Pressad vardagsekonomi – vi har två ekonomier. Vardagsekonomin där vi lever resurssnålt och sedan sparandet som, om man tittar utifrån, gör att vi ses som rika. Vi är också rika eller vad man ska säga. Dock blandas sällan de två ekonomierna och i vardagen är vi inte rika. Vardagsekonomin åderlåts till fördel för sparandet och det har känts helt ok.

Nu är situationen en annan. Vardagsekonomin har krympt på grund av Fru IGMR´s först nedgång till 50% p.g.a arkitektbranschens hyvlande och nu sjukskrivning. Som grädde på moset gick 2/3 av vårt, strax över 1%, bundna bolån ut och det huserar numera på 4,65% rörligt. Med ett relativt stort bolån som vi har är det lätt att hålla sig för skratt just nu.

Faktum är att sedan vi började spara 2018 har jag inte varit oroad för vår vardagsekonomi. Visst har vi vänt på slantarna då och då men det har ju varit för att vi sparat så mycket. Slantvändandet nu är inte självpåtaget utan en faktisk konsekvens av mer pengar ut och mindre in. Alltså har jag börjat oroa mig för vardagsekonomin.

Pressad vardagsekonomi – vad gör man?

Våra gamla ekonomivanor sitter ju i. Det finns inte så mycket mer att kapa i vår ekonomi. Ingen okynnesshopping, inga onödiga abonnemang, inga avtal att omförhandla (även om jag försökt och bara fått sämre erbjudanden).

Två saker har vi gjort varav den ena är ganska kul och den andra borde vara njutbar på något sätt.

  1. Vi har börjat med Undertians 300 kr veckor igen. Dessa kapade våra matkostnader rejält i början av vår sparkarriär och de har nu börjat leverera igen. Vi har ingen jättematbudget annars men den har vuxit och detta är en lågt hängande frukt. Att maten är nyttig och god gör också gott. Även IGMR junior äter med god aptit.
  2. Jag har betalat av mitt CSN – lån. Just idag fräste jag iväg knappa 30 000 kronor från vår buffert för att betala CSN – lånet. Skillnaden är 800 kronor mindre i månaden att betala vilket är himla skönt.

Utöver detta har vi sålt lite saker som legat och skräpat för att få in lite friska pengar för att kunna köpa löparskor etc utan att ta av buffert. Sådant vill jag inte snåla på.

Pressad vardagsekonomi
Gårdagens råraka med ärtguacamole och marinerade, egenkokta, svarta bönor.

Framåt

Mitt finger har hoovrat över knappen ”bind ditt bolån” på Danske Bank. I månadsskiftet kommer vårt bolån hamna på 4,55% obundet. Jag har möjligheten att binda på två år 3,77% men har tvekat och velat ha mer inflationsdata (som kom idag och ser bra ut) samt se på vad omvärlden gör (ser sämre ut i USA gällande räntesänkningar / inflation). 3,77% skulle ge ungefär 2 000 kronor mindre ränta i månaden.

Undertian broccolisoppa
En broccolisoppa med rostade belugalinser, stekt broccoli och snabbpicklad rödlök.

Sedan är det ju så att fru IGMR inte kommer vara sjukskriven för alltid och arkitekternas jobbmarknad är nu ett slakthus. Annonser som kommer ut på LinkedIn kan ha 100+ sökande så det är nog inte vägen framåt. Det är kontakter och andra spår.

Det är en ny verklighet för oss nu – helt klart. Vi delar den verkligheten med många samtidigt som vi har en otroligt stabil grund om vi bestämmer att ekonomierna ska blandas. Det vill jag helst inte behöva göra och vi är inte alls där än.

Jag är inte jätteförtjust i vår nya ekonomiska verklighet men vi klarar oss.

Signatur