Det är lite skralt med inlägg här på bloggen just nu eftersom vi är i Kroatien på semester. Jag är inte en sådan som skriver 100 inlägg i förväg och tidsinställer utan allt kommer från hjärtat där och då (eller här och nu)

Just nu befinner vi oss alltså i Kroatien. Vi har tågat oss hit vilket har gått över förväntan. Inga förseningar what so ever. På vägen hit har vi lekt pjätt i Kolding, varit på en inomhusstrandbar i München och guppat oss sovandes över alperna i en Kroatisk sovvagn. Resan hit tog nästan exakt ett dygn och sträckorna vi har tågat är som följer:

Tågrutten Malmö – Kroatien

  • Malmö – Köpenhamn
  • Köpenhamn – Kolding
  • Kolding – Hamburg
  • Hamburg – München
  • München – Zagreb
  • Och slutligen från Zagreb till vår ö Krk med en hyrbil.

Hemvägen kommer ha en lite annan sträckning. Efter nattåget till München kommer vi åka till Lübeck och byta till Putgarten. Därifrån blir det ersättningsbuss (pga byggprojekt) till Köpenhamn.

Hur det är att semestra med tåg

Några reflektioner… Det kanske låter jobbigt med så många byten men det var det inte. Tvärtom var det välkomna pauser. Femåringen har skött sig exemplariskt och sovvagnen över alperna tyckte han var magisk. Det lyste i ögonen hela vägen och jag tror att det blir höjdpunkten på resan för honom. Passkontrollen mellan Slovensk-Kroatiska gränsen var superspännande tyckte han – nästan lika spännande och roligt som att klättra på stegen mellan de olika våningssängarna i sovvagnen.

Tåg till Kroatien
”Pappa jag har fått en bildtanke i mitt huvud som jag bara måste rita NU!”

Kroatien

Vädret är finfint. 20 grader och sol även om det ser ut att bli lite sämre kommande dagar. Det blir väl lite sightseeing då skulle jag tro.

Vi åker i lågsäsong och har hyrt en trea i bottenplan. Vi har en uppvärmd pool, egen parkeringsplats, grill och uteplats och gångavstånd till en liten bar. Lägenheten kostar 540 kr dygnet mot 1700 kr som den kostar i juli. Bilen likaså är väldigt billig. 925 kr för 10 dagar. Hyrbilsbolagen är lite fula. De har låga priser på hyran och dyra försäkringar. 280 EUR ville de ha för de 10 dagarna i försäkringsavgift. Detta hackade vi genom att betala just hyrbilen med Norwegiankortet. Där ingår gratis hyrbilsförsäkring då.

Ett annat hack vi gör är att ha med ett annat kreditkort som inte har valutaväxlingsavgift. Ofta kostar det 3-4 % extra att betala med vanliga kortet i utlandet. Vi har faktiskt ytterligare ett kort där vi har lagt depositionen för hyrbilen på för att inte låsa våra pengar. 1400 EUR är depositionen på – värt att tänka på om man ska utomlands.

Nu ska jag återgå till familjen och solen. Jag kommer checka in med något eller några inlägg under kommande dagar men inte med samma frekvens som vanligt. Jag har däremot uppat min frekvens på Instagram. Om ni vill se bilder från resan och tågandet – ta en koll på min Instagram (familjen börjar bli trött på att vissa bilder tas i två versioner, en med ansiktet mot kameran och en bloggbild där de tittar bort 🙂

Vår insta hittar ni här. (Edit. Vår instagram finns inte mer). Varför? Läs här.

Signatur