Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Vi säger upp vår livförsäkring

I samband med att vi köpte vårt hus tecknade vi också livförsäkring för oss båda. Tanken var att om den ena trillade av pinnen skulle den andra vara säker och kunna betala 50% av lånet. I och med att vårt bolån ligger på tre miljoner hade vi alltså säkrat upp 1,5 miljoner per skalle.

Denna trygghet betalar vi nu knappa 250 kronor i månaden för. När autogirot drogs för september började jag fundera – behöver vi livförsäkring?

Det korta svaret är – nej. Vi har inte behov för livförsäkring längre i och med att vi har sparat ihop en nätt summa på dryga miljonen.

Vi säger upp vår livförsäkring

Kort story ännu kortare – jag författade ett mail till Länsförsäkringar och sa upp vår livförsäkring. En liten besparing kan tyckas men jag räknar hem den som en win ändå.

Skönt är också att inte längre behöva kasta oroliga blickar över axeln utifall att fru IGMR skulle få för sig att ta genvägen till semiFIRE.

(eller tvärtom)

Fler spartips hittar du här.

Hur ställer du dig till livförsäkring?

Signatur

15 kommentarer

 1. Arbetsplanen

  Ha!
  Nu är jag inte särskilt orolig att min partner skulle ta några genvägar men vi har ingen försäkring utöver hemförsäkring i nuläget. Vi har dock inga barn och bor i hyresrätt.
  Jag tänker att när vi flyttar, och i alla fall när vi skaffar barn, kommer vi köra någon försäkring tills vi precis som er är tillräckligt ekonomiskt trygga.
  /Arbetsplanen

  • HerrIGMR

   Låter som ett sunt förhållningssätt. Skönt att ha säkerheten i början av sparandet.

 2. Lupinerna

  Ja, verkar helt onödigt att betala så mycket. Vi hade låneskydd ett tag men jag insåg sen att det var relativt mycket i premie för summan det rörde sig om. Visst, där var något för sjukdom och arbetslöshet men verkar onödigt för jag har aldrig haft det i hyresrätt och våra fasta utgifter är anpassade efter ev lägre inkomst. Tecknade istället två mindre livförsäkring via facket. Man är oftast ockaå försäkrad för några prisbasbelopp via jobbet. Tänker att pengarna ska tillåta en tid för sorg och omställning.

  • HerrIGMR

   Verkligen. Allt handlar som sagt om risktolerans, situation och att kunna sova gott. Via facket verkar ju inte dumt om det dessutom är billigare.

 3. Redaktionen

  Oftast får man ju tillbaka en liten slant när man säger upp livförsäkringen, eller den löper ut (alltså även utan att man trillar av pinn’). En livförsäkring är en ganska bra produkt annars, speciellt om man måste säkra upp att exempelvis ens barn kan bo kvar. Däremot så är den inte för alla.
  Facken brukar även se till att om man ‘dör i tjänsten’, så finns det någon form av mindre belopp som faller ut. Försäkringar är dock allmänt något som bolagen tjänar på – så på andra sidan förlorar den som betalar på att ha den.
  Så: Kan vara bra i specifika situationer, är inte för alla. Företag, det borde däremot alla äga.

  • HerrIGMR

   Jo det finns la en facklig försäkring. Är det inte Änke-och Pupillkassan som ger pengar tillbaka?

 4. Pappa Betalar

  Hej!
  har funderat på detta också men vi betalar under 100kr i månaden för att säkra en miljon om jag eller frun får för sig att “göra sig av” med den andre.

  Det känner jag än så länge att det är värt det. Men kan tänka mig att jag kommer omvärdera detta när portföljen växer.

  Pappa betalar? – Bloggen om privatekonomi

  • HerrIGMR

   Allt handlar om risktolerans, situation och att kunna sova gott. Tycker ni gör helt rätt.

 5. Jan

  Gjorde samma sak förra året. Bort med försäkringen som gav halva bolånet utifall någon avled. Dessutom avslutade vi barnförsäkringarna. Sammantaget pratar vi om ca 5000 spänn/år. Mycket pengar för hängslen och livrem. Med FIRE inom räckhåll gör pengarna större nytta på annat håll.

  • HerrIGMR

   Ja barnförsäkring är ytterligare en sådan sak som står på min to do list. Jag är inte där än riktigt – men i tankt med att ISKn sväller tänker jag definitivt avsluta den också.

 6. Kemok

  Länge sedan jag sa upp:
  Låneskydd
  Akassa
  Facket
  Hemlarm (köpte ett för 2500 som länkar direkt till valda mobiler, fanns massa olika sensorer att koppla på)

  Sa nyss upp: Mig från jobbet

  Ska kolla upp min livförsäkring (tack för den), den behövs troligen inte längre.

  //Kemok

  • HerrIGMR

   Oh! A-kassa och facket får vara kvar ett tag till men jag har dem i siktet. Hemlarmet har jag också sagt upp när det gick ut. Då äger jag utrustningen och kan använda den fortsatt men utan utryckning då.

   Uppsägningen – är den permanent = FIRE, FI(RE) eller annat kul?

 7. Tunga

  Vi betalar ca 500.-/år och styck för två livförsäkringar på dryga miljonen vardera. Känns så pass billigt att de är värda att behålla.

  • Tinga

   Haha, autokorrekt gav sig på min signatur, som så klart ska vara Tinga!

   • HerrIGMR

    Haha epic! Ja det var billigt. Känns ju helt ok och inget man behöver pilla i.

Kommentera