IGMRs passerar 1 500 000 kronor

37 månader in i sparandet passerar vi nu 1 500 000 kronor. Detta skedde redan i förrgår men eftersom det var 1:a april då passar det bättre att skriva om det nu. Det är ju inget skämt.

1 500 000 kronor är mycket pengar men det är också mycket liv, kontroll och valmöjligheter. Summan representerar också att vi nu är 25% fria. En fjärdedel av resan är avklarad.

1 500 000 kronor
Det är nu ytterligare 221 kronor pga. en cashbackutbetalning.

Hur kan det gå så snabbt?

Vi tar en anekdot från dagen. Vi följde med vår son till en lekkamrat och fikade lite med vännens föräldrar utomhus i det fina vårvädret. De råkar ha en otroligt vacker vinranka som slingrar sig in under uterumstaket. En vinranka har vi pratat om att vi vill ha länge och kvinnan i sällskapet visade var man kan köpa stora uppvuxna vinstockar för 4 000 kronor.

Lite peppade men tveksamma snackade vi ihop oss hemma vid middagen. Jag tog en snabb scanning på marketplace och hittade en annons på en stor vinstock som skänktes. Vi hörde av oss och denna vinstock skall vi imorgon åka och gräva upp + transportera hem. Helt gratis.

Vi värderar våra pengar som om det vore vår tid – det är det ju också. Pengarna har vi fått eftersom vi har sålt timmar av vårt liv till en arbetsgivare. Vi är rädda om dessa timmar. Sakta men säkert vänder vi på´t och köper tillbaka vårt liv.

Nu har vi bara 75% kvar att köpa tillbaka.

Anledningen till detta livsköpande hittar du här. Hur det har gått tidigare hittar du här. Börsen går som jag vet inte vad. Vi får se om vi håller oss över 1,5 msek eller om vi ska neråt igen. Om detta siar di lärde och många killgissare.

Trevlig påsk på er!

Ps. Du har väl sett att Fru Efficient Badass har släppt en bok? Nedan hittar du hennes fina bok: “Sparboken: En konkret guide till ekonomiskt oberoende“. Recension kommer snart men du lär inte bli besviken om man får spoila lite. Köp eller varför inte be din lokala bibbla om att köpa hem ett ex?

Signatur


Publicerat

i

av

Etiketter:

Subscribe
Notify of
guest

22 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Kristoffer
Kristoffer
3 years ago

Stora gratulationer och verkligen väl förtjänt!

Tolkar jag det rätt om det är 1,5 MSEK i finansiella tillgångar och att slutmålet på 6 MSEK också är i finansiella tillgångar?

Har ni satt någon maximal belåningsgrad på boendet utöver det finansiella målet eller hur tänker ni här och kring övervärden(vill minnas att ni har låg belåning) i boendet?
Vet att diskussionen kring om man ska inkludera övervärdet i ”FIRE-summan” är komplex men önskar höra era funderingar kring detta.
Då vi med största sannolikhet flyttar till ett billigare boende senare, alternativt ökar upp belåningen på nuvarande, så tas skillnaden med för våran del.

Kristoffer
Kristoffer
3 years ago
Reply to  HerrIGMR

Låter som väldigt fina och robusta planer till trots för att den finansiella summan på 6 MSEK inte täcker allt. Gissar att avkastningen är satt till 4 % vilken innehåller en del marginal i sig själv. Med flexibelt uttag kan man ligga på 5-8%(beroende på tidsperiod och hur lågt minimumsuttag man kan ha) i reellt genomsnittsuttag visar mina simuleringar.
Tror dessutom att det är extremt få människor som exekverar FIRE i tidig ålder som nolltaxerar livet ut – MI30/FruEB m.fl. är bevis på detta.

Med i princip 100% sannolikhet så kommer vi heller inte att nolltaxera men vi kommer enbart göra det som är skoj eller som behövs för att nå ett mål som vi själva har satt(och ingen chef/VD eller likande).
Jag är inne på att helt slippa både chefer och personer som rapportera till mig och bli egenföretagare medans min fru önskar det sociala och annat som en anställning generellt ger.

Vi ökade upp belåningen från ca 65% till 85% på våran bostad i fjol våras när börsen gick ner och satte gradvis in på börsen. Mycket risk men givet god soliditet och bra kassaflöden så kändes det rätt att öka hävstången och den förväntade avkastningen.

Vid exekvering av FIRE, när kassaflödet blir sämre, är belåningsgraden en svårare fråga då man lockas av (över)avkastningen på börsen kontra bolånen. En möjlig idé som ligger nära till hands idag är att låsa bolånen på längre sikt(7-10år) för att skapa förutsägbarhet och trygghet i kostnadsbilden. Men det är ju en försäkring – är inte förtjust i försäkringar i utgångspunkten men givet en meravkastning så kan jag ändå tänka mig det. Vi har nått ca 70 % av våran ”FIRE-summa” så vi har ännu några år kvar att fundera på detta.

Kristoffer
Kristoffer
3 years ago
Reply to  HerrIGMR

Lätt att vara efterklok – det kunde ju ha gått ner mycket mera och framförallt varat mycket längre vilket gjort det hela mycket mera påfrestande.
Det var inget som beslutades på en dag utan den tanken har varit med mig helt sedan jag i 2015 läste om att MI30 gjorde så i 2008. För mig är det väldigt värdefullt att ha en strategi (nedskriven och mekanisk) vid större nedgångar.
Men är det något jag har lärt mig under de åren jag har investerat är det att inte ha en för hög riskprofil – då sover man inte gott och gör icke rationella saker så förvärrar situationen ytterligare när det går ner.

Helt enig – ränteskillnadsersättningen kan bli saftig och måste i allra högsta grad tas med i analysen. Har dock hört att det kan i vissa fall kan gå att byta objekt så länge du är kvar i samma bank men blir till att få det skriftligt från banken isåfall.
Vet inte hur det fungerar här men blir först aktuellt att göra det när vi flyttar tillbaka till Skåne och köper huset vi ska bor i under lång tid(20+ år). Men att göra analyser så långt in i framtiden är helt klart förknippat med risker.

Kommer ihåg det och har haft det med mig – otroligt kärnfullt och visdomsfullt!

ZeroStrategy
3 years ago

Grattis till det nådda delmålet. 25% av sträckan avklarad men troligtvis är det inte 75% av tiden kvar då er portfölj bör öka farten allt eftersom resan fortsätter.

Fru Lugn
3 years ago

Ursäkta språket men fan vad coolt, grattis! Rätta mig om jag har fel, men var det inte mindre än en månad sedan ni passerade 1.4 miljoner? (sa hon och kom sen på att vår nettoförmögenhet har ökat med 160 tkr den senaste månaden… men det är inkl. pension!) 🙂

Fru Lugn
3 years ago
Reply to  HerrIGMR

Det enkla svaret är att jag alltid har gjort så sedan jag började tracka nettoförmögenheten, allt enligt MMMs How Rich Are You? (https://www.mrmoneymustache.com/2015/01/26/calculating-net-worth/). Jag gillar att ha med allt – bra saker som sparande, amortering och värdeökning syns direkt oavsett tillgångsslag, och dito åt andra hållet för större utgifter, lån och värdeminskning. Men vi har naturligtvis alla bakomliggande siffror och plottar cash (löne-/sparkonton), ISK resp. övrigt (pension, bostad, skulder) separerat också. 

Jag håller med om att ISKen är mest spännande på lång sikt, men ex. vår buffert på några hundra tusen påverkar också vår frihet och våra valmöjligheter 🙂 Ingenting är hugget i sten, och pengar kan alltid omfördelas/omprioriteras. Det är inte säkert att de kommer spenderas på det vi trodde från början, eller spenderas alls. Om allting skulle skita sig så kan vi sälja huset, pensionen kommer jag få tillgång till någon gång, osv. Allting påverkar framtidsutsikterna och de val vi gör/kan göra på något sätt. Jag tycker att det är väldigt trevligt att se allt som en enda stor pengapåse och ha ett enda mått som beskriver hela vår ekonomi, både som hushåll och individer (för det har vi såklart också siffror på ;)) 

Worst case scenarios som att den allmänna pensionen försvinner i tomma intet tar jag ingen hänsyn till i det här läget, utan lägger i kategorin ”saker jag inte kan påverka och därför inte bryr mig om”. Vad gäller att räkna bilen som konsumtion istället för tillgång skyller jag på MMM och att det inte finns något scenario där den kan öka i värde (inte vår i alla fall) 🙂 Sen är det såklart en helt separat fråga hur vi definierar ev. FIRE-mål. Där är den totala nettoförmögenheten inget komplett svar på när vi är framme, utan snarare en pulsmätning på ekonomin som vi gör en gång per månad.

Fru Lugn
3 years ago
Reply to  HerrIGMR

Jo så är det ju, vi räknar lånet men inte värdet på bilen. Mest rent ointresse/okunskap från min sida vad gäller värdet, men känns inte heller helt knasigt med tanke på att jag såg billånet som ett rent konsumtionslån och ett nödvändigt ont. Lånedelen ligger fortfarande kvar i nettoförmögenheten, men nu som en del av bolånet. Obelånad bil skulle kännas bättre att ta med som en tillgång på något sätt… jag är inte helt logisk alla gånger 😉

Nu blev jag nyfiken och var tvungen att räkna lite – med mitt gamla FIRE-mål på 3.5 miljoner så är jag tydligen 17-45% fri just nu beroende på hur man räknar. Med bara pengarna på ISKen blir det 17%. Tar jag med buffert, onoterade aktier som ligger någon annanstans än ISK, samt all pension så blir det 45%. Lite skönt med 17% ändå, för ISKen har hamnat ganska mycket i skymundan vid sidan av andra livsprioriteringar de senaste åren 🙂

Cosmonomics
3 years ago

Grattis till delmålet! Vi har inte ett så konkret slutmål, så jag vet inte med samma exakthet var vi är, men nånstans runt 45% tror jag.

/Cosmonomics

Snålgrisen
3 years ago

Stort grattis, hatten av! Ja sitter man med värdeaktier har det varit en snabb uppgång senaste månaderna, värre med teknikaktierna.

Nackdelen är ju att DA sjunker.ganska snabbt och det blir allt svårare att hitta fynd.

fruefficientbadass
3 years ago

Det är så grymt jobbat att jag blir tårögd. Din beskrivning av att ”nu vänder vi på det och köper oss tillbaka liv” är helt klockren. Ja, börsen kan gå ner och sen går den upp och sen går den ner, men på lång sikt går den upp. Det coola nu är att om börsen MOT ALL FÖRMODAN (skriver jag eftersom jag inte vill utmana ödet) fortsätter att gå upp kommer ränta på ränta-effekten för er att bli kännbar på ett helt annat sätt än förut.

Jag minns en gammal Sparpodden, när Jan och Gunther fortfarande hade den. Jag var precis i början av sparresan och kunde se upp- och nedgångar i storleksordningen några hundra hit eller dit. Men Dinkelspiel bara: ”Ja, i volatila tider som dessa kan man ibland vakna upp och vara en månadslön fattigare en morgon” och jag minns att jag tänkte ”WTF? Tiotusentals kronor på en dag?”. Men ja, approaching. Det är rätt coolt.

Snyggt jobbat med vinrankan, den kommer att göra sig fint i gubblurshörnan.

Utdelningsbagaren
Utdelningsbagaren
3 years ago

WOW, grymt bra jobbat. Ränta på ränta börjar ge rejäl medvind till er portföljfartyg. Spänn fast säkerhetsbältet, målet nått före 2024 i denna takt?

Slumpvandraren
Slumpvandraren
3 years ago

Otroligt roligt, stort grattis! Som andra redan skrivit går det säkert snabbare framöver då ni får hjälp av ränta-på-ränta effektiv. Bara att ni fortsätter i samma stil så når ni nog målet förr än ni anar.

22
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x