Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Black Friday – aftermath

Så kom måndagen efter som följer Black Friday. Dammet efter köphysterin har inte lagt sig utan det har virvlats upp igen. Dels av Cyber Monday men inte minst av alla som arbetar för paketföretagen eller plockar på lager. Korten har gått varma framför datorerna och i fysiska butiker och nu skall varorna ut.

Jag sitter just nu och följer två paket som kommer levereras med bud inom ett par timmar. Noll kronor för att en person levererar till dörr, det är galet. Speciellt när paketen inte är värda mer än 450 kronor tillsammans.

Lagret

Idag när jag kom till mitt arbete var klädkoden “oömma kläder”. Väl där fick jag också kliva i ett par stålhätteprydda arbetsskor. En plocklista stacks i min hand och fem minuter senare gick jag i gångarna och plockade varor till e-handelskunder och butiker.

Företaget jag arbetar på slog all time high på e-handelsorder under fredagen och helgen. Jag kan, efter att ha klickat runt i vårt buiness intelligenceverktyg, se att Black Friday är stort. Ett massmail gick ut till alla oss white collar kontorsfôlk att hjälpa till på lagret. Detta för att kunna få ut alla beställningar våra kunder i tid.

Jag anmälde mig direkt och tog det som ett välkommet avbrott att få packa och stå på golvet idag och då och då under resten av veckan.

En upplevelse

Nu ska jag direkt säga att jag har smekmånad och förstår att det inte är något jag skulle vilja göra dag ut och dag in. Men känslan att hjälpa varandra i företaget, få slänga käft med gubbarna, att få OCD-arrangera perfekt fyllda lådor OCH FÅ RÖRA PÅ SIG var gött.

Vissa ordrar jag packade förstod jag var julklappar och andra skulle det grejas med själv. En liten inblick i människors liv som jag gick och småmyste åt.

Det jag kanske mest tog med mig idag är att jag skulle vilja växla mer mellan kontor och fysiskt arbete. Jag sitter för mycket framför datorn eftersom min roll är just den. Excel, affärssystemsexercis med avbrott för lunch och möten. Tanken på en mer växlande vardag har funnits i FIRE planerna men idag kände jag det.

Vad vill jag ha sagt med detta inlägg? Inte mycket mer än att det var intressant att få en inblick hur det är att arbeta på lager och vad nyttigt det är att se alla delar av verksamheten.

Ett möte hann jag med idag iförd mina oömma och dammiga kläder. Där fick jag direkt nytta av det jag gjort under dagen. Vi kunde lösa sista detaljerna ett affärsförslag till en ny större kund på grund av att jag nu vet hur stor och frekvent använd vår låda 11 är.

Black Friday - aftermath
Här går jag och plockar.

Bara en sådan sak.

Nu är det knapp två timmar kvar till att några månaders förbrukning av Sensodyne och schampo levereras.

20 kommentarer

 1. Skogsanna

  Kul att få testa på verkligheten mellan varven! Du får ta upp det i nästa löneförhandling;)

  Min aftermath på Black Friday var att i eftertankens kranka blekhet så lämnade jag igen det inköpta idag på Cyber Monday för att produkten inte motsvarade förväntningarna men också för att jag kände att jag gått igång på hela BF-grejen trots att jag inte hade tänkt det. -”men det är ju så mycket billigare”.

  I övrigt blev det som för dig, två paket från nätapotek med sånt jag ändå ska ha med 30% rabatt. Jag är nöjd med det!

  • HerrIGMR

   Good for you! Haha ja varför inte. “Hörru chefis. Jag kan köra fifty fify lager och kontor med bibehållen lön – vad säger du”?

 2. Greven

  Greven sitter då och då i receptionen på sitt förvärvsarbete. Det anstår såklart inte en välutbildad och berest greve att ta emot paket och svara i telefon, men jag älskar det! Det ger mig någon slags energi att dra till med mitt bredaste leende och önska trevlig kväll, gärna till någon som ringt fel.

  Min nyfunna syn på livet har nog lett till att jag kan hitta glädjen i det lilla. För några år sedan hade det varit otänkbart.

  Om någon kommer och frågar efter greven meddelar jag såklart att han dessvärre inte är på plats.

  • HerrIGMR

   “Om någon kommer och frågar efter greven meddelar jag såklart att han dessvärre inte är på plats.” UNDERBART!

   Att rycka in på lagret är en vattendelare här på kontoret. Jag såg inte en enda av tjänstebilsnyttjarna med BMW eller Audi. Däremot fanns ägare på plats samt de som inte valt premiummärken som tjänstebil… Keeping up appearances.

   • Glenn

    Jag har ett ”högre tjänstemannajobb” med fullt av premiumtjänstebilsförare omkring mig. Samtliga iklädda dyra kostymer.
    Min chef är global affärsområdeschef och vice koncernchef (executive super duper vice president bla ha blaha) i en global verksamhet med omsättning norr om 40 miljarder.
    Nyligen byttes denna chef ut från en slipsprydd kotlettfrilla med Audi A7 till en jordnära, jeansbärande farbror som kör Subaru till jobbet. Gubben tjänar gissningsvis en halv mille i månaden och hans bil är värd… tja, två dagars lön kanske.
    Gissa vem av de två jag sett med uppkavlade ärmar krypandes runt på golvet i en av våra fabriker?

    • HerrIGMR

     Jag gissar på herr Subaru.

     Skönt chefsbyte. En del kliande i kotlettfrillorna om hur denne man skall tas?

     • Glenn

      Det är fantastiskt kul att observera när vi reser tillsammans till t ex USA el Tyskland för att träffa lokala ledningsgrupperna som ställt upp på led i bästa välstärkta mörka kostymerna… och så kommer det en lufs med stentvättade jeans och rutig Dressmanskjorta och är chefens chef…

 3. The Dividend Story (@Dividend_Story)

  Vad kul att testa på ytterligare en del i värdekedjan. Jag tror många mår bra av att testa på andra uppgifter i företaget man jobbar. Inte sällan blir det lät lite pajkastning i större företag, “t ex om de i den lokala butiken bara kunde….” eller “om de på huvudkontoret bara kunde….” Jag har försökt praktisera på lite olika avdelningar i företaget jag jobbar på. Dels för att jag är intresserad och vill lära mig och dels för att man får en bättre förståelse för vilka utmaningar etc som finns. Sedan lär man ju känna mer personer och får ett bättre kontaktnät m.m.

  • HerrIGMR

   Helt enig. Här har den största konflikten legat mellan marknad och sortiment. Detta löste företaget genom att helt enkelt flytta ihop dessa två avdelningar vilket fungerat bra. Annars borde det vara obligatoriskt att praoa på olika delar i verksamheten av ovan nämnda anledningar.

 4. ekonomenstips

  Åh, känner detsamma. När fritid också används till att blogga blir behovet av rörelse i jobbet större. Tur att jag har hund och på så sätt kommer i rörelse dagligen…

  • HerrIGMR

   Hundar är bra till mycket, gos och antal steg.

   Förr tog jag mig till skrivaren och tillbaka ganska ofta. Nu kör vi papperslöst och jag får hitta på saker att göra för att få mina steg. Det moderna samhället…

 5. Pappa Betalar?

  Härligt med lite kroppsarbete.
  Jag rör på mig oerhört mycket på dagarna. Hinner knappt sitta vid en dator på dagtid.

  Är mycket piggare och gladare av det.
  Tror inte jag skulle klara en kontorstjänst. För lönen skulle det vara trevligt men inte för kroppen.

  Är det försäljningsrekord även denna BF?

  Undrar också kring det där med hemleverans för en beställning på strax över 100kr. Beställde från ett av apoteken och fick hem grejerna dagen efter, pling på dörren och grejerna direkt i handen.
  Det kan inte vara stor marginal i detta!?

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

  • HerrIGMR

   För företaget jag arbetar på´s del är det försäljningsrekord. Mycket beroende på att man satsat på kompetens inom online och digital marknadsföring.

   Detta med hemleverans. Lägg dessutom på att man har fått cashback och kanske betalat med komplettkortet som ger 2% tillbaka. Vad är pengarna? Jo – jag tror vi är unikum. En vanlig weborder brukar ligga norr om 400 kr.

   • Pappa Betalar?

    Okej, ska bli intressant att se om alla företag lyckats få iväg sina prylar. Kul att läsa rapporterna.

    Ja på oss snålisar måste det vara en minus affär. Även om en order ligger strax över 400 kr kan det inte vara någon vidare marginal.
    Men jag är inte insatt i branschen. Det kanske är så enkelt att de tar bra betalt för produkten.

    Mvh PB?

    • HerrIGMR

     Det är lägre marginaler på onlineordrar. Bara att plocka dem kostar någonstans 6 kronor per artikel du får i ditt paket. Sedan är det transport etc. Det krävs ganska höga marginaler för att få lönsamhet i det. Det är ju också därför många av dessa företag inte går med vinst.

     • Pappa Betalar?

      Då förstår jag att det är svårt för e-handeln att bli lönsam.
      Förr eller senare kommer detta få konsekvenser och jag gissar att det är vi kunder som kommer få betala.

      Mvh PB?

 6. Han

  Känner igen det där. De åren jag arbetade på Paketterminal så var jag i mitt livs form. Inga sömnproblem, inget ryggont och inga stelheter. Nu sitter jag på fiiiiiint jobb på myndighet och känner hur kroppen bokstavligen ruttnar inifrån. Att få röra på sig på dagen och skita ner sig lite ger så sjukt mycket större tillfredsställelse än att bläddra papper på kontor.

  /Han

  https://utbrytningen.blogspot.com

  • HerrIGMR

   “Är du här och jobbar på riktigt” fick jag höra från lagerpersonalen. Faktum är att det kändes så…

   Känner också hur jag mer och mer formas efter mitt skrivbord.

 7. Louise

  Jag skulle också vilja ha en mer varierad vardag och få röra på mig lite mer på jobbet! Lät ändå som en kul erfarenhet för dig!

  • HerrIGMR

   Det var det! Ska göra några fler inhopp i veckan och kanske även nästa vecka.

Kommentera