Laga elektronik själv – Med jämna mellanrum händer det att något elektroniskt börjar krångla och just nu är en sådan gång. Min Iphone och brödrosten krånglar sig och har sig. Nu ska jag laga elektronik!

Laga brödrosten själv

Brödrosten har inte fungerat tillfredsställande på ett år kanske. Ibland (väldigt sällan) vill brödskivorna stanna nere men oftast inte. De fastnar liksom inte när man trycker ned spaken. Nu är jag för mindfullness men att behöva stå och hålla ned spaken manuellt i ett par minuter är lite för bra för min smak. Något i elektroniken strular och jag brukar kunna pilla igång sådant.

Minst en rengöring men kanske även en liten lödning tänkte jag men gick bet direkt. Rustad med ett blogginlägg samt en forumtråd som tog upp just mitt problem skred jag till action bara för att finna att brödrostens chassi var ogenomträngligt. Inga skruvar och allt var limmat. Det var inte ens någon idé att vålda upp brödrosten eftersom den har en framträdande plats i vårt kök. WAF* hade varit låg på en bucklig och repad (men fungerande) brödrost på A-läge i köket.

Brödrosten blir en symbol för vårt slit och släng – samhälle. Antagligen är det brödsmulor på elektromagneten vilken håller ned spaken som är problemet. Superenkelt att fixa genom att rengöra men konstruktionen omöjliggör rengöring och lagning.

Lösningen blev att en begagnad brödrost klickades hem på Tradera. 179 kronor, inklusive frakt, för en fyraskivors OBH Nordica i metall. Jojagtackar!

För mig är rostat bröd kanske inte världsviktigast men fru IGMR har stört sig så mycket på vår semifungerande brödrost att jag inte blir förvånad om hon kommer att gå full Office Space på den.

Office Space
Fru IGMR, ett basebollträ, brödrosten och radhusträdgården.

Laga iPhonekontakt

Även min Iphone har dummat sig och, precis som brödrosten, fungerat så där sporadiskt vilket är superirriterande. Problemet är att den har inte tagit laddning om man inte vickat och trixat med laddningskabeln.

Idag på jobbet (för 20 minuter sedan) insåg jag att kontakten på laddningskabeln inte går ända in i kontakten. Jag såg dock inget som verkade blockera och kontaktytorna i telefonen såg också ok ut.

En snabb googling senare och jag hittade denna Youtubevideo där de fixar ett liknande problem, alltså laddning som är knas och en sladd som inte vill ända in.

Problemet visade sig vara att fickludd letar sig in i kontakten över tid och packas samman till en kaka vilken i sig hindrar laddningskabeln från att nå ända in. Lösningen var att stänga av telefonen och pilla lite med en tandpetare av trä (OBS! Inga gem eller annat hårt!).

Laga elektronik Iphone
Konstinstallation på herr IGMRs skrivbord. Jag kallar den ”Elektroniskt navelludd”.

Kontentan av det hela?

Vad vill jag ha sagt med detta vardagliga inlägg? Jo, testa att laga själv om möjligt eller be någon händig person i din omgivning. Jag har med lekmannakunskaper lyckats löda om kretskort och fått igång en diskmaskin och köksfläkt för att nämna något. Förvärrar man problemet är inget förlorat. Här finns massor av pengar + miljö att spara och självkänsla och stolthet att tjäna.

Ett varningens finger dock med just att laga elektronik. Starkström och klåfingrighet don’t mix. Jag har hyfsade kunskaper i ämnet och kan ta mig an mindre saker. Har du inte det – laga endast icke elektroniska saker samt superenkla saker som att rengöra telefonens kontakt.

Byggahus forum är ett bra ställe att börja om du vill veta mer. Ställ frågor och sök. Det finns ofta forumtrådar som tar upp just ditt problem.

Brukar du laga saker och kanske till och med ge dig på att laga elektronik själv?

*Wife Acceptance Factor

Signatur