Mediebrus. För många människor är det självklart att hålla sig uppdaterade. Det gör man bara av respekt för samhället, för att inte hamna efter, för att hålla sig uppdaterad, för att? Det är viktigt att hålla sig uppdaterad.

För att kunna hålla oss konstant uppdaterade och uppkopplade har vi VERKLIGEN ansträngt oss. Satelliter har skjutits upp i omloppsbana run jorden, långa kablar ligger på havets botten, fiberkablar korsar länder kors och tvärs och WI-FI nätverken överlappar varandra. Brus och mediebrus.

Nyheter & mediebrus

Med dessa tekniska innovationer har det också kommit företag, nätverk, byråer och plattformar som med en manisk intensitet bombarderar oss med det senaste från andra sidan jordklotet. Vi har till och med små handhållna enheter som vi med fem minuters mellanrum kan övervaka allt pågående i realtid. Vi är nu i det läget att vi bevittnar historia i realtid.

mediebrus
Those were the days

Vi ser så mycket och vi tar in så mycket – så otroligt mycket mer än förr. Myntets andra sida är att vi också ser mycket mindre. Det ständiga bombrademang av notiser, nyhetsflashar, googlesökningar och mobilupplock hämmar vår förmåga att se och ta in andra nyheter. Dessa nyheter, tankar och intryck kommer från en numera mindre uppmärksammad källa kallad ditt inre.

Den inre rösten är komplex. Tankarna far hit och dit och vissa av tankarna kräver mod för att undersöka och möta. De tankarna kan vara nedslående, hotfulla, utmanande eller något annat som gör att de skaver. Det är då lättare att skifta fokus till flödena, nyheterna och bruset igen.

Nyheter, uppdateringar och allt det där är en utmärkt ursäkt för att få zooma ut lite, slippa bemöta, slippa utmana sig själv, slippa tänka. Man kan argumentera för att nyheterna eller uppdateringarna faktiskt inte är oviktiga. De är inte oviktiga. Nyhetshändelser i världen berör faktiskt någon, det är människor och individer som drabbas, lyckas, dödas, vinner eller förlorar.

Problemet är bara att allt detta tar fokus från vår riktiga prioritet, dig själv och dina närmsta. Vad är dina mål? Vad mår du bra av? Vad mår du dåligt av? Vilka saker skaver och behövs förändras? Hur vill du påverka din omgivning? Vad vill du bidra med? Hur vill du bli ihågkommen? Vad värderar du högre än annat? Vad är dina proriteringar? Var finner du mening? Var finner du lycka?

Vi lägger så mycket fokus, nyfikenhet och energi på vad främlingar gör och inte gör. Denna missriktade energi får vi betala ett högt pris för. Många tankar kommer aldrig tänkas, tankar som kan bli något bortfärdas eller blir störda av en nyhetsflash eller varför inte – en bingekväll framför Netflix. Tankar som kunde blivit handlingar går om intet. Vi kanske skulle ringt en vän, varit mer uppmärsamma mot barnen eller vår partner, vi kanske hade plockat upp en bit skräp på promenaden, vi skulle ha läst en bok. Nyheterna eller bruset bryr sig inte men tar bort tid från oss själva och de människor som finns omkring oss.

Det finns andra saker som är mer viktiga än mediebrus, nyheterna och flödena, våra egna liv är en av de sakerna.

Signatur