Fredag, vaccin och bilservice

Fredag, vaccin och bilservice – Så var det fredag igen efter en lite kortare vecka. Skönt även om helgens väder verkar kunna gå att luta sig emot + bli otörstig av om man öppnar munnen. ”Lite krystat” hälsar Fru IGMR om den senaste meningen. Låt gå, det är min blogg och jag bestämmer.

Vaccin

Svärfar är nu uppgraderad till 2.0 (vaccinerad) och svärmor + min far har tid på måndag om jag inte missminner mig. De är födda 49 så vaccineringen börjar krypa längre ner i åldrarna. Skönt att kunna umgås på riktigt snart.

Men som vanligt känns det som om media är ute efter att skrämma och inte riktigt gör sitt jobb. 34 miljoner vaccinerade och 255 fall av blodproppar sist jag tittade efter. Många människor är rädda nu för Astras vaccin och det förstår jag men ändå inte. Jag förstår det om man följer nyheternas rapportering men samtidigt måste man se till datan.

Sannolikheten att man ska drabbas av dessa blodproppar och dö är långt mindre än många saker man företar sig i sin vardag. Risken att drabbas av blodpropp pga. Astras vaccin är 0,0000075%. Är man över 70 är risken att dö i sviterna av covid-19 betydligt högre. De siffror jag sett är mellan 2-4% och upp till 11% om man är över 80. Lägg därtill risken att drabbas av long covid…

Jag hade önskat en mer sansad diskussion om detta och att media inte spred rädsla på det sättet som sker just nu. Risken är att många äldre inte vill ta vaccinet. Det är värdefull tid som går till spillo med familj och vänner. Jag skriver lite om dessa tankar kring tid och prioriteringar i ett av, i min mening, viktigaste inlägg ”Hur mycket tid har du kvar, hur prioriterar du?

Bra källor till saklig information med mindre skrämsel och mer fakta är CDC, FHM, WHO, EMA och podcasten ”This Week in Virology”.

Bilservice

Om någon timme anländer min far till de IGMRska ägorna. Vi ska åka iväg till en gör det själv hall och serva hans bil. Olja, oljefilter och luftfilter. 640 kronor för allt på Biltema och sedan kanske 100-200 kronor för hyra av lift. Billigt och kul häng. Dock kör vi varsin bil till gds hallen och sedan får vi stå på covidavstånd medan bytet sker. Kul sätt att ses oavsett och en billig service för fadern. Kul också för mig att kunna hjälpa till. Kanske fixar jag en liten tvätt av hans bil också.

Spartips bilservice
Inga hjul på marken. Oljebyte signerat Herr IGMR pågår.

Helgen

I helgen kommer det grävas djupbädd, fixas i rabatterna, läsas böcker och kanske till och med åkas på en utflykt. Lugnt, mys och trevnad.

Annat – ja vi har planerat in våra semestrar. Fru IGMR kommer vara ledig i åtta eller tio veckor beroende på hur arbetsgivaren ställer sig till detta. Ytterligare en positiv sak med FIRE och låga omkostnader. Jag har planerat in fem veckor eftersom det ändå händer så lite på jobbet på sommaren. Jag kommer ha mycket fritid ändå tänker jag.

I juni har vi hyrt ett hus i nordvästra Skåne. Det blir pool, vedeldad badtunna och till och med jacuzzi. Huset gränsar till en skog med vandringsleder och vi når Hallandsåsen, Bjärehalvön, Mölle, Skälderviken och allt annat gött på ett litet kick med bil. Varför vi just vill ha pool är för att IGMR junior ska bli mer vattenvan och förhoppningsvis lära sig simma lite. Det är stört omöjligt att komma in på simskolor här och privatundervisning är inställd på grund av covid. En privatlektion kostar dessutom 600-750kr för 30-45 minuter. Bättre att göra så här tänker vi. Huset bekostas till fullo av de 13 000 kronor vi fick ut på skatten.

Vi kommer kunna umgås med vänner och familj utomhus eftersom det finns just stora möjligheter till det i huset. Min far + svärisarna bor nära också. Det blir gutt.

Har ni planer för helgen? Är jag ute och snurrar med covid och riskerna?

Ha en fin helg!

Signatur


Publicerat

i

av

Etiketter:

Subscribe
Notify of
guest

36 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Snålgrisen
3 years ago

Inga direkta planer för helgen, vädret är skit och lär så förbli… 🙂

Tycker inte du är ute och snurrar med covid, folk generellt sett är väldigt oförsiktiga tycker jag, och verkar inte fatta hur lätt det smittar. Mina päron är de som blev rädda av nyheterna om Astras vaccin och har nu valt att ”avvakta”, dvs isolera sig ytterligare några månader.

Helt rätt tänkt med pool och simskola. Vi hade dottern på simskola i två år, hon kunde knappt bröstsim och klarade inte silverpingvinen. Förra året skaffade vi pool och jag tog på mig att lära henne simma. Simmärken köpte jag in själv. Det dröjde inte mer än kanske 1 månad förrän hon simmar som fisken i vattnet, och har tagit guldpingvinen och bläckfisken. Förstår inte vad de höll på med på simskolan, mer än att ta gruvligt betalt. Otroligt sunkigt är det där också, dottern gillade det inte alls. Mörkt, kallt, luktade fotsvett överallt, gammal anläggning byggd på 70-talet, ingen renovering sen dess. Nej tack, den lördagsförmiddagen kan numera ägnas åt annat roligare. Poolen kommer vara en av de bästa investeringar vi gjort till familjen, och allt var inköpt på rea… 🙂

Cosmonomics
3 years ago

I Linköping har de fört statistik över hur många som tackat nej till Astras vaccin, och det är faktiskt väldigt positiv statistik – av det tusental de vaccinerat har fyra vänt i dörren när det visat sig vara Astras vaccin som erbjöds. Sen kan det förvisso vara så att vissa över huvud taget inte bokar in sig för att vaccineras pga den allmänna rädslan för vaccinet, och de syns ju inte. Men den stora, stora majoriteten som bokar sig verkar ändå acceptera vilket vaccin det än är de erbjuds.

Själv tycker jag att vaccin är en givet val. Jag är som du, förstår oron men ändå inte. Risken för blodpropp av p-piller är 1/5 000 ungefär (grundrisk för blodpropp utan p-piller är 1/10 000). Och det är många som stoppar i sig den medicinen (och sällan ens räknar det som medicin, de flesta glömmer ta med det i uppräkningen när man frågar om mediciner de tar). Bipacksedeln på vilket läkemedel som helst är en halv mil långt. Risken för förändrade levervärden är mellan 1/1000 och 1/10 000 på Panodil. För Ipren är risken för magblödning 1/100 till 1/1000. Båda dessa stoppar folk i sig utan att fundera särskilt mycket.

Allting har en risk – att leva är en risk. Risken att få svår Covid, alternativt plågas i långtids-Covid, är reella risker som är bra mycket större än vad vi hittills sett med vaccin. Har själv en kollega vars friske 65-årige svärfar gick bort i Covid efter 4 v kämpande på IVA, och har flera patienter som antingen förlorat anhöriga, eller haft anhöriga som kämpat på IVA.

Sen är ju folk rädda för det som hände med svininfluensavaccinet (även om det i studier visat sig att sömnsjuka drabbade de som redan hade benägenhet för det, inte vem som helst, och att det även sågs en ökning i sjukdomen bland de som fick svininfluensa, så det var inte bara vaccinet utan förmodligen något i svininfluensan som ökade risken).

För helg och sommar är det ännu inte så mycket planer. Jag har fem veckors semester och maken sex veckor. Jag får inte mer eftersom vårdcentralens bemanning måste gå ihop även under sommartid.

/Cosmonomics

Lupinerna
Lupinerna
3 years ago

Min mamma är redan fullvaccinerad eftersom hon jobbar på sjukhuset (där hon också fick en mild covid i somras). Oerhört bra även om jag inte stod bakom prio-ordningen. Äldre först!
Svärföräldrarna är äldre och närainpå fullvaccinerade. De bor längre bort och så tråkigt att de inte fått träffa sitt barnbarn särskilt mycket. Det är faktiskt det värsta med hela pandemin för egen del.

Är det så illa med simskolorna? Inte hört något från mina vänner kring detta. Nästa år tänkte jag det är dags för min son som blir 4 år då.

Önskar också lång sommarsemester. Får se hur det går, vet inte som det är så avkopplande med aktiv 3-åring hemma i två månader. 😂 Kanske försöker ta ledigt halva veckor innan det är dags för själva industrinsemestern.

Lupinerna
Lupinerna
3 years ago
Reply to  HerrIGMR

Minns att det var svårt att få babysim-tid (gick aldrig för det kändes som världens bry och dyra pengar). Verkar som många föräldrar behöver organiserade aktivteter plus att skolans simundervisning är bristande numera.

Det är många av våra vänner med lite blygare barn som haft problem med just simundervisning. En gick inte ner i poolen på hela terminen, en annan har svårt när de byter miljö pga ändringar i schemat. Det är ju en miljö man inte vistas i dagligen samt att man måste förhålla sig till nya barn. Jag minns själv att jag tyckte det var lite jobbigt, tack och lov blev min pappa alltid vän med de andra papporna och skaffade vänner åt mig, hehe.

Han brukar vara hos min mamma ibland, väldigt tacksam att ha haft det till hjälp under året när många andra stått utan hjälp. Jag tycker det är lättare än terrible twos, och bebistiden för den delen, men det betyder inte att det är lätt!

fri2032
3 years ago

Så olika det är! Min multisjuka mamma som är över 80 år är fortfarande inte vaccinerad… Hennes några år yngre man (alltså min pappa) lär få vänta minst en månad till. Jag är inte alls bitter, bara less på att jag inte får träffa dem.

Jag tycker det är intressant om man jämför risken för blodpropp ifall man äter p-piller. 😉 Det är tydligen helt ok att stoppa i sig varje dag för många kvinnor (mig inkluderat). Tyvärr tror jag inte tidningarna kommer bli mer sansade, för det säljer inte lika bra.

I helgen ska jag försöka ta det lugnt. Det har gått i 190 senaste veckorna (inklusive ”påskledigheten”) och jag känner att det inte är bra. Men jag skriver försöka, för jag brukar inte lyckas. Önskar dig en fin helg också!

fri2032
3 years ago
Reply to  HerrIGMR

Norrlands inland. 😉

Spargrisen
Spargrisen
3 years ago

Vaccinet ja…. Här får de födda -34 vänta till långt in i maj på spruta nr 2!!! Ja, 87-åringar utan hemhjälp måste av nån anledning vänta länge på spruta nr 1 och 6-8 veckor efter det på spruta nr 2. Under tiden står flera vaccinationscenter tomma, men eftersom spruta nr 1 är taget på lokala vårdcentralen så är det där nr 2 ska tas också. Varför VC inte får in doser till sina pågående patienter får nån beställare inom sjukvården förklara.

Bilservicen har sträckt sig till nödvändigheten att köpa nya sommardäck. Det känns, men var väntat.

Måste säga att ni lyxar till det ordentligt med både pool, tunna OCH bubbla 🙂 Låter trevligt, tycker jag. Bra tanke där att träna simning i poolen. Skaffa gärna ”dykringar” eller vackra stenar (hitta gratis på stranden) som Junior kan dyka efter. Det är kul och han kommer få vattenvana utan att tänka på det och antagligen simma bättre under vattnet än över. Eventuellt är ett par simglasögon en bra investering då kloret kan svida (och därför gör att simträningen går trögt).

Planerna för helgen är ungefär ”spruta tulpanerna med anti-rådjursmedel”. Efter att i många år haft fullt med aktiviteter varje helg, bla för att jag varit tränare själv för ett av barnen, så njuter jag av att ha helt oplanerat. Vilket kan ändra sig. Kanske ska titta på de där sparrisarna du tipsade om.

Lupinerna
Lupinerna
3 years ago
Reply to  Spargrisen

Visst känns det som att vissa regioner inte har lyckats särskilt bra med vaccineringen? Skåne och Jönköping verkar följa samma tidsplan och har haft få avvikelser (utöver leveransproblematiken).

fruefficientbadass
3 years ago

Håller helt med om medias skeva fokus på AstraZ. Det är som att de följer en såpa. ”Nu sa land X ditten, får se vad land dutten nu svarar”. Det borde vara journalistisk praxis att lägga in faktarutor med information av det slag du anger ovan i anslutning till denna rapportering. Eftersom jag fått en glimt in i det journalistiska förstår jag ju logiken. Det ska vara konflikt, annars klickar inte folk. Tänk dig rubrikerna: ”Vaccineringen går framåt”, ”Biverkningarna små på ett vältestat vaccin”. Dagen efter: ”Det går fortsatt bra för vaccinationerna” och ”Fortfarande väldigt få som drabbas av biverkningar”. Mediadöd.

Kristoffer
Kristoffer
3 years ago
Reply to  HerrIGMR

Enig med er bägge två här.

FruEB: Du som är i branschen och dessutom kan svara som du känner (du är mest oberoende/frispråkiga på området jag känner) – hur oberoende är SVT/SR? Känner likt IGMR att SVT hänger på klick-utvecklingen samtidigt som dem utsätts för hård konkurrens nuförtiden av kommersiella aktörer och samtidigt så svarar inför regeringen och bör således ha med sig vem som betalar deras löner iallafall undermedvetet.

Mina
Mina
3 years ago

Hej! Vad kul med uthyrning av hus med pool. Har funderat på samma men inte kommit längre då jag inte hittat någon bra hemsida man kan kika på alternativen här i Skåne. Har du några tips?

Malin
Malin
3 years ago

Det är viktigt att skilja på att kunna simma och vattenvana. Mina barn har båda gått på ”simskola” sedan 4 månaders ålder. De har varit mer vattenvana men inte kunnat simma så mycket tidigare än andra barn. Sen är det det där med badvett. Det känns som att många föräldrar vill att deras barn skall lära sig att simma tidigt för att de skall kunna bada utan att föräldrarna behöver ha uppsikt över barnen. Men bara för att man kan simma betyder inte att man har respekt för vatten eller att man är mogen att hantera potentiellt farliga situationer. Det är också viktigt att man vänjer sig vid att simma/bada i hav och sjö då det är något helt annat än att bada i en pool.

Jag lärde mig simma när jag var 7-8 år. De flesta av mina kompisar lärde sig simma i samma ålder. Man måste väl inte kunna simma tidigare än så?

Camilla
Camilla
3 years ago

För tio år sedan var det likadant med simskoletider. Att det inte blivit bättre är ju sjukt faktiskt! Till slut hittade vi en liten, liten simskola mitt i stan som var riktigt bra. Och om jag förstått rätt bor ni i söder, här är den: https://aquasund.se/
Men ni kanske redan testat denna.. Annars kanske Vanningen? Klokt beslut med pool på semestern. Lycka till!

Utdelningsbagaren
Utdelningsbagaren
3 years ago

Det stora problemet är väl inte att 1 av 100 000 drabbas av blodproppar utan att Astras vaccin bara ger 63-70% skydd jmf med Pzifer 95% skydd.

Det känns som ett ihopkok av Astra för generera snabba pengar.

Kan ens en astra vaccinera känna sig trygg i umgås som vanligt efter vaccinering?

Om jag vore 70 skulle jag nog hellre vara isolerad längre och se till att få Pzifer med bättre skydd än tro att man blir skyddad av Astra men istället drabbas av covid.

De riktiga bieffekterna kommer först kunna utvärderas efter 5-10år. Förmodligen inga bieffekter men det vet vi alla först då. Detsamma gäller covid sjuka, har vi långtidscovid fortfarande biverkningar om 10år?

Lupinerna
Lupinerna
3 years ago

Vaccinet är utvecklat av Oxford. Astra Zeneca är tillverkare, de gör i vanliga fall inte vaccin. Dessutom så tar de i princip ingen vinst.

Senaste budet är att effekten är runt 76%, högre för äldre och mest troligt 100% effekt mot svår sjukdom.

Äldre behöver inte stå över Astra Zeneca-vaccinet. Ganska många miljoner har redan tagit fått något av vaccinet. Undvik fear mongering.

https://lakartidningen.se/aktuellt/nyheter/2021/03/astra-zeneca-effekten-ar-76-procent/

Utdelningsbagaren
Utdelningsbagaren
3 years ago
Reply to  Lupinerna

EMA anger 60% skyddseffekt. För att inte vara partist litar jag mer på tredjepart granskare än tillverkaren givetvis.

Det är ingen slump vissa länder inte vill använda sig av Astras.

Slutsatsen är att Pfizer ger bättre skydd och det är positivt att vaccin granskas hårt, de har tagits fram på rekordtid. Ingen vill se en återupprepning av Pandemrix skandalen. Hoppas Pfizer ökar sin produktionstakt så fler kan få fullgott skydd.

Lisa
Lisa
3 years ago

I helgen blir det att köra runt gödsel till alla rabatter o lådor från en stor hög som grannen var här o tippade av häromdagen.

Simning är livsviktigt att kunna, obegripligt att inte skolor fixar sånt överallt när det dessutom finns som betygskriterie. Här (norra Uppland vid havet) börjar de i lillettan med några gånger i veckan och sen får man fortsätta upp i årskurserna tills man kan helt enkelt. På skoltid.

Ang vaccinet så har jag själv fått en dos Astra och väntar med spänning på hur det ska bli för oss ”yngre” som nu inte ska få dos 2. Just nu finns ingen annan info än att 1 dos ger mycket bra skydd i 3 månader och sen får man se vad beslutet blir, 1 dos till av något annat eller börja om helt med annat vaccin? Kommer självfallet ta det som erbjuds och håller med dig om att debatten är ganska onyanserad där media knappast hjälper.

Leif
Leif
3 years ago

Hur lyckas ni få pengar tillbaka på skatten? Med ISK så får man ju numera rejäl restskatt varje år.

Leif
Leif
3 years ago
Reply to  HerrIGMR

Känns som man borde ta stora lån istället för att vara skuldfri och betala en massa i skatt. Antingen det eller flytta utomlands.

Kan du beskriva hur ni investerar varje månad lite kort? Som jag förstod är mesta av sparandet via en fondrobot och Lysa på ISK där så det blir i princip helt automatiskt. Ni har inte funderat på att själva välja några indexfonder och då företrädesvis globalfonder vilket jag antar borde ge ännu lägre avgifter? Men jag förstår hur ni tänker för även med ganska mycket kunskap måste man ha en enkel strategi för att hålla i denna över tid.

Leif
Leif
3 years ago
Reply to  HerrIGMR

Tack för infon. Låter som stabilt och bra fondval. Har ni jämfört den procentuella utvecklingen mellan era fonder på Avanza vs Lysa?

Två Månadslöner
3 years ago

Härligt! Gjorde service jag med, över 3k men det är det värt, kan inget om bilar och orkar inte heller.

36
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x