Brand i billig Iphonekabel – ibland gör man rätt och ibland gör man fel. Man brukar säga att ”snålheten bedrar visheten” och i detta fallet visade det sig att jag både gjort fel och att det kunde gått käpprätt åt skogen.

Vi backar bandet. Häromnatten kom IGMR junior in till oss vid tretiden som han så ofta gör. Han är i princip sovande när han kommer in och somnar på en millisekund när huvudet rör kudden mellan mig och fru IGMR. I alla fall – ungen luktade inte barngott som vanligt utan rök och bränd plast. Jag tyckte det var lite märkligt men tänkte att det kom utifrån så jag öppnade fönstret men konstaterade snabbt att det var doftfritt utomhus.

Jag tog ett språng in i IGMR juniors rum och fann att det inte bara rök utan även brann med öppen låga på hans skrivbord. En Iphonekabel hade börjat brinna och var nära att tända eld på papper som låg på skrivbordet. Det kunde alltså ha slutat väldigt illa.

Brand i billig Iphonekabel
Inte bra…

Köp inte farliga elprodukter!

Detta är en blogg som handlar om ekonomi och de fördelar en god sådan ger. När våra original Iphonekablar gav upp en efter en ville jag inte ersätta dem med original igen eftersom de kostar 250 kronor stycket och vi behöver 5-6 stycken.

Valet föll därför på fem kablar för under hundringen hos Fyndiq. Glad i hågen high fiveade jag mig själv och tänkte att jag gjort ett riktigt kap. Över en tusenlapp sparad!

Vad jag inte visste men borde förstått (eftersom jag är noggrann med el-säkerhet) är att dessa inte håller måttet. Jag visste heller inte att det finns en MFI-certifiering för laddkablar till Appleprodukter.

För att göra en lång historia kort – gör inte som jag och snåla med laddkablar, adaptrar eller elsäkerhet eftersom det är direkt livsfarligt!

Har du en Iphone – kolla att din kabel är MFI certifierad. Har du en annan telefon – kolla upp dina kablar och köp inte billig skit.

Inköp av nya lightningkablar till våra Appleprodukter

Jag har nu kastat alla kablar i vårt hushåll och köpt nya certifierade kablar. Det blev inte heller några nya Apple orginalkablar utan istället Ikeas laddkablar ”Lillhult” för 79 kronor stycket. De är MFI-certifierade och snygga – tips!

Billiga lightningkablar
Några av de kablar som jag nu har slängt.

Fyndiqs lightingkablar är skit och jag har också anmält dem till Elsäkerhetsverket så att de ska kunna ta en koll på dem. Jag vågar knappt tänka på hur många dåliga kablar som finns runt om i Sverige och världen.

Stay safe hörrni och gör inte som jag, d.v.s. köp billig skit. Det positiva i detta kanske kan vara att jag får möjligheten att informera fler genom denna blogg samt att vi har fått upp ögonen för elsäkerhet ytterligare i familjen. Ska också passa på att köpa brandvarnare till alla rum vilket vi inte har nu…

Elsäkerhetsverket har här bra information om hur vad man ska titta efter när man köper elprodukter.

Det hade varit bra ironiskt om snålandet tog livet av familjen IGMR…

Signatur