Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Familjen IGMR drar nordöst.

Efter knappa två veckor i Helsingborg visade väderleksrapporterna att det skulle ske något slags skifte idag, söndag. Det skall bli varmare i Västervik dit vi först hade tänkt åka och därför utnyttjade vi denna regniga söndag att åka mot nordöst de knappa 40 milen till Västervik.

Svärföräldrarna bjöd på god mat och sedan blev det film. Just nu sitter jag på bryggan och njuter av den stilla kvällen och skriver lite medans IGMR Junior blir nattad.

Vi kör vidare på det oplanerade och spontana temat som vi satt för denna semester. Igår var det inte strandväder så vi packade ihop oss och for till Köpenhamn och Köpenhamns Zoo. Vi var inte de enda som hade den tanken och således var vi icke ensamma där.
Vi var så glada att vi hade med mat och fika och kunde dels slippa alla köer men också välja plats själva att äta på. Just detta tycker jag mer och mer är den stora vinsten med att ta med mat istället för att köpa. Det ekonomiska är ju gött men en dag som igår gjorde det att vi slapp så mycket stress och kötid.

Fru EB skrev idag ett inlägg om vad som är så göttigt med indexfonder. Förutom att rent statistiskt slår bara ca 1% av förvaltarna index över fem år och att man bär en större bolagsrisk som ägare av enskilda aktier – tiden, jämförelse och oro.

Precis som när man sneglar på och jämför sin Ford Focus, mage eller dopp i ett algblommande hav med grannens nya Tesla, sexpack eller pool med kristallklart vatten, finns här en fin chans till att bli lite olycklig. Jämförelse är fantamej moder till mycket negativa känslor.

Att någon har slagit index med X antal % eller gjort coola 1000 % resan i ett biotechföretag är så klart kul för den personen och jag är den förste att gratulera. Jag har dock en fallenhet för att gå in i saker lite för mycket. När det gäller investeringar väljer jag att nöja mig med, och vara glad, om jag får 7 – 8 % avkastning per år som index presterat över tid. Det är min strategi och jag slipper att jämföra mig, lägga tid på mina investeringar, oroa mig för bolagsrisk och annat. Vi fokuserar på livet och nuet eftersom det är därför vi sparar.

Den 25:e varje månad kör vi över en summa till Lysa och om det trillar in extrapengar från mina side hustles går de in i en ISK på Avanza  för att sporra och synliggöra. Thats it. Enkelt och skönt.

Nu håller myggen på att äta upp mig så jag ska promenera en runda och lyssna efter de kattugglor vi såg här förra sommaren vid denna tidpunkt.

Signatur

7 kommentarer

 1. UtdelningsBagaren

  Låter som ni har en göttig semester.
  Hur var Köpenhamns Zoo? Jag blev väldigt avskydd av zoo upplevelse sedan jag besökte Berlins Zoo och såg hur små ytor t.ex pingviner, tigrar osv hade, de syntes tydligt de vantrivdes.

  Indexfonder är bekvämt, och i synnerhet om en vill slippa lägga ner så mycket tid på aktier, jag lockas mer och mer av ha större andel fonder än utdelningsaktier.

  • Anonym

   Jag var också på Berlins Zoo för några år sedan. Det stället gillade jag inte. Speciellt en stressad lejonhane har etsat sig fast. På Köpenhamns Zoo upplevde jag inte att djuren var stressade eller fastnade i loopar som de ibland kan göra. De har en hel del bevarandeprogram och gör gott. Sedan är jag det förste att erkänna att det är problematiskt med djur i bur. Krydda med hålögda människor som tittar på dem med nyinköpt kinaplast i händerna. Hela grejen blir fel.

 2. FruEfficientBadass

  "Krydda med hålögda människor som tittar på dem med nyinköpt kinaplast i händerna. " Haha. Lite som när ZeroWaste-vandyke sitter på planet med sina plåtsugrör och beskådar de mäktiga vyerna över polerna eller amazonas: "Makes me want to care even more about the environment". Jag kan emellertid tycka att det är aningen sila mygg svälja kameler att få zoo-shaming. Det är enkelt att tycka synd om dessa djur och tycka aja baja men svårare att förstå effekten för vissa arter att överleva i en miljö präglad av vårt vardagliga slitage och slöseri med jordens resurser. Dessutom inbillar mig att man idag visar mer respekt för djuren i inhägnad än när en annan var liten och man kunde beskåda djur i riktigt små hägn, t.o.m. i Sverige. Gå på Järvzoo idag och försök att ens SE ett djur.

  • Ibland Gör Man Rätt

   Djurhållningen har blivit bättre och är väl rätt hårt reglerad. Det ligger ju också ett visst affärsintresse i att inte visa upp stressade djur som fastnat i ett beteende går runt i en loop. Tänker också att det faktiskt är en bra grej att visa ungarna jordens djur. IGMR junior har ett brinnande djurintresse vilket är bra att återkoppla till i en mängd olika situationer.

 3. FruEfficientBadass

  Håller med. Alltså, Västervik i strålande sol, I envy you!

 4. En annan EB

  Hej, du ska få ett boktips tillbaka (läste ju Löparens hjärta efter ditt blogginlägg om den) apropå zoo: Vargattacken av Lars Berge. Så himla välskriven och bra!

  • Anonym

   Hallå EB2. Hoppas du gillade Löparens Hjärta. Jag läste om Vargattacken och den låter väldigt intressant. Den är nu beställd via lokala bibblan – tack!

Kommentera