Elprisrekord i SE4. Elpriserna här i elområde fyra eller ”SE4” som det heter är b a n a n a s. Trots att det är sommar når vi idag toppnotering gällande elpris. Snittpriset idag är 447 öre/kWh i mitt elområde. Samtidigt kan vi notera att i elområde, ”SE1” är priset mindre än en hundradel av det vi betalar per kWh.

Ofta brukar elpriserna vara höga på dagen men gå ner på kväll, natt och tiiiiidig morgon. Det möjliggör billig körning av diskmaskin, tvättmaskin eller elbilsladdning trots dyr el på dagarna eftersom vi kör timdebitering. Så här ser dagen ut idag:

Elprisrekord i SE4
Märk att skalan inte börjar på noll utan FYRA kronor.

Vi har alltså över sju kronor per kWh ikväll och ingen nämnvärd lättnad under natt. Alltså går det inte att komma undan de höga elpriserna just nu genom att vara lite flexibel och smart.

Priserna i Sverige

Spotpris
Från www.elspot.nu
Elprisrekord i SE4
Från Svenska Kraftnäts fina sida ”Kontrollrummet

Man kan fundera på hur detta påverkar konkurrenskraft, privatekonomi och sammanhållningen i Sverige. Det känns helt enkelt väldigt orättvist och svårt att förstå sig på. Jag förstår heller inte heller varför detta lyfts ännu mer. Det är en ohållbar situation.

Hur hanterar IGMR denna detta elprisrekord i SE4?

Vi kör vidare med timdebitering via Tibber. När elpriserna är som de är nu tvättar vi inget om det inte är absolut nödvändigt. Diskmaskinen kör vi inte inte utan vi tar det för hand.

Tibber invite
Augusti till dags dato. Helt ok ändå då vi är småförbrukare trots att vi bor i hus.

Vi har också länge funderat på våra två ljusslingor på altanen som gjort ont i min sparsjäl varje gång vi haft på dem. 20 lampor om 15W var är 300W per timme som de är på. Ikväll skulle det alltså kosta dryga 4 kronor att ha på dem i tre timmar.

Nu har en av slingorna gått sönder i ett par fästen så vi beställde två nya fast med LED-lampor. Dessa lyser lika fint men drar totalt 7W istället för 300W.

Låt oss säga att vi har den nya slingan igång tre timmar med dagens elpriser så kostar det oss typ 13-14 öre. Den gamla slingan skulle kostat oss ungefär 4,2 kronor. Stor skillnad. Slingorna inhandlades på Granit med medlemsrabatt för dryga femhundringen. ”Investeringen” kommer med dagens elpris att tjänas in hyfsat snabbt. Vill man laborera med vad en elapparat kostar vid olika elpriser kan man göra det på denna sida.

ledslinga
Blev rätt fint med nya slingan.

Cornucopia skriver om ämnet idag också. Jag knyter näven i fickan, försöker anpassa mig och hoppas på att detta löses. Glad för fjärrvärmen, kaminen och de fem kubik ved som ligger i garaget är jag dock!

Var bor du och hur anpassar du dig?

Fler spartips.

Signatur