Vi är förärade med ett riktigt aprilväder denna påsk. Sol, regn, kallt, blåsigt. Jag hade faktiskt tänkt att gräva om alla djupbäddar och fixa lite allmänt. Nu sitter jag här i slutet av ledigheten med två av fem bäddar grävda. Jag kommer inte gräva om de andra idag eftersom det är nära nollan och blåser så in i. Det får vara till veckan när det blir liiite varmare.

Bin & humlorna

Aprilvädret till trots sjuder det av aktivitet i trädgården. Både humlor och bin har båda dagar och alla utslagna blommor i vår radhusträdgård föräras med en mängd besök.

aprilväder
Kolla mängden pollen på bakbenen!
pollintatör
Tittut i vårrabatten!

Vår trädgård var en gräsöken när vi köpte radhuset. Detta har jag sett till att ändra på och nu försöker jag ha växter för våra pollinatörer att besöka under hela säsongen. Vår trädgård är något väldigt konkret som jag kan påverka och förbättra tillvaron för ett gäng små liv. Det ger så mycket och kostar så lite. Som jag ser det är den lika mycket till för oss som för insekterna.

Frågar du min familj tycker nock de att det är lite för mycket fokus på pollinatörer och insekter.

Vad kan du göra för våra viktiga pollinatörer?

Det är egentligen väldigt lätt. Dra ner på gräsklippningen, släpp upp en äng i gräsmattan, plantera och så växter som drar fjärilar, bin och humlor, sluta städa så mycket i trädgården och ordna lite boplatser. Naturen vill ha lite oreda och inte gräsmatta eller hårdgjorda ytor.

Har man ingen trädgård, balkong eller odlingslott (gäller eg alla) är ett bra sätt att att försöka påverka kommunen att dra ner på gräsklippningen, öka på grönytor och något så enkelt som att anlägga ängar istället för gräsmattor.

Planer för IGMRska trädgården i år

I år kommer vi förädla det vi har. Jag har beställt mer täckbark & kogödsel till våra odlingsytor, vi kommer flytta lite växter som kommit för nära varandra samt odla i våra odlingslådor. Palmkål, pumpa, squash, sockerärt, morot, rödbeta, sallat, dill, tomat. För ögat, näsan och pollinatörerna blir det solrosor, blåklint, vallmo, luktärt och annat fint.

Annat jag ser fram emot förutom växterna i rabatterna är sparrisen vi satte förra året, rabarber, svarta & röda vinbär, hallon, alla örter, björnbär och vinstocken vi fick gratis via marketplace i helgen. Det är så roligt med trädgård!

fröpåsar aprilväder
50% på fröer hos Blomsterlandet tidigare i år. Kunde icke hålla mig.

Har ni några trädgårdsprojekt i år? Blev det något aprilväder?

Vill du veta mer om odling? Låna eller köp bibeln ”Handbok för Köksträdgården” av Lena Israelsson.

Signatur