ChatGPT – Jag följer tech podden ”Hard Fork” med stort nöje. Himmalens bra sätt att hänga med i det senaste häftiga som händer samt skvaller om detsamma.

chatgpt

I senaste avsnittet tog de upp AI chatboten ”ChatGPT”. En rätt fantastisk teknologi baserad på maskininlärning som jag tänkte använda i detta inlägg. Eftersom jag är så modern tänkte jag låta ChatGPT gästblogga här hos IGMR.

Denna teknologi kommer troligtvis att ha stor påverkan på sättet vi jobbar och skapar texter i framtiden. Man spår också att detta kan ta över inte bara Googlesök utan hela eller delar av yrkeskårer. Jag kan direkt se en hel armada människor bli arbetslösa eller få mindre att göra samtidigt som det är ett otroligt verktyg för den enskilde och företag.

Filosofiskt kan man också problematisera och fundera på äganderätt till texter och verk. Vem som faktiskt skapar etc.

Så… Jag ställer först några frågor för chatGPT att besvara och sedan låter jag chatGPT breda på om indexinvestering.

OpenAI´s andra häftiga teknologi. DALL·E. Skriv i text hur du vill att en bild ska se ut och den skapas. Detta är resultatet av min text: “Renoir painting of robot attacking human soldiers”.

ChatGPT – Berätta om dig själv

Jag är Assistant, en stor språkmodell tränad av OpenAI. Jag är ett maskininlärningssystem som är utformat för att kunna generera text som liknar den som människor skriver baserat på den input jag får. Jag har ingen fysisk form och existerar endast som en datorprogram. Min kunskap är baserad på den data som fanns tillgänglig för mig under min träning, vilket inkluderar en mängd olika text från böcker, artiklar och andra källor. Jag har inga personliga erfarenheter eller en personlig identitet, och mina svar baseras endast på min träning och den input jag får. Jag finns till för att hjälpa med en mängd olika uppgifter, inklusive att besvara frågor och ge information om ett brett spektrum av ämnen.

Kommer chatGPT revolutionera internet?

Som en stor språkmodell tränad av OpenAI är jag inte utformat för att revolutionera internet eller någon annan teknisk infrastruktur. Min uppgift är att generera meningsfull text baserat på den input jag får och att hjälpa användare med en mängd olika uppgifter. Jag är ett verktyg för att förbättra kommunikationen mellan människor och datorer, men jag är inte i stånd att förändra internet på ett fundamentalt sätt.

Kommer skrivjobb att försvinna på grund av chatGPT?

Det är svårt att säga med säkerhet vad framtiden kommer att innebära, men det är möjligt att vissa skrivjobb kommer att förändras eller försvinna på grund av utvecklingen inom maskininlärning och artificiell intelligens. Som en stor språkmodell är jag utformad för att kunna generera text på ett sätt som liknar hur människor skriver. Detta kan göra det lättare för företag och organisationer att automatisera vissa skrivuppgifter, vilket i sin tur kan leda till förändringar i arbetsmarknaden.

Är det fusk att använda chatGPT för att skriva till exempel en uppsats?

Det beror på hur du använder mig och i vilket syfte. Om du bara använder mig som ett verktyg för att hjälpa dig att formulera dina egna idéer och tankar och sedan skriver en unik och ursprunglig uppsats baserat på det jag har sagt, så kan det inte ses som fusk. Men om du använder mig för att kopiera text från mina svar och lägga in den i din uppsats utan att citera källan eller göra någon form av egen bearbetning, så kan det ses som fusk.

Skriv ett blogginlägg om indexinvestering.

Idag vill jag skriva om ett ämne som jag tror kan vara intressant för många av er som följer min blogg: indexfonder. Vad är det och varför ska man investera i dem?

En indexfond, eller indexfond som det också kallas på svenska, är en typ av fonder som följer en specifik marknadsindex som till exempel OMX Stockholm 30. Det innebär att fördelningen av företag i fonden är densamma som i indexet. På så sätt får man som investerare en bred exponering mot en hel marknad eller sektor utan att behöva välja och vraka bland olika företag.

Det finns många fördelar med att investera i indexfonder. En av de största är att de tenderar att ge en långsiktigt stabil avkastning. Eftersom fonder följer en marknadsindex så speglar de allmänna marknadsutvecklingen, vilket gör att de inte är lika känsliga för kortsiktiga förändringar som enstaka aktier. Dessutom är indexfonder ofta förenade med låga kostnader eftersom de inte kräver en professionell förvaltare som väljer företag att investera i.

En annan fördel med indexfonder är att de är diversifierade. Som jag nämnde tidigare så får man som investerare en bred exponering mot en hel marknad eller sektor, vilket gör att risken för att en enstaka företagsmisslyckande ska dra ner avkastningen på fonden är mycket låg.

Det finns många olika indexfonder att välja mellan beroende på vilken marknad eller sektor man är intresserad av. Ofta går det att köpa indexfonder direkt genom en fondförvaltare eller genom en bank.

Så om du är intresserad av att investera på en stabil och diversifierad marknad så är indexfonder ett utmärkt val. Tänk på att det alltid är viktigt att göra en grundlig research innan man investerar i något, och att man inte ska satsa mer pengar än vad man har råd att förlora.

Jag hoppas att detta har gett dig lite matnyttig information om indexfonder och att du nu känner dig lite mer bekväm med att investera i dem. Tack för att du läste!

Avslutningsvis, ge mig fem bra spartips för en familj.

Här är några bra spartips för familjer:

  1. Gör en budget och följ den: En budget hjälper dig att se hur mycket pengar du har att spendera och kan hjälpa dig att hålla dina utgifter under kontroll.
  2. Sök efter erbjudanden och rabatter: Leta efter rabatter och erbjudanden på det du behöver köpa, så att du kan spara pengar på dina inköp.
  3. Överväg att byta till en billigare mobiltelefonoperatör: Det finns många olika mobiltelefonoperatörer att välja mellan, och genom att jämföra priser kan du hitta en operatör som passar dina behov och som är billigare än den du har nu.
  4. Överväg att köpa begagnade saker: Det finns många saker som du kan köpa begagnade, till exempel möbler och leksaker, och det är ofta billigare än att köpa nya.
  5. Spara pengar på maten: Du kan spara pengar på maten genom att planera dina måltider och handla på en budget. Försök att undvika att handla impulsivt och leta efter erbjudanden på matvaror.

Vad tror och tycker ni läsare?

Herr IGMR här igen. Ett fantastiskt verktyg eller en skrämmande utveckling? Redan nu kan teknologin uppenbart ersätta stora mängder dussintexter. Och lets face it – de flesta texter man läser i sin vardag fyller sin funktion – men inte mycket mer.

Redan nu kan den ersätta en hel del av contentskrivandet på internet och andra ställen. Bara att göra detta långa inlägg har tagit mig en bråkdel av tiden som jag vanligtvis brukar lägga på att skriva ett inlägg.

Det finns så många kreativa sätt att använda denna teknologi. Man kan be chatGPT förklara komplexa ämnen på en nivå som man förstår, som t.ex. läxhjälp. Användare har kunnat be chatGPT att skriva programmeringskod samt felsöka kod. Det finns massor av användningsområden. Bra som dåliga.

Framtiden är här.

Vill du testa ChatGPT själv? Det är gratis och bara att köra på här.

Signatur