Fredag – vilken fredag!

Fredag igen och idag finns det två saker att fira (förutom just att det är fredag). Vilken börsdag vi hade igår! Det har varit rätt deppigt ett tag men ibland blixtrar det till. Nästa vecka kan det vara annat men det känns i alla fall lite peppigt efter en lång tids nergång/sidledeskryp.

Och sedan har vi ju detta med Ukraina och Kherson. Jag läste Peter Englunds ”Poltava” för någon månad sedan och man kan konstatera att 300 år senare är det Ryzzen och inte Sverige som försöker retirera över floden Dnepr. Det blågula laget är dock ett annat trots att färgerna är desamma. Ett nederlag för som kommer gå till historien.

Länk här till Cornucopias sida ”Organisationer och projekt för att stödja Ukraina”.

Fredag vilken fredag
Jag firade faktiskt med en billig IPA igår. Det kan man unna sig nu när man inte går på smärtstillande.

Öfvrigt

Nedan följer lösryckta tankar och sådant som snurrar i denna frugale mans huvud.

Jag konstatera att min rygg blir bättre och bättre. Jag har en bit kvar och en hel del träning framför mig innan jag kan unna mig oergonomiska lyft. Lättnaden att vara smärtfri under stora delar av dagen är magisk. Igår kunde jag till och med hänga med IGMR junior till badhuset och simma. Bilkörning går bättre och bättre åsså och smärtstillande / muskelavslappnande intas ej längre. Livet leker.

Elpriset går ner och imorgon är det i princip gratis att förbruka här i söder. Jag har lösa tankar på att köpa WiFi styrda element och koppla till timpris via Tibbers lösning för att köra när elpriset understiger priset för fjärrvärme. I alla fall för att värma källaren. Uppe i huset har portabla element väldigt låg WAF (Wife Acceptance Factor) oavsett hur billigt det än är att driva dem.

Lite tips:

  • Boken ”Natten” av Sara Gordan är bra men jobbig.
  • Boken ”Detaljerna” av Ia Genberg är bra.
  • Boken ”Poltava” av Peter Englund är himla bra men otäck.
  • Boken ”The Three-Body Problem” av Cixin Liu har fått fin kritik och jag har kommit rätt långt men inte läst klar. Helt fast är jag dock. Första delen av tre.
  • Boken ”Nothing to See Here” av Kevin Wilson sträcklyssnades på av. Skruvad men superbra bok om att ta hand om två barn som börjar brinna när de blir arga.
  • Poddarna ”Ledarredaktionen” och Kvartals ”Veckopanelen” är bra input på veckans händelser.
  • Podden ”Tyngre Träningssnack” är härlig lyssning. Nu är jag kanske inte målgruppen än (pga ryggen) men de tar upp många bra ämnen och skönt personlig touch.
  • Podden ”Hälsoveckan” är också bra. Kommer från Tyngre också. Fått upp ögonen för Jacob Gudiol via kommentarsfältet här. Mer Gudiol till folket!
  • Podden ”Hard Fork” följer techindustrins senaste. Väldigt intressant inblick i vad som sker.
  • Podden ”Ukrainecast” sammanfattar och fördjupar kunskap om kriget i Ukraina.

Nu tar vi helg här i den IGMRska familjen. Jag tror inte att något är inplanerat denna helg vilket är SKÖNT. Troligtvis ritas det lite på fritidshuset och skickas lite mail till hustillverkare. Vi har kommit lite framåt i processen men inget jag kan visa än…

Hemmapizza står på menyn ikväll. Gissningsvis en tänd brasa och dämpad belysning med någon skön spellista på i bakgrunden. Typ så.

Planer för din helg? Hoppas den blir trevlig oavsett 🙂

Signatur


Publicerat

i

av

Etiketter:

Subscribe
Notify of
guest

18 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Skogsanna
Skogsanna
1 year ago

Låter som att din hälsa går som börsen, både upp och ner!
Du ska väl fira fars dag på söndag också?!

Här blir det fredagsbastu som vanligt och den är vedeldad och el-snål. Nu har vi elpriset på rörligt per månad här uppe i 1’an så det var mest av komfortskäl jag installerade ett Wi-Fi-element i sovrummet (man kan ligga i sängen och sänka värmen när det blir för varmt) men bonusen var ju att det gick att göra veckoprogram och sänka dagtid på vardagarna och på nätterna.
Och då kommer ju tanken direkt, varför ska man höja däremellan?

Vi som inte är skattesmitare laddar upp bensinkortet inför kommande skotersäsong och bygger en ny bro för skoterleden över ett större dike i morgon.

Ha det gott!

The Money Cowboy
1 year ago

Kul och bra med boktips. Mycket intressant med floden och vem som flyr över den – det där måste jag läsa in mig på.

Marcus
Marcus
1 year ago

Vad kostar din fjärrvärme?
Oavsett hur lågt elpriset blir får man ju alltid betala nätöverföringen/skatt -> blir rätt svårt att ekonomiskt räkna hem tänker jag

Lupinerna
Lupinerna
1 year ago
Reply to  HerrIGMR

Fjv har ju lite krånglig modell men jag gjorde en kostnadsberäkning för brfen och medan el kostar några kronor per kWh (beroende på elhandel) så landar fjv på runt kronan. Jag tror dessutom privatpersoner har lägre kostnad för fjv.

Lupinerna
Lupinerna
1 year ago
Reply to  Lupinerna

Kan tillägga att då bekostas även varmvattnet av fjärrvärme samt att det rörliga priset är lägre på sommaren än på vintern.

Lupinerna
Lupinerna
1 year ago
Reply to  HerrIGMR

Det blir väl svårt att räkna hem oavsett? Om vi bortser från alla fasta avgifter så kommer ju elen kosta 13 öre (är det inklusive allt för elhandel?) plus elöverföring och energiskatt. Även om det skulle landa på, säg, 10 öre mindre än energipriset för fjv så är det små små summor. Är det värt inköp och konfiguration av element?

Lupinerna
Lupinerna
1 year ago
Reply to  HerrIGMR

Låter rimligt 😉 Gissar på att man också egentligen behöva beräkna effekt för att få fram ett korrekt jämförande underlag.

kemiläraren
kemiläraren
1 year ago

Härligt att höra att det blir bättre! Själv har jag blivit slagen av århundradets influensa tror jag, feber ons-lör förra veckan och hemma från jobb mån-ons denna vecka. Äntligen är det bättre, men kroppen är fortfarande försvagad och det mest irriterande är att jag har lock för öronen och hör som en 85åring.

Lönar det sig att köpa wifi-kopplingarna? Är den ekonomiska besparingen så pass stor? Själv har jag nu insett att vi förmodligen kommer tjäna bra på regeringens elprisstöd – vi konsumerar betydligt lägre i år jämfört med förra året (425kwh i okt jämfört med 770kwh förra året) vilket gör att oktobers elpriser låg på 800 (elnät+ avgifter)+500 (kwh, ca 0,97kr/kwh + lite avgifter) kr för oss. I nov tror jag vi kommer landa på drygt 600kwh och de första 10 dagarna har priset legat under 1kr/kwh.

Vii ”sparar” fortfarande så mycket vi kan på elev, 19 grader inomhus har nu blivit vardag, Sellpy-köpta tofflorna är konstant på hemmavid (bra pris/användning på dem!). Dottern sprang och tände i köket här om dagen på eftermiddagen ”Mamma det är så mörkt här inne vi måste tända, jag ser inget” ;D

Kemiläraren
Kemiläraren
1 year ago
Reply to  HerrIGMR

Här är det tvärt om maken som propsat för 21 grader inne medan jag är uppvuxen i ett gammalt dragigt sekelskifteshus och varit van vid 18-19 grader!

Önskar också att ha kamin, men det får vänta för nu…

Maria Höglind
Maria Höglind
1 year ago

Hej,

Jag hittade din blogg idag (genom Topcontent googlande:)) och jag tycker mycket om hur du skriver och om vad du skriver!! Med andra ord blev jag nyfiken och jag älskar att läsa kronologiskt. Jag hittar dock inte i bloggen det första inlägget där jag kan bläddra framåt. Det brukar finnas lista med årtal och månader där man kan klicka sig fram och läsa vidare nästa gång man vill fortsätta läsa. Finns det inte på din blogg eller jag hittar inte?

Kemiläraren
Kemiläraren
1 year ago
Reply to  IGMR

Jag hittar inte arkivknappen på min telefon (Crome på iPhone) så möjligt att det inte går att se från telefon.. men jag rekommenderar att läsa hela bloggen! Verkligen läsvärd!!

18
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x