Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Status december 2020 & GOD JUL!

Hej på er. Månaderna rullar på och det är äntligen dags för status december 2020 (kan detta år snart ta slut pretty please?).

När jag skriver detta är det kvällen 23:e december och jag har precis plockat ur Janssons frestelsen ur ugnen. Jag brukar laga Per Morbergs variant och ännu har ingen sagt att den smakar ugga bugga. Tvärtom brukar gästernas hurrarrop eka mellan de IGMRska salongsväggarna.

Det mesta är fixat inför imorgon och vi ser verkligen fram emot julafton och ledigheten som följer.

2020 är ett viktigt år på många sätt. Dels känns vårt sätt att leva och de val vi gjort helt rätt. När världen skakar till och begränsas känns det bra att kunna leva på ungefär som vanligt – på många sätt i alla fall. Ekonomiskt känns det också bra och återigen känns vår investeringsfilosofi helt rätt. Den har tagit oss igenom flera prövningar nu utan magont eller viljan att göra någon förändring trots att börsen dyker.

Insikten finns också att ett arbete som mitt behöver kryddas med kollegor. Att nöta excel och rapporter i radhuskällaren med ett och annat Zoommöte fungerar inte i längden. Efter covid vill jag arbeta mer hemma än förr – men inte helt. Kaffemaskinstjötet och mänsklig kontakt visar sig vara viktigare för mig än jag trott. Lesson learned och det måste jag ta med mig in i framtidsfungeringarna.

Livet

IGMRs på promenad i det skånska gråvädret.

Livet i december 2020. Vad ska man säga? Rekordgrått, total karantän i 10 dagar + covidtest inför att kunna fira jul med min far, blöta filten covid men även fina stunder med pyssel, julpyntande, träning, tjöt framför kaminen, långa nattningar av IGMR junior med existentiellt snack, allt avklarat på jobbet, framtidsfunderingar med några utflykter för att titta på hus/tomter och så vidare. Ömsom vin och ömsom vatten – precis som livet oftast är.

100 årig smällkaramell IGMRs gran. Mys.

Jag och vi ser fram emot 2021 men inser och tror att i alla fall årets två första månader kommer bli ganska ruffa. Januari, men framförallt februari brukar vara av de tyngre slaget. Här i Skåne är smittspridningen stor så vi får se hur året börjar. Det kommer dock ljusna, både med vaccin och att dagarna nu blir längre. Det ser vi fram emot. Snart får man börja så frön och vända lite i odlingsbäddarna.

Ekonomin

December är en lite tyngre månad ekonomiskt i och med att många kvartalsfakturor ska betalas och även vår tomträttsfaktura. Den är på goa 11 000 skånepesetas och kommer två gånger om året. Jag sätter dock av pengar varje månad till detta ändamål så just den räkningen känns inte mer än vanligt.

Men – vi har en ekonomiskt väldigt fin månad trots räkningarna. Lite vabbpengar och sådant gör att vi kan spara den femte största summan sedan start. Vi har också möjlighet att fräsa iväg 7 000 kr till bufferten vilket kommer väl till pass. Vi har takbyte och fasadrenovering på gång under 2021. Det blir inte billigt…

I siffror då. ISKn månad 34 av vårt sparande klockar in på lite drygt 1 250 000 kronor vilket jag är stolt som en liten skånsk tupp över. Sparkvoten landar på 61% och vi är nästan på en 21% frihetsgrad.

status-december-2020
34 månaders sparande i staplar.

Jag är så tacksam för IGMRs anno 2018 att de tog beslutet att lägga om sitt liv och ta tillbaka kontrollen. En gåva från våra dåtida jag. Tack för det.

Nu är klockan fem i tolv på natten den 23:e och jag fick just besök i källaren av en klarvaken sjuårig IGMR junior som inte kan sova. Det är för pirrigt med julafton och om tomten eventuellt kommer och hälsar på i natt. Jag får helt enkelt runda av och ansluta till en familjenattning i vår säng, det brukar fungera.

IGMRs önskar er alla en god jul. Hoppas ni får en fin julafton.

Kram från IGMRs.

Signatur

18 kommentarer

 1. Pappa Betalar

  God Jul IGMR!
  Hopas ni får en supermysig dag!

  Angående tomträtten, ni har inte funderat på att köpa loss den?
  Vi gjorde det för x antal år sedan. Det betalar sig ganska snabbt med tanke på den låga bolåneräntan.

  Pappa betalar? – Bloggen om privatekonomi

  • HerrIGMR

   Hallå och tack!

   Tomträtten har vi funderat på men husen säljs för samma pengar tomträtt eller ej. Att köpa loss gå på miljonen… svårmotiverat tycker jag. Samtidigt köper grannarna loss hej vilt. Handlar kanske också om hur länge man tänker sig bo kvar. Jag vill ju inte bo här för evigt utan spanar mot landet…

   • Lupinerna

    Ni är inte en av dem som drabbas av avsevärt höjd tomträttsavgift snart? Det var ett jäkla hallå i Sydsvenskan nyligen. Konstigt att hus säljs för samma pris avsett tomträtt, kan ju bli riktigt tråkigt när nytt pris sätts och man inte tagit höjd för det (vilket många inte verkade ha gjort).

    • HerrIGMR

     Jo vi är en av dem. Det gick från 9 000 kr till 22 000 kronor per år. Vi hade valet att ta 40 000 kr per år i 20 år eller 22 000 kronor per år i 10 år och vi valde det senare. Detta med tanke på att vi inte vet hur vi vill göra med framtiden… Och ja – tomträtt eller ej, de säljs för samma pris. Såldes just ett hus som har tomträtt med rekordpris för området… märkligt

     • Lupinerna

      Inte så farligt ändå! Ni har säkert hittar något på landet när gälden löper ut nästa gång.

     • HerrIGMR

      Nej det är ok men retligt. Vi hade inte samma tänk när vi köpte huset som nu 🙂

     • Cassa

      Hej!

      Tack för en bra artikel! Alltid lika intressant att läsa din blogg 🙂

      Jag förstår inte denna mening:

      Vi hade valet att ta 40 000 kr per år i 20 år eller 22 000 kronor per år i 10 år

      Så antingen kan man betala (alt1) 800 000kr för sin tomt eller så kan man betala (alt2) 220 000kr för sin tomt. Varför skulle någon vilja välja alt 1? Tror inte jag förstår hela konceptet bakom. Vad är fördelarna med alt1? Gärna en lite grundligare förklaring tack! 🙂

     • HerrIGMR

      Hej Cassa!

      Tack!

      “Vi hade valet att ta 40 000 kr per år i 20 år eller 22 000 kronor per år i 10 år”. I och med att det är en tomträtt får vi betala hyra för den om vi inte köper loss den. Vi fick två alternativ på hyresnivå inför denna omförhandling. Antingen betalar vi 22 000 kronor per år i hyra och avtalet gäller i tio år eller betalar vi 40 000 kr i hyra/år och då löper avtalet över 20 år. Skulle vi köpa loss tomten upphör denna hyra.

      Att köpa loss tomten kostar % av taxeringsvärdet och tas fram av kommunen på begäran.

      Hoppas detta är ett mer utförligt svar 🙂

   • Pappa Betalar

    Okej, jag förstår. Glömde att ni har så stor tomt. Vår kostade ca 200 000, köpte loss det på hösten för några år sedan som sagt. Hade vi väntat tills årsskiftet det året hade det kostat nästan dubbelt så mycket att köpa loss tomten plus att det snart var dags att få en ny högre årsavgift. När den ändrades senast för 20 år sedan gick den från 2 500kr till 11 000kr. Vet inte hur mycket dyrare årsavgiften blev denna gång.

    Men det kändes som rätt läge för oss. Speciellt när vi har som mål att bo här i minst 10-20 år kanske ännu längre.

    Mvh PB?

    • HerrIGMR

     200K då hade jag absolut köpt loss också. Ni gjorde helt rätt 🙂

 2. Att välja lycka

  God jul och god fortsättning

  • HerrIGMR

   Detsamma 🙂

 3. eriksjos

  GodJul! imponerande sparresa! Kul med spaningar mot landet, där är det fint 😉

  • HerrIGMR

   Tack och tack och tackdestsamma! Ja landet är fint! Klöveröd idag och de trakterna är ju rätt mysiga får man säga.

 4. The Dividend Story

  Läs- och tänkvärt inlägg i vanlig ordning! God Jul och hoppas ni hade en fin dag igår!

  • HerrIGMR

   Det hade vi och hoppas att du också hade det! 🙂

 5. Snåltipset

  Vad bra att kunna testa sig inför jul! Det tillåter inte min region, bara sjuka får testas. Så här blev det ensamjul för säkerhets skull. Jag kunde inte med att gå iväg och ljuga mig till ett test när så många sjuka har svårt att få tid.

  • HerrIGMR

   Det får man inte i region Skåne heller. Vi kände oss dock lite krassliga 14/15:e ish och fick först testtid fredagen 18:e om jag inte missminner mig. Då kände vi oss dock bättre om än sega. Tror det var hemmasitteriet/karantän som gjorde sitt å.

   Ljuga och ta resurser känns väldigt osolidariskt och det skulle jag inte kunna leva med. Då är det bättre att träffa nära utomhus på en promenad eller runt en eld månne om det går. Tycker du gjorde helt rätt!

Kommentera