Månadsrapport september 2023. Så var september till ända och denna unge FIRE-bloggare adderade ett år till sin ålder. IGMR-junior lämnade de ensiffriga åldrarnas land och trädde in i de tvåsiffrigas (han fyllde 10).

En jävligt stressig månad och då till största delen självpåtaget. Jag hittade ett hus som var billigare än det vi har, men ändå inte jättebilligt. Ett vackert hus med vackra detaljer och som skulle, med massage av oss, kunna bli fantastiskt. Vi budade men när vi blev överbjudna satte vi oss med excel och räknade ännu en gång.

Vi fick inte flytta med oss våra billiga lån och redan där skulle det bli betydligt dyrare per månad. Det var en del att göra på huset och en del lite halvakut. IGMR junior kommer inte tycka att föräldrarna är superkul länge till. Ska man spendera den tiden med att renovera och bo i stök? Skulle vi inte bygga fritidshus? Hur går det med det då? Vad får vi för vårt hus? Vi valde att lägga oss i budgivningen och det har faktiskt gett vårt nuvarande hus ett lite rosa skimmer. Vi alla uppskattar det lite mer helt enkelt.

Ytterligare stress skänktes mig från ovan i form av ägarbolagets nya controller. En alfahanne som hälsar med ett fast grepp så man har vita märken efter hans fingrar post handslag. En osäker man med lite empati och uppblåst självbild. Jag lyckades dock att frigöra mig från hans handslag och grepp om mig jobbmässigt. Någon annan får hantera honom nu men det krävdes en del skickligt manövrerande från min sida. Bra jobbat herr IGMR.

A-kassan och Inkomstförsäkring

Ytterligare en stressor har varit A-kassans senfärdiga handläggande av fru IGMRs ersättning. Hon blev arbetslös 22 juli och nästan åtta veckor senare trillade A-kassans ersättning in. Inkomstförsäkringen har vi ännu inte sett röken av och jag måste faktiskt säga att det är rätt bedrövligt. Vi klarar oss tack vare låga omkostnader, min lön och möjlighet att lägga i ytterligare en sparväxel.

Oavsett så är det en stress att leva lite mer knapert och att inte kunna spara så mycket. Vi vill inte ta av buffert eller använda kreditkort etc. och det har vi inte behövt göra. Men – så där kul har det inte varit och sparandet har också blivit väldigt litet.

Jag känner verkligen för de som inte har vår ekonomi. Fy fan att behöva vänta så länge på ersättning när allt dessutom är dyrare.

Månadsrapport ekonomi

All time high denna månad. Jag kan dock konstatera att när jag skriver detta inlägg har portföljen dykt med 80 000 kr.

Den 25/9 såg det dock ut så här: Nettoförmögenhet 4,75 msek och portföljen 2,48 msek. Vårt sparprojekt har nu avverkat sin 67:e månad och vi startade på noll.

Månadsrapport september 2023
Månadsrapport september 2023

September – vad har vi gjort?

Det var många fina stranddagar i september. Både jag och framtiden (IGMR Junior) har fyllt år och hyllats. Jag har fixat lite med huset och målat lilla taket över ytterdörren samt målat om sockeln.

En snart hundraårig gjutjärnspanna som jag ärvt av farmor och farfar har jag renoverat till nära nyskick enligt denna metod. Vidare har jag startat ett nytt brödprojekt.

När jag fyllde år fick jag Kenny Jakobssons bok ”Surdeg – lär dig hantverket”. Jag har bakat allt vårt bröd sedan i somras och familjen vill uppmuntra (eller uppgradera) mig till surdegsbagare. Jag kan verkligen rekommendera denna bok i sitt upplägg. Surdeg känns svårt men det är en steg för steg process där man får information där den behövs. Första surdegen blev skit – varför vet jag inte. Nu har jag påbörjat en ny kultur med endast ekologiskt mjöl och nu ser det lovande ut. Första baket bör jag kunna göra i helgen.

Ett annat boktips är Andrev Waldens ”Jävla karlar”. Jag kunde knappt lägga den ifrån mig. Sju pappor på sju år och en uppväxt som inte var utan friktion. Väldigt bra. Nu läser jag hans ”Ditt lilla mörker i ljuset”. En samling av hans krönikor. Väldigt, väldigt bra även om jag nu går och funderar på det stora filtret och Fermis paradox.

Har du något boktips?

Lite bilder från månaden:

Kenny Jakobsson surdeg
Bra bok. Orkade inte redigera bort min håriga aptass. Jag hade shorts på mig och var inte naken.
Silikatfärg sockel
Ny färg på sockeln piggar upp. Silikatfärg då.
Bad
Mycket bad blev det.
Månadsrapport september 2023
Morgonfirande av junior
Månadsrapport september 2023
Fru IGMR missade att jag fyllde 42 och adderade ett år extra. Kul och frugalt eftersom jag antar att jag kommer få se dessa ballonger nästa år också 🙂
Renovera gjutjärnspanna
Snart hundra år. Still going strong och nu renoverad.

Hur var din september?

Signatur