Hej på er. Månaderna rullar på och det är äntligen dags för status december 2020 (kan detta år snart ta slut pretty please?).

När jag skriver detta är det kvällen 23:e december och jag har precis plockat ur Janssons frestelsen ur ugnen. Jag brukar laga Per Morbergs variant och ännu har ingen sagt att den smakar ugga bugga. Tvärtom brukar gästernas hurrarrop eka mellan de IGMRska salongsväggarna.

Det mesta är fixat inför imorgon och vi ser verkligen fram emot julafton och ledigheten som följer.

2020 är ett viktigt år på många sätt. Dels känns vårt sätt att leva och de val vi gjort helt rätt. När världen skakar till och begränsas känns det bra att kunna leva på ungefär som vanligt – på många sätt i alla fall. Ekonomiskt känns det också bra och återigen känns vår investeringsfilosofi helt rätt. Den har tagit oss igenom flera prövningar nu utan magont eller viljan att göra någon förändring trots att börsen dyker.

Insikten finns också att ett arbete som mitt behöver kryddas med kollegor. Att nöta excel och rapporter i radhuskällaren med ett och annat Zoommöte fungerar inte i längden. Efter covid vill jag arbeta mer hemma än förr – men inte helt. Kaffemaskinstjötet och mänsklig kontakt visar sig vara viktigare för mig än jag trott. Lesson learned och det måste jag ta med mig in i framtidsfungeringarna.

Livet

IGMRs på promenad i det skånska gråvädret.

Livet i december 2020. Vad ska man säga? Rekordgrått, total karantän i 10 dagar + covidtest inför att kunna fira jul med min far, blöta filten covid men även fina stunder med pyssel, julpyntande, träning, tjöt framför kaminen, långa nattningar av IGMR junior med existentiellt snack, allt avklarat på jobbet, framtidsfunderingar med några utflykter för att titta på hus/tomter och så vidare. Ömsom vin och ömsom vatten – precis som livet oftast är.

100 årig smällkaramell IGMRs gran. Mys.

Jag och vi ser fram emot 2021 men inser och tror att i alla fall årets två första månader kommer bli ganska ruffa. Januari, men framförallt februari brukar vara av de tyngre slaget. Här i Skåne är smittspridningen stor så vi får se hur året börjar. Det kommer dock ljusna, både med vaccin och att dagarna nu blir längre. Det ser vi fram emot. Snart får man börja så frön och vända lite i odlingsbäddarna.

Ekonomin

December är en lite tyngre månad ekonomiskt i och med att många kvartalsfakturor ska betalas och även vår tomträttsfaktura. Den är på goa 11 000 skånepesetas och kommer två gånger om året. Jag sätter dock av pengar varje månad till detta ändamål så just den räkningen känns inte mer än vanligt.

Men – vi har en ekonomiskt väldigt fin månad trots räkningarna. Lite vabbpengar och sådant gör att vi kan spara den femte största summan sedan start. Vi har också möjlighet att fräsa iväg 7 000 kr till bufferten vilket kommer väl till pass. Vi har takbyte och fasadrenovering på gång under 2021. Det blir inte billigt…

I siffror då. ISKn månad 34 av vårt sparande klockar in på lite drygt 1 250 000 kronor vilket jag är stolt som en liten skånsk tupp över. Sparkvoten landar på 61% och vi är nästan på en 21% frihetsgrad.

status-december-2020
34 månaders sparande i staplar.

Jag är så tacksam för IGMRs anno 2018 att de tog beslutet att lägga om sitt liv och ta tillbaka kontrollen. En gåva från våra dåtida jag. Tack för det.

Nu är klockan fem i tolv på natten den 23:e och jag fick just besök i källaren av en klarvaken sjuårig IGMR junior som inte kan sova. Det är för pirrigt med julafton och om tomten eventuellt kommer och hälsar på i natt. Jag får helt enkelt runda av och ansluta till en familjenattning i vår säng, det brukar fungera.

IGMRs önskar er alla en god jul. Hoppas ni får en fin julafton.

Kram från IGMRs.

Signatur