Igelkottskarusell? Igår vid tiosnåret när vi skulle gå och lägga oss tittade jag ut genom fönstret på ovanvåningen som stod öppet. Jag hörde ett ganska högt fnysande men såg ingen katt eller annat som ljudet skulle kunna komma ifrån.

Jag gick ut på altanen och där satt fru IGMR andaktsfullt och tittade på två igelkottar som höll på med något. Det ena igelkotten fnös och verkade arg (hade taggarna utåt höhö) och den andra gick tålmodigt, i maklig takt, runt den första.

Igelkottskarusell kallas detta. Den frustande, arga kotten är honan och hanen är den cirkulerande kotten. Tydligen kan denna parningsdans pågå i timmar och sträcka sig över många nätter. Honan väljer partner så det är inte säkert att den snurrande kotten får utdelning.

I en ostädad del av vår trädgård bor en igelkott i ett av oss köpt igelkottshus. Otroligt mysigt för oss och vår son.

Sovande igelkott
Den uppmärksamme läsaren ser en sovande (!?) igelkott under rosenbusken. En magisk stund.

Trädgården

Vår trädgård har genomgått en stor förändring sedan vi köpte vårt hus för fyra år sedan. I princip hade vi 550 kvm gräsmatta med några äppleträd i ena hörnet och en rabatt i andra. Jorden var torr, näringsfattig och packad. Nu är det en annan femma.

Runt vår tomt har jag satt upp ett raftehegn vilket är ett staket gjort av obarkade granslanor. I detta staket frodas insekter under barken och småfåglarna älskar att fara runt och leta godbitar. Vi har även planterat vildvin och piprankor som klättrar på staketet. Det ger extra skydd och grönska. Vi har humlebon, insektshotell och håller trädgården lite så där ostädad på sina ställen.

Rabatterna har utökats kraftigt samt att vi täckodlar dem alla. Allt organiskt material (förutom rotogräs) läggs i rabatterna och i odlingarna som täckmaterial. Växterna står tätt så ogräsrensningen är obefintligt. Detta ger förutom näring till rabatterna, en luftig och fin jord samt ett rikt mikroliv i jorden.

Trädgård igelkott
En av de vackrare växterna i trädgården – ”Kameleontbuske

Ängen

En stor del av gräsmattan har grävts upp till förmån för djupbäddar, rabatter och bärbuskar. Resterande gräsmatta blev hårt åtgången och dog av torkan sommaren 2018. Det har vi utnyttjat genom att släppa upp en äng (dvs sluta klippa en del av gräsmattan) samt sått in frön från ängsväxter. Bin och humlor har redan hittat till ängen. Koltrastarna hoppar runt och skrämmer upp insekter som de fångar och jag har fått mindre att klippa. Ängen klipps en gång på hösten och då får gräset och annat ligga och torka. När detta är gjort tas materialet bort. Detta för att ta bort näring från ängen men låta växterna fröa av sig till nästa vår.

Koltrastarna

Koltrastarna är förresten ett kapitel för sig. Vi har massor av koltrastar i vår trädgård nu. De älskar att leta mat i våra täckodlade rabatter och djupbäddar. Täckodlingen lockar till sig maskar och annat som de äter. Koltrastarna är ett smycke för trädgården även om de beter sig som grisar. Jag har väldigt lite ogräsrensning men jag har en hel del återställande av täckmaterial efter deras bökande.

Fågelholkar har vi ett gäng men de lokala katterna är tyvärr ganska aktiva och bra på att klättra. På sommarnätterna har vi fladdermöss i luften. Det är underbart att sitta på altanen och titta på deras insektsrundor till koltrastens sång.

Vår trädgård var död och nu lever den igen, det känns bra och gör gott.

Signatur