Status december 2022 – så var årets sista månad till ända och det är dags att sammanställa ekonomin och redogöra för våra förehavanden.

Månaden inleddes för oss med att vi en och en fick covid-19. Värst var det för fru IGMR som också drog på sig bihåleinflammation. Tredje gången vi har detta virus nu och den helt klart mildaste av dem. IGMR junior var lite hängig en dag men sedan var han på benen igen.

Sedan har det varit lite mer förkylt kryddat med att jag troligtvis har tabbat mig något enormt med vår ventilation. Mer om det senare.

Man kan nog sammanfatta julledigheten med ”inställda planer”. Alla har varit sjuka i år känns det som.

Status december 2022 – ekonomi

Ingen kioskvältare. Dryga 2,1 msek i portföljen och 4,35 msek i nettoförmögenhet. Sjukdom gjorde att vi fick riktigt dåliga löner och sparandet blev därefter. 34% sparkvot denna månad.

Lite julklappsinköp, julmat och en väldigt dyr julgran(ar) hämmade oss också.

Status december 2022

Status december 2022 – energiförbrukning

Vi noterade 316 kWh elförbrukning med timmätning via Tibber. Väldigt bra. 1969 kWh fjärrvärme förbrukades vilket var ca 70 kWh sämre än 2021. Här gjorde vi dock ett aktivt val att inte snåla och frysa eftersom vi var sjuka och skröpliga. Vi eldade också betydligt mindre än vanligt. Totalt landar elräkningen på 1530 kronor inklusive nätavgifter och fjärrvärmen noteras för 1933 kronor. 3463 kronor totalt. Jag vill inte tänka på vad räkningen skulle blivit om vi värmt huset med el.

Status december 2022 – granen & ventilationen

I september postade jag ett blogginlägg om hur man byter tätningslister på dörrar och fönster. Jag fungerar som så att när jag gör något så gör jag det oftast helhjärtat. Resultatet av att jag bytte de gamla tätningslisterna mot nya fräscha samt kompletterade på de ställen som saknade tätningslister – det blev ett jäkligt tätt hus (för att vara ett hus byggt 1958).

Det är nämligen så att vårt hus är ett självdragshus och vi saknar friskluftsventiler. Vår tilluft är alltså kommer alltså från våra otäta fönster… som jag nu täppt till. Jag tycker ju att jag kanske kunde ha tänkt till här men jag var så inne på energibesparing, komfort och att känna mig lite händig och duktig.

Granen

19 december – enter dyr kungsgran. Vi köpte en kungsgran eftersom jag har känt mig lite allergisk mot rödgran. Kungsgran är bättre men inte idealiskt. Kvällen 19 december kör jag lite rehab i vardagsrummet och drar fram spikmattan för att avsluta rehaben. Där somnar jag med huvudet praktiskt taget i granen och vaknar upp av att det är lite svårt att andas.

Att ta in något stort och allergent i ett hus som saknar ventilation var ingen jättebra grej. Så på mindre än ett dygn åker granen ut och jag får öka på astmamedusinen – rejält. Plastgran inhandlas för att skademinimera och hela kalaset landar på tvåtusen kronor. SUCK.

Denna händelse fick mig att fundera på varför jag reagerade så mycket på granen i år och aldrig gjort det tidigare. Jag t r o r att svaret är bristfällig ventilation.

Så nu har jag tagit bort en del av tätningslisterna så att det faktiskt drar in samt köpt friskluftsventiler. Inom kort kommer en hålborrningsfirma och tar upp hål till dessa. Skönt att få detta ordnat samt att kunna få friskluft med pollenfilter.

Kan nämna att jag köpte en Netatmo väderstation via Tibber för värvningspengar som jag nu kan mäta luftkvaliteten inomhus med. Det var en ögonöppnare som fick mig att inse hur dålig ventilation vi har i flera rum. Sovrum och TV-rum var värst. Men som sagt. Detta åtgärdas inom kort med friskluftsventiler.

Status december 2022 – det övriga

En sjuklig, tråkig och grå månad med många inställda planer. Vi har dock satsat på att ta igen umgänge nu i januari och firat en sen jul med familj, firat fru IGMRs födelsedag, haft middagar och blivit bortbjudna. Det har varit väldigt härligt och känns hoppfullt. En annan sak som känns hoppfullt är att snödropparna tittat upp i trädgården. Även krokus har tittat upp så smått. Om dryga månaden brukar det bli metrologisk vår här nere. Som jag längtar.

Sportlovet kommer snart och vi är rätt peppade på att bila göra en miniresa neråt Tyskland eller Danmark.

Snödroppar
Snödroppar
Liten krokus på väg upp
Status december 2022 Avanza
Ändå helt okej
Status december 2022
Nja… inte helt okej.
Alfapet
Mycket Alfapet har det blivit

Hur har er december varit? El-dyr? Frisk?

Signatur