Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Hur vi håller vår bil ren länge

Hålla bilen ren länge? Utanför vårt hus står det ett gäng lindar. Dessa träd är vackra att se på men de skitar ner vår bil något otroligt. Just lindar utsöndrar en sockerlösning (eller är det bladlöss som är boven?) som lägger sig på bilen.

Tvättar man inte bilen ofta kommer denna sockerlösning att börja mögla. Det i sin tur ger “jättefina” små svarta prickar som är ett helvete att få bort.

Hur håller vi bilen ren länge?

Det enkla sättet är att tvätta bilen ofta i maskin eller för hand. Det tar tid och kostar pengar om det skall göras så ofta som det behövs för oss. Alltså behöver vi en annan metod. Tvätta på gatan / tomten får man inte eftersom man då sprider miljögifter.

Sättet vi gör är:

Bilen tvättas ordentligt en gång och det spelar ingen roll hur. Maskintvätt eller för hand väljer man helt och hållet själv.

Sedan gör vi som så att med ungefär två veckors intervall åker vi till en gör det själv tvättstation. Ni vet en sådan som ofta finns i närhet till köpladorna eller bensinstationer. Där växlar jag till mig polletter för en hundring vilket då brukar bli tio polletter.

När det är dags för biltvätt åker jag till tvättstationen som ligger nära jobbet och stoppar i två polletter.

Det första jag gör är att snabbt som attan blåsa av bilen med programmet “förtvätt”. Steg två är att ÄNNUsnabbare som attan blåsa av bilen med programmet “avspolning”.

Klart & betalt. En 20 kr paretotvätt. 80 % av resultatet till mindre än 20% av kostnaden och tidsåtgången jmf vanlig tvätt.

Hålla bilen ren länge
Gårdagens paretotvätt. Ain´t she pretty?

Är bilen ren från början och man gör detta med ett par veckors mellanrum – då håller sig bilen acceptabelt ren i tio veckor. Helt ok för 100 kr.

Jag är helt medveten om att jag inte kan köra in på Elmiamässan med denna bil. Det är en bruks och familjebil vilket gör att det känns helt okej för mig att tvätta på detta sätt. Upplevelsen av den från ett par meters håll är att den är relativt nytvättad alltid.

Har ni några tips för att hålla bilen ren länge?

Mer om bilar och bilrelaterade tips hittar du här.

Signatur

10 kommentarer

 1. David

  Kör samma som dig typ. Men du får öka tempot :)! På en polett (a 20 kr här i min byhåla) hinner jag med förspolning med högtryckslansen, sen schampoo med den andra borsten (ok allt hinns inte med att gnuggas) sen byte igen till högtryckslansen för att spola av. Har en stor gammal kombi.

  • HerrIGMR

   Jäklar – det var effektivt. Får den gamla tecknade serien “Roadrunner” i huvudet. Meep meep!

   • David

    Haha, ja man får inte ha flipflop på fötterna, för det kräver lite fart i kurvorna när man springer runt bilen 🙂

 2. Lupinerna

  Äntligen, min bil behöver rengöras! Visste inte vad som var effektivast på wash a car… ?
  Det finns en del suspekta handtvätt för 100 kr i anslutning till området vi bor…

  • HerrIGMR

   Mja… kör inte dem. Ofta människohandel och svart verksamhet.

   • Lupinerna

    Ja, tänkte det. Samma som övriga skiten man försöker rensa upp. Man kan lätt räkna ut att 100 kr inte täcker en dräglig lön, sociala avgifter och verksamhetskostnader. ?

    • HerrIGMR

     Haha ja verkligen. It doesnt add up. Här nere i the dirty south finns mycket av den varan.

     • Lupinerna

      Vi bor i östra delen av Malmö, need I say more? ?

    • HerrIGMR

     Östra Malmö är himma för mig. Huserade förr på Mellangatan, en tid på Celsiusgatan när jag pluggade och även på Kirseberg om det kan kallas öster. När jag flyttade till Malmö fanns inte Entré utan det var en parkeringsplats där shady människor brände kablar för att komma åt koppar. Det var för första man möttes av när man kom till Malmö. Entré kanske inte är så mycket bättre dock om än andra delen av skalan… Gillar dock de delarna och promenaden in mot centrum via Rörsjöstaden.

     • Lupinerna

      Vi huserar på Vårgatan så det är samma område. Älskar också promenaden in mot stan via Rörsjöstaden. Entré är inte mycket att hurra för men affären är bra, gymmet bra och när det inte är pandemi uppskattat jag bion. Jag är inte så kräsen.

Kommentera