Gör en eldningstunna av ett gammalt plåtfat. Ett av mina många Gör det själv, eller, DIY projekt.

Som jag tidigare nämnt har vi en bit mark på Österlen som vi ska bygga fritidshus på. Mark och mark – det är en bit bokskog. Vår ambition är att bevara alla träd men det finns en del sly som behöver tas bort. Det blir en hel del att ta hand om och vi tänkte först flismaskin. Den kräver dock el och det har vi inte i dagsläget. Så vi har röjt och lagt på hög. Högar som växer och nu behöver vi ta hand om dessa möghögar (som vi säger i Skåne).

En del sly- eller rishögar kommer få ligga kvar för djurens skull. Vi kommer också bygga ”risstaket” eller gärdsgårdar av ris. Vi har dock allt för mycket för att dessa ska kunna svälja allt ris. Lösningen – bränntunna eller eldningstunna (kärt barn…)

Om vi skulle tuttat eld på rishögarna kommer det ryka massor och det blir ingen glad för. Istället jag har valt att göra två eldningstunnor av gamla plåtfat. Ett med avtagbart lock och ett tan avtagbart lock. Det sistnämnda fick jag således såga av toppen på.
Dessa bränntunnor brinner betydligt renare än att elda direkt på marken.

Det är ett roligt DIY-projekt och ett helt suveränt sätt att bli av med ris / sly på ett nära nog rökfritt sätt. I och med skorstenseffekten kan man till och med elda nyfälld sly och blöta grenar nästan helt rökfritt (när tunnan väl kommit upp i temperatur).

Håll koll på reglerna i den kommun du huserar

Så här säger Simrishamns kommun gällande eldning:

Eldning av löv, kvistar och annat trädgårdsavfall inom områden med detaljplan är förbjuden under tiden 1 maj – 30 september. För Valborgsmässoeld och liknande skall polismyndigheten kontaktas, eftersom tillstånd kan krävas.
Övrig tid av året får eldning inom sådana områden ske endast av torrt trädgårdsavfall som inte kan utnyttjas för kompostering om det kan ske utan att olägenhet för människors hälsa uppstår.

Simrishamns kommun

Vad du behöver för att göra en eldningstunna av ett gammalt plåtfat:

För att börja detta projekt behöver du ett gammalt plåtfat, gärna ett som inte längre används för sitt ursprungliga syfte. Du kommer också att behöva följande saker:

  1. Ett gammalt plåtfat: Detta blir stommen för din eldningstunna. Se till att det inte finns några kemiska rester eller farliga ämnen kvar på fatet. Bäst är plåtfat som tidigare innehållit livsmedel. Välj bort de med som innehållit lättflyktiga lösningsmedel (thinner etc) eller bensin. Det kan bli en explosion om du sätter kapen i en sådan.
  2. Tigersåg/ vinkelslip samt borrmaskin: För att skära ett hål i fatet för ventilation samt borra hål för ventilationen
  3. Svetsutrustning (frivilligt): Om du vill kan du använda svet för att fästa ben och handtag på din eldningstunna.
  4. Sandpapper eller fil: För att jämna till kanterna så att du inte skär dig på vassa metallflis.

Steg 1: Förberedelse

Börja med att noggrant rengöra plåtfatet och se till att det är helt fritt från oljor, fett eller andra substanser. Detta är viktigt för att undvika farliga ångor när du eldar i tunnan. Ångor kommer det bli första minutrarna när färgen på fatet bränns bort.

Mitt första fat hade innehållit thinner och locket var inte avtagbart. Det var ett litet helvete att bli av med ångorna innan jag vågade sätta tigersågen i det. Det fick ventileras länge och sedan hällde jag diskmedel i det + lite vatten. Rullade runt fatet och hällde ut. Det var ändå inte kul att börja kapa i det fatet och detta kommer jag ej göra om. Här valde tigersågen som inte ger gnistor.

För fat två använde jag ett fat som hade avtagbart lock. Det hade innehållit honung och var dessutom tvättat av säljaren. Win.

Båda faten hittade jag på Blocket för 200 kr stycket.

Steg 2: Skär hål för ventilation

Använd sågen / vinkelslipen för att skära av locket samt slitsar i nedre delen av fatet. Dessa hål kommer att fungera som ventilation för elden och se till att luften cirkulerar ordentligt. Jag skär en slits och bankar in nederdelen med en hammare. Flera hål borras också i sidan samt i botten (dränering av regnvatten).

Steg 3: Fäst ben (valfritt)

Om du vill göra din eldningstunna mer portabel, kan du svetsa på tre eller fyra ben längst ner på fatet. Jag har ställt våra tunnor på gamla tegelstenar. Fungerar bra.

Steg 4: Slutför din eldningstunna

Slipa kanterna på hålen med sandpapper för att undvika skärskador.

Nu är din eldningstunna klar att användas!

Bilder:

Hur man gör eldtunna av plåtfat
Så här gör jag slitsar och bank
Ventilation eldningstunna
Även ett hål att tända via samt ta ur aska ur.
Eldningstunna plåtfat
Honungsfatet klart. Det brann himla bra i det.
Gör en eldningstunna av ett gammalt plåtfat
Thinnerfatet. Håller på att bränna av färgen. Marken runt om var blöt efter regn.
Eldningstunna av plåtfat
Thinnerfatet har fått upp värmen. Nära nog rökfritt och en jäkla skjuts!

Jag vill inte komma med pekpinnar om hur du eldar men tänk på att följa reglerna samt elda säkert. Släck elden ordentligt och lägg på locket på eldnunnan när den är släkt. Då undviker du regn i tunnan och den kommer hålla längre.

Signatur