Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Status maj 2019

Sparandet tuffar på och vi börjar ana semestern där borta vid horisonten. Vår nya ekonomiska situation har gjort att vi har kunnat vara lediga under våren på ett sätt som tidigare inte vore möjligt. Två veckors Kroatienresa i maj, långhelger och nu snart extra lång sommarsemester. Jag kommer ta fem veckors semester och fru IGMR hela s j u veckor.

Vår son börjar föreskoleklass nu i augusti. Därför tar fru IGMR en extra lång semester för att kunna vara närvarande i skolstarten. Ett stort privilegium både för oss och vår son – ett privilegium som vi själva fixat genom att skapa luft i tillvaron.

Det är det fina med detta livsprojekt – vi kan redan nu börja skörda frukterna. Vi köper oss mer tid tillsammans. Livet får inte sättas på vänt i något strävsamt sparande.

April månads sparkvot landade på 49% och inte 47% som jag då skrev. Det kom in lite extrapengar från mina side hustles som investerades. Maj ser ungefär likadan ut. 46% sparkvot men den skulle kunnat blivit långt högre om inte kreditkortsräkningen från Kroatienresan trillat in (15 loppor).

Portföljen är nu uppe och nosar på 400 000 kronor. 389 329 kr är värdet på våra besparingar i skrivande stund. Nettoförmögenheten hamnar denna månad på 2 190 781 kr. En ökning med 566 620 kronor jämfört med när vi startade för 14 månader sedan.

Jag frågade fru IGMR häromdagen om hon tycker att vi lever så annorlunda nu mot vad vi gjorde tidigare. “Nej” blev det korta och kärnfulla svaret innan hon med en sammanbiten min fortsatte med barkbrödsbaket och strumpstoppningen (skämt).

Min känsla är att vi inte lever så annorlunda mot förut. Jag skulle nästan vilja påstå att vi hittar på mer roliga saker nu och har färre måsten. Skillnaden nu mot förr är att vi lever medvetet och har en känsla för pengars värde.


     

7 kommentarer

 1. FruEfficientBadass

  "innan hon med en sammanbiten min fortsatte med barkbrödsbaket och strumpstoppningen" Fniss. Som vanligt kul att läsa om era monetära framsteg och vad de de facto betyder i livet nämligen mer liv.

  • Anonym

   Tick tack. Det går framåt på flera fronter kan man säj.

 2. Flow-FI

  Tjoho! Mycket bra jobbat med sparande och framförallt insikterna. Snart är det lite sommarleeeeedigt! 🙂

 3. Anonym

  Nice med sju veckors semester!

  Jag som inte har läst så många inlägg undrar hur man får ta så lång samanhängande semester? Är det kompledigt/ obetald? Några tips hur man bearbetar nästa arbetsgivare när jag byter jobb?

  mvh Anna

  • Anonym

   Det är en kombination av komp, semester, föräldraledighet och lite obetalt för Fru IGMRs del. För min del är det bara sparad semester.

   Jag tror mycket på detta som Choose FI gänget kallar "act from a position of strength". Alltså är man helt beroende av sin lön och därmed får svälja allt som arbetsgivaren kastar på en är det svårt. Har man luft och lite pengar på kontot kan man bli lite modigare. Presterar och bidrar man på jobbet blir det svårt för dem att säga nej. Speciellt svårt blir det om man tänkt ut åt dem hur saker ska fungera när man är borta.

 4. Vad är livskvalité?

  Hey man! När börjar ni med surdegsbaket då? 🙂
  Roligt att följa era framsteg som vanligt.

  Mvh VÄL

Kommentera