Vintersolståndet 2022. Denna dag kanske passerar obemärkt förbi för många men det gör den ICKE undertecknad.

Jag gillar inte den mörka perioden och då bor jag ändå nästan längst ner i Sverige och kommer undan relativt okej (för att vara Sverige). Men det är ändå mörkt och många dagar är så grå att det känns som om det aldrig riktigt blir dag. Att få sitt, för måendet, viktiga dagsljus när man heltidsjobbar är inte helt enkelt. Forskningen visar väl att en halvtimmes dagsljus innan lunch är att föredra för måendet. Det kan också kompenseras rätt okej genom att vara ute längre på helgerna.

Men… imorgon 21:a december vänder det. Från och med imorgon kväll kommer det bli ljusare. Det märks knappt i början men redan i slutet av januari har vi adderat en och en halv timme dagsljus här i söder. I slutet av februari kan vi njuta av tre och en halv timme mer dagsljus. I slutet av mars får vi dessutom sommartid. Mumma!

Solens upp och nedgång

Här i söder går det ändå relativt långsamt att återse ljuset men i norr tar det fart. I Kiruna adderar man dryga fem timmar dagsljus under januari. Dock från i princip inget dagsljus alls men ändå.

Vintersolståndet

Vintersolståndet är alltså den dag då solen står som lägst på här på norra halvklotet. Efter den 21 december vänder det och dagarna blir längre ändå fram till midsommar och sommarsolståndet.

Vill du veta mer kan du fördjupa dig på SMHIs hemsida om både sommarsolstånd och vintersolstånd.

Jag är dock mest glad och lägger denna vetskap om ljusets återkomst i tacksamhets- och glädjehögen.

Signatur