inspirerat mig till en månatlig uppföljning av konton även om de för ändamålet inköpta lönecavorna förbrukades i annat sammanhang. Tack för det!

  • HerrIGMR

   Lönecavan är viktigare än man tror! Gött att du håller koll och GÖTT ATT DET ÄR LÖNING IDAG! 🙂

  • Skogsanna

   Bäst att fixa nya cavor då! Brukar köpa småflaskor eftersom gubben inte gillar bubbel och inte vill han räkna pengar heller. Tur att vi har samma inställning till sparande och att jag får se hans konton då och då.

 6. stasch

  Jag använde Tink i flera år. Det var också för mig en starkt bidragande orsak till att jag tog tag i min ekonomi. Där samlades inkomster + utgifter, sammanställning över bo- och studielån, samlat sparande + sparmål, budget, kreditkort och mycket annat. Det är en stor besvikelse att de lägger ner appen. Nu uppstår, åtminstone i min ekonomi, ett tomrum som något annat företag borde kunna fylla genom att utveckla en grym app – en som inte är bunden till en specifik bank utan kan härbärgera flera olika banker, kort, mm. Hoppas något dyker upp!
  Vet du förresten varför de lägger ner Tink? Inte lönsamt?

  • HerrIGMR

   Zlantar testade jag och den verkar kunna fylla gapet. Hade dock inte nog motivation i och med att Tink fanns/finns. Nu kanske det är dags att omvärdera.

   Tink har annan bisniss med AI och banker tror jag. Kategorisering av data etc som de ska köra istället.

 7. md

  Jag har sparandet på excel, jag konsumerar så lite numera att de inte behövs hålla redas på längre 🙂

  • HerrIGMR

   … och man får tänka en extra gång om det verkligen är värt att bränna pengar OCH vara tvungen att öppna datorn. Ytterligare en spenderartröskel 😉

 8. Andrea

  Jag och min man hade Tink tidigare och såg många fördelar med det. Nackdelen var att vi inte kunde synka mellan våra mobiler, vilket ändå för oss var en stor nackdel. Nu har vi gått över till en amerikansk app som heter YNAB. Denna kan inte synka transaktioner från Sverige, så vi lägger in allt själva, men den stora fördelen med denna app är att den jobbar proaktivt med pengarna istället för att notera när pengar har dragits. Deras motto är “Every dollar needs a job”, vilket gör att man portionerar ut sin inkomst på olika kategorier och det är därifrån man sen gör sina betalningar. Om en kategori blir overspent så får man en påminnelse och man får flytta pengar från någon annan post. Vi har blivit mer medvetna om våra utgifter och då var vi redan väldigt medvetna innan. Man kan dessutom lägga in långsiktigt sparande till ex en ny tv om 2 år och då säger den till hur mycket du ska avsätta per månad.

  Denna app går att synka mellan användare och arbetet med transaktioner tar inte mycket tid när man väl gjort en grund. Den kostar typ 80 dollar per år, men som student får man ett gratis provår. Vi har kört den nu sen i augusti och är jättenöjda.

  • HerrIGMR

   Gött tips. Lyssnar man på ChooseFI och de andra Amerikanska FIRE poddarna så inser man att det finns en uppsjö grymma tjänster där.

  • Johanna

   Vi kör också YNAB sedan ett antal år. Visst kostar det lite, men jag tycker att det är värt varenda krona. Ger en helt annan överblick än andra liknande appar som jag provat innan.

 9. eriksjos

  Vi har ett kalkylblad hos google, det har vi nog haft i tiotalet år, innan dess excel. Sitter ju ändå vid datorn/fånen varje dag och tar bara nån minut att föra in när man shoppat.

  • HerrIGMR

   Ja det är den tröskeln man ska över. Men som du säger. Datorn är ju uppe varje dag så det är ju inge biggie att göra´t.

 10. Jacke77

  Hej
  Fungerar utmärkt med klarna app då jag använder även klarna visa. Det går koppla alla kort till klarna appen. Enkellt och gratis.
  Mvh.jacke77

  • HerrIGMR

   Inte dumt! Taco för det tipset!

 11. Freddan

  Hej, här en lista med olika appar som har som kan hjälpa till och spara pengar.

  https://sverigesbästalån.se/spara-pengar-app/

Kommentera