Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Status juni 2020 & swemester

Status juni 2020 eller månadsrapport 2020.

Igår trillade lönen in på våra konton. Lönecavan låg och brände i kylskåpet men jag och fru IGMR tittade på varandra i ett tyst samförstånd och nickade subtilt. Inga ord yttrades men vi båda visste vad blicken betydde – “vi sparar den till imorgon”.

Varför?

Men semestern börjar så klart! 5 veckors oplanerad tid men med flera möjligheter. Sällan har en semester behövts så mycket som efter denna skitvår.

status juni 2020
Läkarbesök i ett covid-tält. En erfarenhet rikare.

Kulmen (hoppas jag) på skiten nåddes igår när jag inom loppet av tre timmar avverkade ett tandläkarbesök och en kul tripp in i vårdcentralens covid-tält. Long story short – det är en jäkla massa gräspollen i luften nu och andningen är inte tiptopp. Allt med andning hanteras i tältet. Nu är det avklarat och jag fick hjälp.

Semestern

Semestern blir en kombination av Skåne och Småland. En trip norröver är också planerad om vi och värdarna har hälsan.

Vi har den stora förmånen att kunna låna ett boende samt att vara i svärföräldrarnas sommarstuga. Två natur- och havsnära ställen som vi verkligen trivs att vara på. Tyvärr blir det inte som vanligt i år med närmare umgänge. Vi sitter dock inte i sjön utan strax bredvid (höhö).

Stoppen på Köpenhamns Zoo och Louisiana har Danmark satt stopp för. Vi är inte välkomna på grund av Sveriges höga dödstal jmf andra länder.

Vi har också bestämt oss för att lyxa denna semester och spara mindre. Det kommer bli mer take away och sådant denna semester. Därmed landar sparkvoten på 40% buhu.

Pengarna?

Nu har jag inte tittat på börsen ingående den senaste tiden men efter en snabb koll ser jag att efter den starka uppgången vi haft har det skakat lite nu på slutet. Men! Med månadens insättning ligger vi på 918 000 efter 28 månaders sparande. Nettoförmögenheten klockar in på 2 675 000 kronor vilket är en ökning på 1 050 000 kronor från start.

Sparkvoten denna månad är 44% vilket gör att vi har 10 000 kronor i semesterkassa. 400 kronor mer per semesterdag att lyxa till det med. Detta möjliggörs av en bättre lön denna månad p.g.a. eftersläpningar av vab och sjukpengar.

Från start. 28 månaders månadssparande och side hustlande kondenserat till en summa.

Det som verkligen slår mig när jag tittar på dessa siffor är en overklighetskänsla. Att det går. Sakta men säkert, månad efter månad. Samma, samma. Optimering, extraknäck men främst – lägga pengar på det som betyder något på riktigt, kapa annat. Det är en fin känsla att både välja och välja bort. Det aktiva valet gör faktiskt att båda pirrar till lite. Vi kan casha en Tesla. Vi kan en himla massa saker men vi väljer att inte göra det. Tid med familj och vårt framtida mål trumfar prylar.

Månadens win

Det såg lite tomt ut i skohyllan. Både jag och Fru IGMR behövde nya löparskor och nya sneakers. Förr skulle det kostat lätt över 5 000 kronor totalt. Men i och med att vi vet vad vi vill ha och vad vi har för storlekar i Nike och New Balance kollade vi som vanligt in Tradera.

Jag köpte ett par i princip nya New Balance sneakers (180 kr, nypris norr om 1 000 kr) samt ett par nya löparskor av samma märke i den modell jag vill ha för 400 kr. Fru IGMR hittade också ett par Nike Lunarlon löparskor, till synes nästan oanvända för 300 kronor och ett par oanvända sneakers av samma märke för 250 kr. 1 130 kronor för fyra par skor och de modeller vi vill ha. INGEN ser att vi köpt dem begagnade då de är till synes nya. Att löparskorna är förra årets modell gör nada. Så snabbt åldras de inte.

Det kan ta lite tid att göra dessa fynd men i Covidtider rensar folk ut och begagnatmarknaden svämmar över. Det pressar priserna också (skulle jag tro). Jag la inte mycket tid på detta. Kanske en – två timmar max. En fin timpenning, plånbokswin och miljöwin.

Till sist

Jag hade tänkt skriva ett långt boktips om Linus Jonkmans bok “Själv, Kraften i Egentid“. Orken finns inte riktigt men jag vill ändå nämna den. En, enligt mig, väldigt bra bok där många poletter trillade ner.

Hur samhället är skruvat mot det extroverta och att det är norm. Hur man kan skapa kvalitetstid med sig själv (inte snusk). Exempel från andra kulturer, t.ex. Japan, där att karriärsklättra inte är självklart. Att istället lära sig och göra sitt arbete till fulländning är det som smäller högre. Ett samhälle där yta har fått ge vika till förmån för det inre – historiskt sett i alla fall. Jag plöjde denna bok och jag fick med mig så mycket.

Linus jonkman
Bra bok helt enkelt

Låna den, köp den med cashback eller via denna affiliatelänk.

Vi önskar er en fin sommar och semester. Det kommer säkerligen komma sporadiska inlägg från undertecknad. Bland annat en instruktion till hur du gör dessa stolar själv för inga pengar. Inte en skruv behövs. Bara rep, borrmaskin och såg.

Ett av vårens DIY projekt. Instruktioner kommer snart. Sköna, enkla och hopfällbara

Fler månadsrapporter hittar du här. Fler boktips här. Fler DIY-projekt hittar du här.

Signatur

14 kommentarer

 1. Kristoffer

  Tack återigen för att du delar med dig – du har en otroligt kvalitativ bredd som du kombinerar med en lika hög relevans!

  • HerrIGMR

   Tack själv för pepp! Jag hoppas kunna inspirera fölk till sparande och att visa att man inte behöver äta barkbröd eller gräs som sallad. Det går att leva gött samtidigt som man sparar. Det behöver inte vara FIRE som är slutmålet. Det kan vara något helt annat, som en resa eller att kunna ge chefen fingret när hen dummat sig en gång för mycket – utan att behöva oroa sig.

   Trevlig helg Kristoffer. Blir alltid glad av dina kommentarer.

 2. Kristoffer

  Det gör du och du har verkligen en fin balans mellan nuet och framtiden – lägger själv mycket fokus på att hitta denna (tidvis svåra) balansgången. Det gör det och det finns väldigt mycket positiva dimensioner med FI(RE)!

  Stort tack och trevlig helg till dig och din familj IGMR!

  • IGMR

   Ellerhur. Väl formulerat – Hittar man rätt kan fan faktiskt både äta och ha kvar kakan.

   Trevlig helg!

 3. Frihetsmamman

  Trevlig semester! Hade gärna haft lite sommarstugor att låna, men hemester funkar det med. 🙂

  • IGMR

   Tack! Hemester är fina saker det med. För två år sedan hade vi som mål att besöka alla för oss okända större stränder i Skåne där vi bor. Väldigt roligt och vi hittade många guldställen.

   Vi är lyckligt lottade även om det är tråkigt att inte kunna umgås med släkten som vi brukar göra annars.

   Trevlig helg!

 4. K

  Åh, ser fram emot beskrivningen på stolen.
  Hur blir den ihopfälld? Försöker visualisera men blev svårt med repen. ?

  • IGMR

   Det är sitsen som fälls upp och ligger platt mot ryggstödet. Rätt bra för vintern.

 5. 10årsplanen

  Fin och välskriven uppdatering. Väntar ivrigt på instruktioner för att kunna bygga min egen stol 🙂

  Önskar dig en härlig semester!

  • IGMR

   Tack! Jag har tjatat och visat Fru IGMR de två senaste (inkl din). Det är nämligen hon som dröjer dålig vill ha beskrivningen/ritningen i InDesign så att den går att skriva ut. Hon har halvlovat att göra det ikväll 🙂

 6. FruEfficientBadass

  “Vi kan casha en Tesla” Haha precis så tänker ock jag. Varför är det just detta som comes to mind? Snygg stol btx. Nu har ni sju ställen att sitta på i trädgården. Åtta?

  • IGMR

   Nja bara fem ställen eller sex/sju om man räknar trapphäng. Men det är ju kul att skapa EB.

   Och ja teslan är kul. Kanske är det för att jag ändå vill ha en. Porsche etc intresserar mig inte utan känns mest som att åka runt med en dumstrut på huvudet. Nya alltså. Gamla kan vara guttigt med rätt styling alt orginal.

 7. The Dividend Story

  Hej!

  Härligt att se att portföljen taktar stadigt uppåt. Jag gillar också mindset:et med att kunna köpa massa grejer OM man skulle vilja, men däri (dvs. att man inte köper dessa grejer) ligger (en stor del av) hemligheten till portföljen taktar på norrut 🙂

  Tack för boktips, det låter som en intressant bok. Lägger till den på läslistan.

  Hoppas att ni får en fantastisk semester!!

  Ps, 40% är en riktigt bra sparkvot och helt rätt att unna sig under semestern.

  • HerrIGMR

   Insikten om att aktiva konsumtionsval kopplat till mål, värden och tid, åt det ena eller andra hållet, ger tillfredsställelse.

Kommentera