Simskola i egen regi – lära barn att simma själv.

Vår son har varit för blyg för simskolan och därför har vi i ett drygt halvår åkt till badhuset varje torsdag eftermiddag. Vi valde att starta vår egen simskola på Vanningen i Vellinge som är föredömligt tomt och lågintensivt. På Vanningen tog junior sina första simtag, doppade huvudet första gången och till och med åkte vattenrutschkana.

Vi har gjort några försök med privat simskola men det har inte fungerat alls. Det har också förstärkt oviljan att fortsätta med en sådan lösning. Både hos son + föräldraskapet.

Simskola i egen regi – simkunnighet

Jag har på något sätt levt i tron att man måste gå i simskola för att lära sig simma. Så är inte riktigt fallet. Under vårt halvår har vår son utvecklats i snabb takt. Från att inte våga doppa huvudet till att ledigt kunna simma 200 meter.

Nu har junior precis haft obligatorisk simskola i skolan. Kommunen har en intensivkurs varje dag i tre veckor för att fånga upp alla elever vilket jag tycket är väldigt bra. Det är också vetskapen om just denna intensivsimskola som gjorde att vi fick en spark i baken och tog tag i simmandet själv. Vår son ville kunna simma lite innan han började skolans simskola. Nu efter vår simskola och skolans simskola är han riktigt duktig simmare. Hans 200 meter har mer än dubblats och framförallt är han nu väldigt vattenvan.

Var vill jag komma? Oklart men någonstans att man inte alltid behöver följa den upptrampade vägen och att barn är olika. Vår son behövde oss för att våga ta sig an simningen samtidigt som han verkligen inte ville börja skolans simskola utan att kunna simma. Torsdagarnas simning blev och är en väldigt fin familjestund och något vi dels kommer fortsätta med men också komma ihåg.

Nu kommer han gå in i sommarens begivenheter som en simkunnig och vattenvan åttaåring vilket jag tror förhöjer sommaren något enormt. Speciellt eftersom vi ska ner till Italien.

Simskola själv
IGMR junior + kompis. Två nöjda åttaåringar utanför Karlsrobadet i Eslöv

Simskola själv – hur gör man?

Att lära barn att simma själv… Jag ska ärligt talat säga att vi har lekt fram simkunnigheten. Visst har vi visat grodsparkar och armtag men det mesta har kommit via lek, mutor vid milstolpar (typ simma 25 meter = godis på en onsdag) och egen motivation. Små, små steg framåt och sedan lossnar något. Stolthet och pepp för att fortsätta och ta sig an nya utmaningar.

Simskola i egen regi – vad fungerar – key takeaways

  • Mutor / belöningar fungerar
  • Press fungerar dåligt
  • Leken måste vara motorn. Varva lek och simning
  • Vattenvana kräver tid i vattnet
  • Är man hela familjen kan föräldrar bytas av när det kör fast. Man förklarar olika.
  • Simkunnighet bygger självförtroende
  • Pengamässigt har det blivit BETYDLIGT mycket billigare än att ha barnet i simskola, mutor inkluderat.
  • Fika är bra. Blodsocker på goda nivåer minskar friktion.

Badhustestare

I takt med att självförtroendet vuxit har vi också gjort det till en grej att testa olika badhus runt om i Skåne. Hittills har vi testat:

Lite otippat är det bästa badhuset, enligt oss, Karlsrobadet i Eslöv. Ett roligt äventyrsbad, lugnt, varmt vatten i alla pooler och välstädat. Ystad Arena Bad kommer på god andraplats. Äventyrsdelen är lite mindre och vattnet lite kallare. Plus dock för hopptornet och att det är öppet. IGMR junior och hans vän vågade sig på trean igår.

Simskola i egen regi
Samma glada unga män som ovan men här vid Ystad Arena Bad. Humörshöjare intas (kanelbulle och festis).

Hylliebadet är för stökigt med tuppiga unga män. Högevall hade inget vidare fräscha duschar och också där ett gäng unga män som fick punktmarkeras av badvakterna. Ofta är det dock stökigare mot slutet av vår vistelse då vi åker till badhuset direkt efter att skolan slutar på torsdagarna.

Summa summarum. Vi fortsätter ta ledigt halva torsdagen och simma med vår son. Oftast tar vi med oss en kompis nu också. De leker och vi kan motionssimma men också hänga med på deras infall. Allt avslutas med en bastu och en humörskanelbulle innan hemfärd.

Tips på andra badhus i Skåne? Nu börjar ju utesäsongen och då kan jag passa på att tipsa om Skanörs Havsbad (norra stranden är lugnare). Kämpinge är också bra om man hittar ett lugnare ställe. Beroende på hur det blåser brukar vi välja det ena eller det andra.

Signatur