Den förlamande tröttheten. Jag vet inte hur det är med er kära läsare men vi är trötta. Jättetrötta.  

Julledigheten är avklarad och vi har varit tillbaka på jobbet sedan i måndags. Det har varit brutalt. De tre första dagarna på jobbet satt vi i princip bara av då orken inte fanns. Väl hemma har vi slängt ihop någon snabb anrättning bestående av pasta och vegoköttbullar till oss och baby IGMR. Sedan horisontalläge (med några pauser för att spela sonens nya favoritspel ”Labyrint”) på soffan och inte många knop gjorda.   

Jag har massor med roliga pryttlar att installera i tvättstugan, lampor, handdukstork och annat. Men jag orkar verkligen inte. I förrgår tittade vi på varandra lite trött och kände – ok vi lägger ner ambitionerna att göra något ö.h.t. Det är mörkt och blött ute. Vi har börjat jobba igen och det tar en stor del av vår energi.   

Jag har tänkt en del under julledigheten på detta med att följa säsongen. Förr (ändå ganska nyligen) hade man inte elektriskt ljus och tvingades att arbeta mindre under den mörka tiden på året. Nu förväntas vi vara lika produktiva året om i våra artificiellt lysrörsupplysta kontor. Vi ska träna lika mycket och kanske till och med mer för att bli pigga och produktiva.   

Människor behöver ljus

Vi är biologiska varelser och därmed påverkas vi klart av årstiderna och ljuset. Förr (ändå ganska nyligen) tänkte jag att följa säsongen var att man jobbade ute på sommaren och renoverade/pillade med något inomhus på vintern. Det behöver dock inte vara så – och det kanske inte ska vara så. Min bloggkollega Flow Fi skriver i sitt senaste inlägg:  

”Vintern är väldigt mycket down time för oss. Läsande, umgås, planera lite inför kommande säsong. När våren kommer drar allt igång och energin exploderar. Balansen mellan vila och arbete är något vi märker påtagligt att vi mår bra av och behöver.”   

Flow Fi

Han är on to something här som jag kanske tidigare tänkt men nu K Ä N N E R starkt. Vår tvättstugeprojekt kom, timingmässigt, lite olyckligt och den får jag ta på mig. Jag, och vi, hade mått bättre av down time under vintern. Lego, spel, läsa, umgås, promenader, mat.

Nästa höst/vinter ska jag ha med mig detta. Fru EB skriver idag ett inlägg som är tänkt som ett komihåg om hon någonsin skulle bli glömsk och vilja återgå till tjänstemannajobbet. Jag tänker detta inlägg som mitt komihåg inför nästa mörka period.   

Den förlamande tröttheten Joshua Tree
Herr IGMR i ett vilsamt horisontalläge på andra sidan Atlanten, närmare bestämt i öknen / Joshua Tree. 
 

Herr IGMR med familj. Ta det lugnt nästa höst/vinter. Fokusera på er själva, varandra, familj och vänner. Om inte får ni oförmånen att uppleva den förlamande tröttheten igen.   

Andra lästips på bloggen. Hur värderar du din tid och hur mycket tid har du kvar?

Signatur