”Elhissar ur funktion” – söker man på den frasen får man upp många och långa förvirrade trådar på diverse forum. ”Centrallås fungerar ej” är också en riktig höjdare att söka på om man vill bli förvirrad och få en massa olika tänkbara förklaringar till elfel relaterade till en av bilens dörrar.

Min far har dragits med elfel på sin Skoda Yeti under en tid. Elhissarna och centrallåset på förardörren fungerade bara ibland och sedan slutade de fungera helt. Just centrallåset är lite läskigt i och med att han var osäker på om bilen var låst eller ej.

Jag kan inte riktigt låta sådant här vara så jag började knappa in första styckets fraser på Google. De svenska forumen gav inte jättemycket så jag försökte på engelska och där hittade jag guld.

Standardfel i VAG-koncernen

VAG-koncernen med Volkswagen, Skoda, Seat och Audi har dragits med kvalitetsproblem i kablaget som går till dörrarna. Plasten runt kablarna har varit av för dålig kvalitet och de har även varit för korta. Med tiden när man öppnar och stänger en bildörr slits dessa kablar och går till slut går de av. Som sagt verkar detta vara ett standardfel på dessa bilar och därför vill jag dela med mig av lösningen på detta problem.

Ofta har olika bilmodeller olika forumtrådar och efter att ha surfat runt på dessa var jag rätt säker på att detta var det problem som min far råkat ut för. Skoda Yeti, Skoda Octavia, Audi A4, VW Golf, VW Polo och VW Passat verkar vara mest drabbade efter vad jag ser på nätet.

Lösning på elhissar ur funktion i förardörren

Det finns egentligen tre spår man kan följa för att lösa detta problem. Det mest uppenbara är att lämna in bilen till verkstad. Det andra är att köpa en reparationssats till kabelstammen. Det finns många olika fabrikat som gör reparationssatser vilket vittnar om att problemet är utbrett. En sådan reparationssats kostar ungefär 600 kronor men jag valde bort detta då man måste koppla in kablarna på rätt plats i existerande kontaktstycke. Lätt att det blir fel samt lätt att det blir fel kabel på fel ställe. Olika bilar är utrustade olika och det skiljer säkert mellan årsmodeller också.

Den lösning jag valde var att plocka ut existerande kabelhärva / kabelstam och löda ihop de trasiga kablarna.

Steg för steg guide till att laga elfel i förardörren

 1. Identifiera att det verkligen är kabelbrott det rör sig om. Öppna dörren och böj bort gummidamasken som innehåller kabelstammen.
 2. Om det är kabelbrott – lossa kontaktstycket till kabelstammen.
 3. Demontera dörrsidan.
 4. Ta en bild på dörren för att se hur alla kablar ska sitta.
 5. Koppla loss kablarna.
 6. Ta ur kabelstammen.
 7. Kontrollera kablarna och löd ihop de trasiga kablarna. Använd krympslang.
 8. Montera in kabelstammen i bilen igen.
 9. Montera tillbaka dörrsidan.
 10. Koppla in kabelstammens kontaktstycke i bilen.
 11. Testa dörrens funktioner.
Laga elhissar ur funktion
Förardörren i fråga. I mitten till höger ser man kontaktstycket som jag kopplat bort för inspektion.
Laga elhissar ur funktion Skoda Yeti
Vid närmare kontroll visade det sig att flera kablar var helt av och andra var avskavda.
Laga elhissar och centrallås ur funktion
Dörrsidan bortmonterad och denna bild är tagen för att komma ihåg var allt ska sitta vid återmontering.
Kabelstam Skoda
Här är kabelhärvan urtagen och en bättre bild på skadan. Det enda kablar som var hela var högtalarkablarna.
Laga kabelstam förardörr
Kablarna lödda och krympslang på. Krympslang är bättre än eltejp och skyddar bra mot skav/nötning och väta.

Steg för steg guider på Youtube

Som vanligt hade jag inte gett mig på detta utan Youtube. Det finns verkligen guider för allt och dessa två gjorde att jag lyckades med denna lagning.

Först hur man demonterar dörrsidan på en Skoda Yeti.

Ganska enkelt. Min fars dörrsida var precis som den på filmen.

Och sedan detta klipp som visar hela processen från start till slut. Jag brukar ta en koll på flera olika klipp så att jag känner mig säker på att det är samma process samt titta på vilka verktyg de använder.

Mycket bra video. Inget tal utan bara väldigt tydlig med grafik etc.

Elhissar ur funktion & centrallås ur funktion

Så hur blev min lagning? Jo efter att jag monterat tillbaka kablaget i förardörren och dörrsidan fungerade alla funktioner som de ska igen. Hel processen tog ett par timmar från start till slut.

De verktyg man måste ha för att försöka sig på detta är en lödkolv och lödtenn, krympslang, skruvmejsel med torxbits och gärna ett panelverktyg i plast för att demontera dörrsidan. Det fungerar med en skruvmejsel som tejpats eller lindats in i mikrofiberduk också. Detta för att inte skada lack och plastdetaljer. Jag hade alla verktyg sedan tidigare och därför kostade denna lagning ingenting annat än lite tid.

En verkstad vill ha 3 000 kronor och uppåt.

Att laga saker själv

Att kunna laga saker själv är bra på många sätt. Det uppenbara är så klart att man sparar pengar men jag skulle vilja påstå att i detta fallet tar det mindre tid i anspråk att laga själv än att lämna in bilen. Att man sedan får vara nöjd över utfört arbete är heller inte dumt. Jag fick dessutom en trevlig eftermiddag med min far som agerade extra händer vid lödning.

I och med att vi sparar för ett framtida ekonomiskt oberoende blir det också otroligt attraktivt på två sätt att laga saker själv. Dels sparar vi som sagt pengar nu som vi kan investera och som då växer. I ett senare skede kommer vi kunna ha mindre omkostnader och därmed leva billigare. Det gör att vi inte behöver ackumulera ett så stort kapital som vi skulle behövt göra om vi köpte in alla tjänster. DIY to FI som jag kallar det.

Laga elhissar ur funktion eller varför inte bygga ett staket själv istället för att ta in hjälp?

Fler DIY projekt hittar du under taggen DIY. Fler inlägg om bilar hittar du här.

Signatur