Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

ES IST FREITAG!

FREITAG! Ja nu är det jävlarimej fredag och ni A N A R inte hur mycket jag längtat. En ändlös ström exellistor och rapporter om hur covid-19 påverkar företaget jag arbetar på – på artikelnivå – har skapats av dessa frugala händer och mailats vidare. Nästa vecka ska de uppdateras med aktuell information… Nu skiter vi i detta och tar helg.

Helgen skall ägnas åt själavård och lugn. Vi ska göra någon slags utflykt, kanske till Stenshuvud, Sandhammaren eller varför inte norröver mot Kullen? Skäralid? Ser mycket fram emot detta.

Trädgården

Om vädret tillåter ska jag också fräsa runt lite i trädgården och börja förbereda för odling och mys. Rabarbern är på väg upp, vi skördar Sara Bäckmos bladpersilja och den underbara palmkålen “Nero di Toscana” som båda övervintrat. Magnolian knoppar sig och jag längtar verkligen efter mer ljus och värme. Snart så!

Bilen & stereo

I helgen tänkte jag också ta mig an en bilstereoinstallation. Vår “nya” bils stereo har en väldigt märklig egenhet – INGA ingångar för att ansluta AUX eller USB. Jag kan alltså inte spela egen musik. Ni som följt mig och oss ett tag förstår hur ohållbart detta är.

I vanlig IGMRsk anda försökte jag först hacka den befintliga stereon på olika sätt. Till slut försökte jag också genom en nördig forumtråd helt sonika demontera hela stereon och löda på en AUX-ingång. Det fungerade inte. På med spenderarbyxorna och en bilstereo från Aliexpress inhandlades. Det fungerade inte heller eftersom stereon antagligen fått sig en törn i frakten och hängde sig. Retur och pengarna tillbaka.

Nu har jag köpt riktiga saker från Sony och Connects2 som ska lira med bilens rattstyrning och jag ser fram emot att ha en fungerande stereo (lödningen förstörde den befintliga). Nya stereon hade också Carplay vilket gör att jag får upp mobilens GPSnavigering och sådant fint.

Nedan följer olika stadier av misslyckanden.

Xbox One S

Ja spenderarbyxorna har verkligen tagits på den senaste tiden. Det visade sig att IGMR junior nästan var den enda utan TV-spel i klassen och bland vänner. Han hade gått och låtsas för vännerna att han visste vad de olika spelen alla pratade om var.

Vi har medvetet väntat med spel, telefontittande och Ipadanvändande för denna unga man. Istället har vi manipulerat den fysiska världen, alltså pysslat eller spelat brädspel samlade runt vardagsrumsbordet. Det kommer vi fortsätta göra men jag vill inte att han ska gå och känna sig utanför, det vet jag själv hur det är.

Efter att ha kollat av med vännernas föräldrar hur de hanterar skärmtid och vilka spelkonsoler de har hade jag ett hum om saker och ting. En snabb koll på prisjakt.nu visade att vårt val Xbox One S med två handkontroller och ett par spel kostade 3 – 4000 kronor. Aj.

Lite prutande på Blocket senare kom jag hem med ett tre månader gammalt/nytt Xbox One S som var ett felköp. Kvittot, två handkontroller och några spel ingick för priset på knappa 2000 kronor.

Väl hemma insåg jag att spelen är dyra. Lösningen var att skaffa Xbox Game Pass abonnemang för spel. Man får alltså 100+ spel för 79 kronor i månaden (ett spel typ FIFA 20 kostar runt 500 kr). Genom en rabattkod fick jag också 1,5 månader gratis. Taget sa polisen.

Junior får spela Xbox tre av veckans sju kvällar enligt ett schema han själv fått göra. Det var fint att se hur glad och tacksam han blev. Det lyste i ögonen på honom när han fick snacka Minecraft – på riktigt – med vännerna. Vi har också haft fina stunder tillsammans där vi byggt hus och gjort hagar till får.

Börsen

Annarz tuffar börsen på söderöver och det får den gärna göra. Vi har lite friska skånepesetas som knackar på dörren. Dels lite från mina och fru IGMRs extraknäck men också från självaste staten. Skatteåterbäring alltså.

732 000 kronor har vi på ISKn nu. En go nedgång från de nästan 800 000 kronorna vi hade för bara två-tre veckor sedan.

Som sagt. I och med vår långsiktighet får gärna börsen gå lägre så att vi kan handla billigt.

Detta blev längre än tänkt. Men ibland dansar fingrarna likt lärkvingar över tangentbordet.

Trevlig helg från skåneland.

PS: PFC skänker bort pengar igen. 50 kr om man bjuder in och registrerar sig på deras betalkort. Kortet är gratis och funkar ungefär som Revolut. Vi skaffade ett var för att få 100 kr.

Signatur

21 kommentarer

 1. eriksjos

  Ojoj, vilket pysslande med stereon 🙂 Gött med helgutflykt. Fulltofta är ett annat naturområde som är fint men inte lika spektakulärt som Kullen såklart.

  • HerrIGMR

   Fulltofta har jag faktiskt aldrig utforskat och knappt haft på radarn. Tack!

   Ja stereon har blivit en oväntad följetong. Musik är dock otroligt viktigt för mig så där får jag satsa litte.

   Trevlig helg!

   • eriksjos

    Vi har bara varit där några gånger men det har gett mersmak. Överlag är Skånska landskaps områden trevliga att besöka. https://www.skanskalandskap.se/ trevlig helg!

   • eriksjos

    Gött att smidigt kunna spela den musik man vill eller lyssna på poddar med mera.

    • Herr IGMR

     Verkligen. Jag spenderade åtskilliga timmar att installera stereon och felsöka ett konstigt elproblem i bilen (som jag själv skapat). NU är allt på plats och elen funkar finemang. Jag kan numera också använda en multimeter. Alltid ngt!

     Tack för länktips!

 2. Flow FI

  Game pass brukar finnas för rea också, ibland kör MS en drive med typ 3mån för 10kr osv. Men annars brukar det finans återförsäljare på nätet där man kan köpa digitala koder för 3 mån ca 150kr osv.

  Snart helg!

  • HerrIGMR

   Cool! Är live ngt att ha? Du som vet?

   • Lisa

    Om det är samma som Playstation plus så har min grabb använt det oerhört mycket, möjligheten att kunna prata med kompisarna samtidigt som de spelar med/mot varann har varit guld 🙂

    • Herr IGMR

     Japp det är det. Vågar man dra igång det med en 6/7 åring eller skall de vänta med att spela tillsammans? Tankar?

     • Lisa

      Ja, tror inte att det fanns när han var så liten (han fyllde nyss 18), men tänker att interaktion med andra är bättre än att bara sitta och spela ensam, eller iaf som ett komplement. Hos oss som bor på landet, långt från kompisarna har det varit enbart positivt. Tänker också på det där att passa in i sitt sociala sammanhang, att ha ungefär det som kompisarna har, är väldigt viktigt i vissa åldrar.

 3. F-lediga läraren!

  Härligt med helgkänslan!! Som f-ledig blir jag dagvill, men jag och sambon försöker alltid ha något extra mys för att jag också ska få till helgkänslan! Förstår dilemmat med spelkonsoller, mobiler till barn. Men jag är övertygad om att ni tänker klokt. Inte kul att vara den enda som inte har spel heller, blir ju ett utanförskap det med!

  • Herr IGMR

   I den bransch jag arbetar visar forskningen gång på gång att vi inte är ämnade för skärm i tidig ålder. Vi är skapade att pilla med fysiska objekt och inte att fixera ögonen på en skärm. Men samtidigt är det en del av världen och kommer vara så också. Tänker att det nock är en bra kompromiss att dra igång nu vid 6/7 år. Det var lite hjärtskärande att höra honom prata om hur han låtsades veta. Kniv i pappahjärtat.

   Helgkänsla är gött. Vi höll oss inom en radie på 2 km från huset. Det var perfekt!

 4. Utdelningsbagaren

  Skäralid ligger vid Söderåsens naturreservat?

  • Herr IGMR

   Si!

 5. The Dividend Story (@Dividend_Story)

  Hej!

  Låter som trevliga helgplaner, jag blev sugen på rabarberpaj nu 🙂 Svårt läge med playstationet. Vi har inga barn men spontant nu delar jag er syn och jobbigt när andra föräldrar valt att göra på ett annat sätt. Er lösning låter lysande dock, väldigt fint att läsa hur glad han blev och att han ska göra sitt eget schema. Ni är role models!

  • Herr IGMR

   Taco! Rabarbern står 5-7cm hög nu men kommer snabbt. Herregud vad det går snabbt i trädgården nu. Tog in lite grenar av svart vinbär som ska få slå ut i en vas. Mys!

 6. Calle

  Du kunde ha köpt en fm sändare till bilen för 2-300kr.

  • Herr IGMR

   Absolut! Tanken har slagit mig och det har googlats en del på det. Dock är mina tidigare erfarenheter av dessa inte superpositiva. Ljudkvaliteten är sisådär. Rätt/fel?

  • HerrIGMR

   Hallå Calle,

   Jag lyckades på något sätt radera ditt svar om blåtand. Det konstiga är att den hade inget! USB,AUX eller blåtand. Själva stereon var förberedd för AUX men ingången saknades. Trodde inte det var möjligt på en bil från 2012 och därför undersökte jag det inte alls när jag köpte den. Vår gamla Ford från 2008 hade ju AUX…

 7. Sigrid

  Låter som jättebra helgplaner. Ni tänker helt rätt om sonen tycker jag. Tv-spel i lagom doser kan både vara utvecklande och socialt, speciellt om man har funktionen att man kan spela online med kompisar. Ni verkar vara föräldrar med koll tycker jag.

  • Herr IGMR

   Tack Sigrid. Fin helg för oss och – efter att köpt och spelat med sonen – inser jag att jag nog haft en för mörk syn på tv-spelandet. Känns ändå rätt bra att han fått vänta till han gått på sitt sjunde år med att börja spela.

Kommentera