Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Planering

Planering, planering. En stor del av de negativa känslor som bubblar just nu i det IGMRska hushållet har att göra med “what if´s”. Vad händer om vi blir permitterade? Vad händer om ditten och datten.

Igår gjorde vi en liten snabbövning och spånade på olika scenarion som är hyfsat troliga. Vi berörde deltidspermittering, varsel, större börsnedgångar än nu, karantän, nära och kära som blir smittade och sådant.

En källa till oro och känslan av maktlöshet är att bli överraskad och behöva reagera och ta in allt där och då. Därför var det skönt och nyttigt att göra lite lösa planer på hur vi ska agera i vissa scenarion och helt enkelt förbereda oss mentalt i sann stoisk anda. Negativ visualisering (be prepared for the worst but expect the best) kallas väl det å? Skriver detta lite quick and dirty så ni får ta det för vad det är.

Nu låter det som om vi fyllt källaren med vapen men så är det inte. Jag tror att måendet och det mentala är min och vår största utmaning i detta. Därför är det rätt skönt att redan nu ha gått igenom dessa scenarion.

Främst handlar det om att identifiera annat vi vill göra om vi får mer tid över. I och med att jag arbetar inom retail finns det en risk att jag kommer bli deltidspermitterad (tror jag). Stänger Sverige ner köpcentrum är risken stor att jag får bli hemma ett tag.

För fru IGMRs del arbetar hon inom en konjunkturkänslig bransch och är dessutom nästan sist in. Blir det tufft för hennes företag finns det en verklig risk att hon ryker eller blir permitterad. Hon har dock fördelen att vara enormt anställningsbar och är dessutom rätt trevlig. Hon kommer klara sig bra oavsett.

Så vad ska vi göra om vi ofrivilligt får mer tid över?

 • Måla och fräscha upp garaget
 • Måla om alla fönster utvändigt
 • Lägga klart mosaikgolvet i tvättstugan nu när gamla fjärrvärmepannan är borta.
 • Blir det lång “ledighet” finns även att foga om fasaden att tillgå.
 • Starta upp AB för fru IGMR
 • Göra hemsida till fru IGMRs AB
 • Upptäcka blanka fläckar i Skåne. Vi gick runt Arriesjön igår. En pytteliten pärla i närheten av Malmö. Bra kombination med besök på Månstorps Gavlar.
 • Mer odling i trädgården
 • IGMR junior vill sälja sticklingar så det är också ett projekt
 • Mer bokläsning
 • Komma igång med mer fokuserad styrketräning.
 • Daska liv i mitt insomnade sidehustleprojekt med en nischsida.
 • Distansutbildningar
 • Med mera

Det finns att göra alltså och allt handlar om att kontrollera det man kan. Vi kan inte styra över konjunktur, regering, arbetsgivare eller sjukdomen. Vi kan bara styra över oss själva och vad vi gör. Nu har vi en lös plan för en majoritet av de möjliga scenarion som kan ske (där många kommer innebära mer tid hemma).

En parentes är att vi inte längre är ensamma ute i naturen. Detta är på ett av våra vardagsfavoritställen – Bokskogen i Torup. Denna parkering är en lite mer hemlig parkering bortanför den stora vanliga besöksparkeringen. Här brukar det inte stå många bilar. I lördags såg det ut så här. Det fanns inte en enda plats kvar.

planering
Som packade bilsillar.

Vi hittade i alla fall en fin plats i solen att fika på.

Planerar ni för mer “fritid”?

Signatur

12 kommentarer

 1. Utdelningsbagaren

  Helt rätt inställning.

  Smart göra en lista på planerade aktiviteter som en själv kan påverka.

  • HerrIGMR

   Jag tänker att det är en skön sak att landa mentalt i. Om inte jobb så…

   Vill inte bara driva omkring hålögd utan mål och mening.

 2. Sejva

  Sund inställning. Det är som det är och bäst är om man kan få lite frid i sinnet av att hitta på annat under tiden. Inte låta oron suga ur livsandarna. Tänkte precis som dig att nu djäklar ska jag ta tag i att tapetsera trapphuset och allrummet, for till Bauhaus och hade sådan tur att de tapeterna som passade bäst i mitt gamla hus, låg i en låda och väntade för 20 kr rullen, kostat över 500 kr rullen innan. Då blev jag glad..

  Jag har eget företag och har märkt en rejäl minskning i orderingången senaste 14 dagarna, men känner märkligt nog en slags lättnad. De två senaste åren har jag bara varit mitt jobb, tagit 1 vecka helt ledigt per år och inte hunnit leva så mkt. Då blir inte pengar någon frihet, snarare tvärtom…

  • HerrIGMR

   Nästan gratis är gott!

   Hoppas du har jobb så du håller dig flytande men samtidigt kan njuta mer av våren/sommaren. Kanske blir bra detta!

   • Sejva

    Jag är lite äldre än de flesta här, född -64 och grunden till det jag har idag är en mängd val jag gjort genom åren. Bla köpte jag en fin 1:a i Sundbyberg när det krisade i slutet av 90- talet, som jag sedan sålde för 3 ggr så mkt efter några år när det vänt.
    Hyrde hus i 3 år och köpte nuvarande gård när det var en rejäl tillfällig dipp 2003 tillsammans med dåvarande maken. Den gården äger jag nu själv och den är mitt “aktiekapital” som jag har sidoinkomster av och samtidigt att fantastiskt boende.

    Så att hålla mig flytande, det gör jag alltid, eller så dör jag nu eller lite senare.

    • HerrIGMR

     “Så att hålla mig flytande, det gör jag alltid, eller så dör jag nu eller lite senare.” – Bra svar 🙂

     Låter som du har gjort medvetna val och satt dig i förarsätet. Har du mark och sådant också? Kan gården generera sidoinkomster? Typ vinterförvaring av bilar/båtar, arrende etc?

     Jag är själv väldigt sugen på att fly staden för gårdslivet men la familia måste vara med på noterna och det är de icke.

     • Sejva

      Har lite mark till gården men får även låna lite bete av en bonde som inte används. Han får bidraget och jag måste sköta marken för att få låna den.

      Så sidoinkomsterna är hyra ut bete med tillsyn 2 mån på sommaren, vinterförvara 2 jänkare i garaget, hyra ut ett par stallplatser med foderpass, men utan tillbehör som foder, hyr ut ridbanan och stallplatser när det är tävlingar 2 ggr/år på en ridklubb i närheten samt enkelt billigt boende i samband med det. Inga megainkomster utan just sidehustle. Det är en jorbruksfastighet och då räknas det som näringsversamhet.
      Och allt detta styr jag själv i vilken omfattning det ska ske.

 3. FruEfficientBadass

  Fördelen med studier är att man inte kan bli permitterad från dem, så jag har att göra till åtminstone jul. Och även studier finns en biljard saker att göra på kåken. Lite inne på samma linje som kommentatoren ovan: Jag hade nog tänkt mig lite mer slack och fritid i mitt fria liv. Nu kanske det verkligen blir så. Det är ju inte som att jag har ett stort yrkesego att ta hand om efter studierna.

  I värsta fall skulle ni ju kunna bli airb’n’b-värdar för ert källarplan? Andelen studenter kommer ju snarare att öka om det här blir långvarigt.

  • HerrIGMR

   Ja källaren är en outnyttjad potential. Tänker även enklare saker som vinterförvaring av ett par motorcyklar i garaget kanske? Superpassiv inkomst.

   Är mycket road av att följa din resa som började med “fru eb får kicken” och den berömda krokodilbilden. För mig var det din “the simple math” artikel som för mig öppnade ögonen litta mer till ett annat sätt att se på livet.

 4. Frihetsmamman

  Jag misstänker att vi snarare riskerar att få otroligt mycket mer att göra rent arbetsmässigt. Är därför lite stressad över typ sommarsemester och liknande. Vi har nu deadline på att rapportera semester till förskolan, men med läget kring Corona så är vi mest oroliga att vi behöver jobba hela sommaren och förskjuta delar av det jobbet som borde ske nu då. Lite stressigt. Men det är väl nu vi borde vara glada för att vi båda varit dåliga på att byta arbetsgivare (och få upp lönen) och därmed har rätt omfattande anställningsskydd, samt arbetar konjunktursokänsligt. Gissningsvis hade jag mått sämre om vi riskerade permittering än omfattande övertidsarbete. Men men, den som lever får se. :/

  Skönt att ni är så välplanerade förresten! En annan orkar typ inte planera veckans mat och får springa och handla i tid och tid därför. Det låter skönt att ha koll på livet även när det är så osäkert!

  • HerrIGMR

   Haha så jäkla uppstyrda är vi inte men försöker, speciellt med tanke på mitt sköra sinne 🙂

   Ja är det inte det ena så är det det andra. Övertid kan kännas skit och jag tror detta med inställd sommarsemester kan bli en realitet för många. Lägg därtill stresslagret med sommarsemester och förskolan. KUL – not.

   Kör en hembeställning mat om inte annat. Det är rätt gött i dessa tider. Torrvaror går åt. Halloumi och frysvaror håller länge. Krossade tomater kan man inte ha för mycket av. Önskar att vi hade en extra frys.

 5. Wilma Andersson

  Jättebra tips!

Kommentera