Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Ovanligt mycket vardag

Ja ovanligt mycket vardag är vad det är just nu. Fru IGMR har varit krasslig med en go och djup hosta. En sådan där hosta som förpassar en till ett annat sovrum på natten för att inte förstöra allas sömn. Just den där hostan är det varning på så därför åkte jag och hämtade ut ett Covid-19 test. Spännande testprocedur som jag inte går in på detaljer på. Kovidden lyste dock med sin frånvaro när testresultatet trillade in mindre än 24 timmar efter pinnen i näsan, svalg och gud vet var.

Huset

Jag körde en liten målning av våra fönster på ovanvåningen och insåg att vissa av dem v e r k l i g e n inte var i bästa skick. Ett allmänt upprop gick ut till grannarna om de har något fönster liggande. Två av grannarna byter just nu alla fönster och jag hoppas att vi kan få ett av deras då alla radhus fönster är lika. Jag målade i alla fall över skiten och hoppas på att det håller ett tag till medan jag får tag på nygamla fönster och renoverar dessa.

mycket vardag tyvärr
Just i denna stund stod herr IGMRs mungipor i ett all time low.

Vill inte ha moderna fönster eftersom självdraget fungerar bäst med otäta originalfönster samt att de är väldigt vackra. Cirkus 200 000 kronor kostar det att byta alla fönster till inte jättefina nya fönster. Känns ovärt.

Skolan

Skolan har också dragit igång på allvar för IGMR junior. Han går i ettan och, peppar/peppar, han trivs och det går bra. Dock är läsningen eller läskoden inte knäckt och därför får vi traggla igenom x antal sidor i en bok varje kväll på soffan. En mysig men ibland frustrerande stund för oss båda. Skam den som ger sig – för en vecka sedan orkade han med en sida och nu läser vi 5-6 sidor per kväll. En fin balans mellan att pressa och väcka läslust. Inte lätt.

Jobbet

Jobbet tar mycket energi nu. Det är den tiden på året då alla retailbolag skall dra in sina pengar. September – december skall röda siffror bli svarta i resultaträkningen.

En kollega har gått i väggen och jag lär just nu upp hennes ersättare. Fem år hann min kollega vara ute i arbetslivet innan hon trillade dit i maj. Forskningen, och min egen erfarenhet, säger att man skall tillbaka till jobbet så snabbt som möjligt. Risken är annars att man blir fast hemma. Inte lätt att återvända till jobbet – det skall gudarna veta. Man är skör och rädd.

Tanken är dock inte att man skall jobba och in i samma situation – en kaffe och några småprat räcker. Sedan bygger man från det. Min kollega blev just sjukskriven en och en halv månad till och de som har kontakt med henne privat säger att hon mår väldigt dåligt. Känner starkt med henne och jag får flashbacks från mitt eget utmattningssyndrom.

Hälsan

Jag åkte på en väldigt mild variant av det som Fru IGMR har. Bara lite “malaise” eller allmän sjukdomskänsla som nu är bortblåst. Skönt!

En större sak som sker i höst är att jag fått remiss till allergimottagning för att påbörja sensibilisering för katt, pollen och kvalster. Sommaren var överjävlig vad gällde allergi och jag hoppas att sensibiliseringen kan hjälpa mig.

För er som undrar vad det är så innebär det att man via tablett eller spruta får en liten dos av allergen med jämna mellanrum för att immunförsvaret skall vänja sig och inte gå bananas som det gör nu. Behandlingen är lång, två-tre år. Vi får se hur det går.

Öfvrigt

Idag trillar det in totalt tre kubik ved på nedfarten till garaget. Två kubik björkved och en kubik lyxig bokved. Bokved skall brinna lite längre och ge bättre glöd. Vi får se hur det är med den saken och om den kubiken bokved verkligen är värd tvåhundra kronor mer än en kubik björkved.

Annars läser jag om Markus Torgebys “Sova Ute“, mycket för att jag gillar känslan, språket men också för att jag känner igen hans beskrivningar om röran i huvudet och att sortera i den. När den är avklarad ligger boken “Granskogsfolk, hur naturen blev svenskarnas religion” på tur. Någon som läst?

Jag lämnar er med en bild ur Addnatures reklamblad som jag verkligen gillade. Fyndigt och sant.

mycket vardag
True dat.

Har ni också mycket vardag just nu? Det känns som om höstens intåg ofta ökar dosen vardag.

Signatur

13 kommentarer

 1. Spargrisen

  Vill bara tipsa junior om bokserien om Tam – draktämjaren av Jo Salmson (pseudonym). Lättläst, spännande och fina bilder i manga-stil. Vi högläste ett kapitel per kväll, dyslektikern en sida och föräldern nästa. Dyslektikern insåg snabbt att den som börjar får en halv sida först (eftersom kapitelnamnet är så stort) och dessutom en eller två sidor med bild på.
  Denna författare har flera olika fantasyserier som slukades (ja, eller höglästes tillsammans i början).

  • HerrIGMR

   Tack för tips! Har sett dem på bibblan men inte lånat än – det ska jag se till att göra. Lilleman har sett till att lägga namn på minnet eftersom de ofta upprepas i text = enklare + snabbare att läsa. De är inte dumma de små…

   • Lena

    Mina äldsta barn går i tvåan och förskoleklass nu. Båda kunde dock läsa redan innan de började sista året på förskolan, men jag har ändå snappat upp att läsövningen ser annorlunda ut mot hur det var iaf när jag var i samma ålder (30 år sedan). De har läsläxor utifrån den nivå de är och de ska läsa samma text, gärna varje dag hela veckan. Syftet är just att lära sig känna igen orden visuellt och därmed inte behöva bokstavera sig igenom orden! Det är för att få ett flyt i läsningen och därmed läsglädje! Jag var liksom mina döttrar tidig med att läsa men om jag minns rätt skulle orden ljudas, bokstaveras och nåde den som fuskade och gissade sig till orden…

 2. hanna

  min man började sensibilisering mot gräs via tablett nu i februari. hans vår och sommar blev otroligt mycket bättre och hans kattallergi har mildrats något också, han kan vara i katthem o klappa katt i flera timmar utan att få andnöd, och må piss 🙂

  • HerrIGMR

   Det låter otroligt lovande och glädjande för er och honom. Det är ju det akuta med hem med katt i samt att skiten sitter i tre dagar efter. Löpning och att bara gå upp för trappor blir oskoj. Man vill inte heller köra på med luftrörsvidgande om man inte måste.

   Fick han bekymmer när han började käka dem?

 3. Carina

  Granskogsfolk är mycket bra bok som jag tyvärr var tvungen att lämna igen på biblioteket med sista kapitlet oläst. Ska nog faktiskt inhandla den. Det är sällan jag (fd förlagsredaktör) läser något så välskrivet.

  • HerrIGMR

   Roligt att höra. Ska sätta tänderna i den ikväll framför brasan hade jag tänkt. Tvåveckorslån på denna bok så den verkar populär.

 4. Jennie

  Jag har också läst Marcus Torgebys ”Sova ute” och gillade den. Men än mer gillade jag hans debut bok ”löparens hjärta”.
  Om sonen går i ettan kanske Lassemaja-böckerna kan vara något? Min äldste son knäckte läskoden mellan sommarlovet 1-2:an och det har vi Harry Potter böckerna att tacka för. Vi började läsa dessa högt som godnatt saga och därefter tog han med sig boken och läste om boken själv. Vi blev allihop uppslukade av denna fantastiska story och vi tackar än idag Harry Potter för vår Storebror knäckte läskoden där.
  Mvh J

  • HerrIGMR

   Visst är Löparens hjärta bra… Nästan alltid när jag ska springa tänker jag på hans “känns det så tar det”. Jag gillar hans enkla språk som når fram utan krumelurer och språkliga yogaövningar.

   Lassemaja har vi läst alla vid nattningsläsningen. Harry Potter är ett supertips. Det tar jag till mig 🙂

   Trevlig helg!

 5. Lily

  Surt det där med fönster, men håller tummarna att grannarnas gamla kan renoveras!

  Läsningen – vi har en helt ointresserad förskoleklassare här. Kan säga att hans syskon började läsa i 5-årsåldern o slukade böcker. Jag försöker att inte stressa upp mig – barn är olika.

  Här är det lite annorlunda vardag eftersom jag har börjat läsa till sjuksköterska. Det känns så bra trots att sparandet kommer att minska rejält.
  Jag läser mycket men trots det har jag mer tid hemma o med barnen, kan ta pauser o promenader, stressar inte alls på samma sätt som på jobbet, är mycket piggare o gladare. Jag är inte i må-fr 8-17 (21-23) fällan. Jag är fri på något vis (även om jag inte är ekonomiskt fri). Jag upptäckte att jag räknade hur många timmar jag hade pluggat – oops det blev inte 8-10 timmar per dag och så kom jag på att det spelar ingen roll. Jag behöver inte rapportera tiden till någon. Med det sagd så ser jag mycket framemot att göra praktik o jobba som sjuksköterska i framtiden.

  • HerrIGMR

   Vad glad jag blir att höra om utbildningen! Du har ju varit sugen på den under en tid 🙂 Känns på din beskrivning att det var rätt beslut. Nu gör du dessutom ngt som är mer värdemässigt sunt.

   Trevlig helg Lily!

 6. Lisa

  Intressant med veden, gärna uppdatering om bokveden var värd sitt pris sen! Läsningen kommer, plötsligt kan de bara 🙂 Min son kunde läsa från 5 men det blev ändå frustrerande i skolan när de skulle ha honom att ljuda, ”han kommer inte att kunna läsa svåra ord sen annars”. Han blev ledsen o ville inte läsa ”på skolans sätt” så jag fick gå dit o prata m läraren o han fick visa att han visst kunde läsa ord som järnvägsövergång o liknande o sen fick han läsa som han ville = alla nöjda.

  • HerrIGMR

   Liten uppdatering om bokveden. Vi eldade igår och även om jag hade ett glas vin i vardera ben tror jag mig kunna säga att det ovetenskapliga test jag gjorde igår vanns av boken. Jmf stora vedklabbar lades in och bok brann kanske 20% längre.

   Skönt att det löste sig. Vår son har lite problem med r:en (blir j) och där blir bokstaverandet också problematiskt 🙂

Kommentera