Fredag, vaccin och bilservice – Så var det fredag igen efter en lite kortare vecka. Skönt även om helgens väder verkar kunna gå att luta sig emot + bli otörstig av om man öppnar munnen. ”Lite krystat” hälsar Fru IGMR om den senaste meningen. Låt gå, det är min blogg och jag bestämmer.

Vaccin

Svärfar är nu uppgraderad till 2.0 (vaccinerad) och svärmor + min far har tid på måndag om jag inte missminner mig. De är födda 49 så vaccineringen börjar krypa längre ner i åldrarna. Skönt att kunna umgås på riktigt snart.

Men som vanligt känns det som om media är ute efter att skrämma och inte riktigt gör sitt jobb. 34 miljoner vaccinerade och 255 fall av blodproppar sist jag tittade efter. Många människor är rädda nu för Astras vaccin och det förstår jag men ändå inte. Jag förstår det om man följer nyheternas rapportering men samtidigt måste man se till datan.

Sannolikheten att man ska drabbas av dessa blodproppar och dö är långt mindre än många saker man företar sig i sin vardag. Risken att drabbas av blodpropp pga. Astras vaccin är 0,0000075%. Är man över 70 är risken att dö i sviterna av covid-19 betydligt högre. De siffror jag sett är mellan 2-4% och upp till 11% om man är över 80. Lägg därtill risken att drabbas av long covid…

Jag hade önskat en mer sansad diskussion om detta och att media inte spred rädsla på det sättet som sker just nu. Risken är att många äldre inte vill ta vaccinet. Det är värdefull tid som går till spillo med familj och vänner. Jag skriver lite om dessa tankar kring tid och prioriteringar i ett av, i min mening, viktigaste inlägg ”Hur mycket tid har du kvar, hur prioriterar du?

Bra källor till saklig information med mindre skrämsel och mer fakta är CDC, FHM, WHO, EMA och podcasten ”This Week in Virology”.

Bilservice

Om någon timme anländer min far till de IGMRska ägorna. Vi ska åka iväg till en gör det själv hall och serva hans bil. Olja, oljefilter och luftfilter. 640 kronor för allt på Biltema och sedan kanske 100-200 kronor för hyra av lift. Billigt och kul häng. Dock kör vi varsin bil till gds hallen och sedan får vi stå på covidavstånd medan bytet sker. Kul sätt att ses oavsett och en billig service för fadern. Kul också för mig att kunna hjälpa till. Kanske fixar jag en liten tvätt av hans bil också.

Spartips bilservice
Inga hjul på marken. Oljebyte signerat Herr IGMR pågår.

Helgen

I helgen kommer det grävas djupbädd, fixas i rabatterna, läsas böcker och kanske till och med åkas på en utflykt. Lugnt, mys och trevnad.

Annat – ja vi har planerat in våra semestrar. Fru IGMR kommer vara ledig i åtta eller tio veckor beroende på hur arbetsgivaren ställer sig till detta. Ytterligare en positiv sak med FIRE och låga omkostnader. Jag har planerat in fem veckor eftersom det ändå händer så lite på jobbet på sommaren. Jag kommer ha mycket fritid ändå tänker jag.

I juni har vi hyrt ett hus i nordvästra Skåne. Det blir pool, vedeldad badtunna och till och med jacuzzi. Huset gränsar till en skog med vandringsleder och vi når Hallandsåsen, Bjärehalvön, Mölle, Skälderviken och allt annat gött på ett litet kick med bil. Varför vi just vill ha pool är för att IGMR junior ska bli mer vattenvan och förhoppningsvis lära sig simma lite. Det är stört omöjligt att komma in på simskolor här och privatundervisning är inställd på grund av covid. En privatlektion kostar dessutom 600-750kr för 30-45 minuter. Bättre att göra så här tänker vi. Huset bekostas till fullo av de 13 000 kronor vi fick ut på skatten.

Vi kommer kunna umgås med vänner och familj utomhus eftersom det finns just stora möjligheter till det i huset. Min far + svärisarna bor nära också. Det blir gutt.

Har ni planer för helgen? Är jag ute och snurrar med covid och riskerna?

Ha en fin helg!

Signatur