Om självkontroll – Då så mina vänner. Detta är ett inlägg jag klurat på en del. Självkontroll och fördröjd tillfredsställelse.

Det moderna samhället

Bekvämlighet har blivit normen i samhället. Vi lever i ett samhälle där allting förbättras, blir snabbare, lättare att förstå, bekvämare och lättare att använda. Företagen slår knut på sig själva för att hela tiden släppa produkter som skall åstadkomma ovan. En bilratt har nu värme och det har blivit ”ett måste” för många. Handskar – hallå?

Vi förväntar oss att våra e-handelspaket kommer inom en, två dagar och det gratis. Vi har prenumerationstjänster som skickar färdiguppmätta ingredienser till måltider. Vi har ett enormt medieutbud och underhållning via tjänster som Netflix och HBO. Vi har uppstickare som Foodora som levererar favoritrestaurangens mat till din dörr. Nu skrapar jag bara på ytan för det finns så klart väldigt mycket mer här.

Allt detta är verkligen en fantastisk utveckling. Många av dessa tjänster bidrar till värde för våra liv. Vi kan öka produktiviteten och vi sparar tid och besvär. Tyvärr finns en del nackdelar.

Bekvämlighet

Ur ett FIRE-perspektiv ser man att bekvämligheten ofta har en högre prislapp. Ofta är den också återkommande månad efter månad. Prislappen har dock baksidan att den skall betalas genom timmar på arbetet. Inte nog med det, vi har också lärt oss att förvänta omedelbar tillfredsställelse. En inte allt för ovanlig situation är att vi behöver vänta på något. Det kan vara en kö, på bussen eller bara gå på toaletten. Så fort vi inte är stimulerande åker mobilen fram. Folk är limmade till sina telefoner som ett svar på tristessen de upplever för stunden. Forskning visar dock att det är bra för oss att just få den lilla pausen. Kanske speciellt i denna tidsålder.

Sparkvoten i Sverige sägs ligga runt 10% av inkomsten. I USA är den 3% eller mindre. Man spenderar alltså nästan hela sin inkomst nu och sparar väldigt lite till senare. Ungdomar sparar ännu mindre. Dels för att det är svårare att spara med en låg inkomst men kanske också för att det finns en sådan kultur. YOLO! Med sociala medier sprids också bilder på influencers och vanligt fölk som åker världen runt, bor i sekelskifteslägenheter, har hund – och detta i väldigt unga år. Förr var det inte så. Det tog tid att bygga upp en plattform och det fick ta tid. 

Normen

Detta är normen men unga människor borde göra exakt motsatsen. De har nämligen ett trumfkort på handen – tid. Engagerar man sig i sin ekonomi i början av sitt vuxna liv kan man skapa sig en situation där man inte behöver oroa sig för pengar senare i livet. Tiden är den viktigaste faktorn i sparandet och unga har mer av denna vara. I början av sitt liv har man också möjlighet att verkligen bygga och cementera vanor som på gott eller ont följer med en resten av livet. Att ha tålamod och förmågan till att fördröja sin tillfredsställelse är viktigt i livet. Den tid och ansträngning man gör tidigt kan man åtnjuta frukterna av senare i livet. Ofta är det också i unga år man har mer tid och energi att ägna sig åt just detta. Längre fram ökar ”livsbördan” och distraktionerna.

Det vi i familjen IGMR gör nu med vår FIRE resa är att vi offrar i det korta för att köpa långsiktig frihet. Varje månadsspar och amortering vi gör tar oss närmare målet men det gör också att vi måste anstränga oss mer och bli mer finurliga. Valet är ditt – bekvämlighet i det korta (som oftast inte är bekvämlighet), och behöva arbeta till vi är 70 under andras villkor, eller anamma en livsstil som gör oss lyckligare, friskare och skapar valmöjligheter.

Självkontroll – marshmallowexperimentet

Jag kan inte skriva detta utan att damma av marshmallowexperimentet som genomfördes på Stanford University på 60- och 70 talet. Studierna omfattade hundratals barn i åldrarna 4 eller 5 år. Testet är enkelt. Barnet kan få en marshmallow genast eller två marshmallows om de väntar en stund.

I uppföljningsstudier fann forskarna att barn som kunde vänta och senarelägga sin tillfredsställelse – dvs vänta på den andra marshmallown, hade en tendens att ranka bättre senare i livet i BMI, missbruksfrekvens, stresspåverkan, utbildningsresultat och annat. Märk väl, om man äter den där marshmallown har väldigt liten korrelation på individnivå för hur man lyckas i livet. Andra faktorer spelar också in i det enskilda fallet. På samhällsnivå ter det sig dock annorlunda.

Oavsett om det är godis, pengar eller mobilanvändande är det fördelaktigt på lång sikt att fördröja tillfredställelsen snarare än att överkonsumera i nuet.

Själv känner jag en inre kamp kring detta med att försena tillfredställelse som jag nu så smått börjar landa i. För mig har nyckeln varit att ompröva själva tillfredsställelsen. Tidigare har det varit prylar, resturanger, upplevelser och annat. Det kan det mycket väl fortfarande vara men på ett annat sätt. Det behöver inte vara bästa resturangen, coolaste resan eller nya bilen. Jag försöker lära mig att vara tillfreds med en långsammare och mer resurssnål livsstil där jag inte slösar min uppmärksamhet, tid och energi på kickar utan mot saker jag verkligen värderar. Familj, vänner, hälsa, lärande, miljö för att nämna några.

Självkontroll

Hade jag inte gjort denna inre omprövning av tillfredsställelse utan sparat och längtat till jorden runt resan med bungee jump i varenda världsdel som aldrig sker, då hade jag inte varit så tillfreds som jag är nu. Allt är dock en balans, aktiviteter är viktiga och det kan man göra mycket av, det viktigaste är dock gratis och man behöver inte köpa sig ur varenda tråkig situation. Upplev men på ett annat sätt – det går men tar tid och kräver omprövning av vardagen och dig själv. Allt gott i livet kostar som sagt inte pengar.

Hur utövar man självkontroll i praktiken? Köpstopp är populärt och fungerar om det görs rätt (dra lärdom). Krydda det det med en utmaning att göra fyra gratisaktiviteter under en månad så får du se vad som finns i ditt närområde. Använde inte inkomstökningar till att utöka din livsstil utan spara skillnaden. Använd det du har och köp inte nytt. Köp mindre.

Sammanfattningsvis vill jag hamra in att sparande ger dig flexibilitet att leva det liv du själv önskar att leva, oavsett hur det ser ut. Sparar du dessutom från tidig ålder får du ut maximalt av dina två bästa vänner tiden och ränta på ränta. 

Vad har du för tankar om just sjävkontroll?

Signatur