Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Status januari 2019 – det går framåt

Status januari 2019 – 11 månader sedan vi började vår strävan efter FIRE och det är en glädje att få skriva dessa månadsrapporter. Det går verkligen framåt! Ni som är uppmärksamma och har en fallenhet för att räkna ser att nästa månad inträffar ettårsjubileum för vårt livsprojekt. Det måste firas och familjen IGMR smider planer. Det verkar också som vi kanske också når 300 000 kronor sparat under detta år. Det skulle smaka fågel och inte apskit om man säger så.  

Förra månadens otroligt höga tryck på både herr och fru IGMRs lönearbeten har lugnat sig något. Tvättstugeprojektet har fått ta mer plats tidsmässigt och börjar se riktigt trevlig ut. Dock har jag/vi sprängt budgeten ganska rejält. Dels är utrymmet stort, ca 20 kvm, och dels gjorde detta missöde att det gick en del pengar på nytt golv och fästmassor.  I skrivande stund har vi lagt 55 000 kr och jag hoppas att vi kommer undan med dryga 60 000 kr. Vi lyckas återigen nästan komma upp i 50% sparkvot trots att vi totalrenoverar tvättstugan. Det lyckas vi i och med att jag gör allt själv. Mer om detta i nästa tvättstugeuppdatering.   

I februari har vi lite saker att se fram emot. Nästa vecka passerar en bloggkollega Skåneland i jobbet och då ska vi passa på att ses. En spa/hotellhelg är in the making och ljuset återkommer så smått. Hoppfullt!       

I februari ska vi hänga mer på bibblan. Denne unge man är inte läskunnig men slukar böcker.

Status januari 2019 – pengarna

Så hur har det då gått under denna mörka månad? Börsen senaste tiden har varit trevlig och vårt Lysasparande har gått som tåget. Vi är indexkramare och väldigt passiva i investeringarna när det gäller tid vi vill lägga på pill.   

 • Sparkvot: 47%
 • Frihetsgrad: 4,2% (Mål 6,5 miljoner)

Portföljen steg från 246 713 kr till 275 465 kr. En ökning på 28 752 kr. Vår totala nettoförmögenhet steg från 1 922 205 kr till 2 056 149 kr. En ökning på 133 944 kr.  

Nettoförmögenheten tar ett stort kliv. Anledningen är att jag skrivit upp husets värde med 100 000 kr i och med tvättstugerenoveringen. Vi är ändå ganska modesta i vår beräkning. Det värde vi nu har satt på huset ligger knappa miljonen under vad identiska radhus med mindre tomt sålts för på gatorna runtomkring.  

Status januari 2019
Utveckling sedan vi började spara. #FIRE
Signatur

14 kommentarer

 1. Flow-FI

  Hurra! Det går som tåget. Riktigt fint jobbat! Det är härligt att har saker att se fram emot också, lite stundande helgäventyr kan hjälpa till att hålla humöret under de mörka mordor-månaderna. Har själv just bokat in lite framtida samkväm som håller humöret uppe. =)

  • Anonym

   Ja det går framåt. Sparandet kryddas ju med amorteringar åsså vilket jag tar upp i nästa månads sammanställning.

   Samkväm, både just själva samkvämandet men också ordet vurmar jag för. MYS!

  • Flow-FI

   Räknar ni med amorteringar i sparkvoten? De avbetalningarna kommer väl iofs automagiskt in i nettoförmögenheten. Vi (jag) brukar räkna med de i sparkvoten men också räkna ut separat vilken del som går till börsen.

   Tog du in någon offert på badrummet innan? Hade varit kul att jämföra kostnaderna. Misstänker att 20m2 våtutrymme skulle lätt gå på 200k om ni skulle beställt jobbet. Tror även det är i den klassen värdeökningen ligger.

  • Anonym

   Amortering samt sparande är med i vår sparkvot och det är det som redovisas här uppe. Däremot har vi ett stort excelblad där jag kan titta på saker separat etc. Onkel Tom tyckte att vi hade missat tjänstepensionen i nettoförmögenhet. Hur gör ni där?

  • Anonym

   Och just ja – badrummet. Nej ingen offert men vårt hus är identiskt med flera grannars. De har fått offerter på mellan 200 – 400 K beroende på lyxighetsgrad och vilken skuldbörda de var villiga att axla.

  • Flow-FI

   Jag har räknat med tjänstepensionen i nettoförmögenheten. Dock ser jag saldot av nettotförm. som lite mer av en kul farbror till kärnfamiljen som är de investeringar som genererar passiva inkomster. Husets värde är lite av en uppskattning och vi ska ju ändå bo i det och inte sälja det, pensionspengarna är långt bort innan vi kan röra osv. I strävan mot FI är det bara de passiva inkomsterna som räknas. Skulle livssituationen ändras, tex att vi vill flytta eller vi helt plötsligt blir 62år (eller vilken ålder man kan börja ta ut pension) då kan vi ringa den kul farbrorn och snacka lite. 🙂

 2. S.L.I.M.

  Härligt när bollen kommer i rullning!

  • Anonym

   Verkligen. Detta är första månaden jag har på riktigt sett en börsuppgång avspegla sig i tusenlappar på kontot. Förra månaden var det tvärt om…

 3. UtdelningsBagaren (f.d Avkastaren)

  Den där portföljutvecklingen är inte att leka med. Visst är det motiverande och lyckohöjande att se staplarna växa för varje månad. Heja er 🙂

  • Anonym

   Man tackar. Ja det är en stor motivationshöjare. Speciellt nu då det är vi i större grad som påverkar staplarna och inte marknaden. När portföljen blir större börjar den leva sitt eget liv…

  • The Simplicitas

   Härligt jobbat! 300 k på ett år, då tågar det snabbt på uppåt.

   Vi räknar inte heller med tjänstepensionen i nettoförmögenheten. Jag förstår om t.ex. Onkel Tom gör det med tanke på att han inom en snar framtid kan ta ut sin tjänstepension. För min del dröjer det ca 22 år och när vi nått vårt FI-mål så kommer det ändå dröja ca 15 år innan vi kan ta ut tjänstepension (om vi räknar med att tjänstepensionen kan tas ut vid 55 års ålder).

  • Tioårsplanen

   Får stämma in i hyllningskören, grattis till ett fantastiskt bra livsval och ni verkar ju dedikerade nog att följa det. Får lägga till er blogg i min lista tänker jag, du får gärna göra detsamma 🙂

  • Anonym

   Tack! Jag lägger självklart till dig.

   Detta har verkligen visat sig vara ett ultimat Life hack på alla plan.

  • Anonym

   @Simplicitas. Vi är nog rätt jämnåriga (trött i huvudet) och så har jag också resonerat…

   300 000 kr… fantasisummor för ett drygt år sedan.

Kommentera