Skaffa höns? Det där med höns har varit lite av en dröm och halvfärdigtänkt tanke från min och vår sida. Tanken om att köpa höns kläcktes (höhö) när en kollega kläckte tre ägg under en glödlampa. Jag har sedan vid fikastunderna fått ständiga uppdateringar över hönornas väl och ve och kan inte annat säga än att jag kapitulerat inför dessa små personligheter.

Min kollega håller sina hönor i en radhusträdgård som är strax under 100 kvadratmeter. Vår trädgård är 550 kvadratmeter så görbart är det.

Simplicitas är/var en bloggkollega som jag hade förmånen att träffa på första camp FI süd som hölls hemma hos oss. De hade höns som både sidehustle/extraknäck och som matleverantör (tror inte de åt dem utan endast äggen). Simplicitas har tyvärr inte uppdaterat sin fina blogg på ett tag men jag hoppas på fler inlägg i framtiden om höns och äggkläckning.

Varför funderar vi på att skaffa höns?

Egna ägg, sällskap i trädgården, gratis gödsel och kaffe i solen med små levande traktorer. Ja, det är nog inte svårare än så? Låter mysigt gör de åsså.

Skaffa höns
Hönor på Sardinien hos en agriturismo vi bodde på 2011.

Helgen – hönsdejt

Hur-som-hafver! I helgen styrde familjen IGMR bilen mot denna nyss nämnda kollegas hus för en hönsdejt. Väl där välkomnades vi av tre hönor som satt under matbordet (och kollegan då som ej satt under matbordet). Dessa höns är något av det tamaste och gulligaste jag sett. Hönsen sitter med och läser läxor, sover i famnen, sitter med när det stickas och sedan är de vanliga utehöns också förstås.

De var lite försiktiga i början men vi hade med oss solrosfrön som muta vilket gjorde dem väldigt frimodiga. Dejten slutade med att de omringat familjen IGMR och tittade uppfordrande på oss. Stängda händer pickades det lite löst på då det kunde finnas frön och ljuden/kurrandet var oemotståndligt.

Min kollega är självförsörjande på bruna, gröna och ljusrosa ägg och kan inte nog rekommendera hönsägandet.

Aftermath

Det blev en del googlande på höns i trädgård igårkväll och det verkar vara högst görbart detta med höns. Att ta med dem till sommarstugan verkar också vara görbart enligt flera trådar på Alternativ.nu.

En annan sak jag funderar på är våra rabatter som jag helst inte vill att eventuella hönor skall sprätta upp allt för mycket. Där har jag inte fått så mycket matnyttigt annat än Fru EBs lugnande ord per SMS ”det är luuuugnt om du inte har för många”.

På väg till jobbet cyklar / kör jag förbi en radhusträdgård som har ett Omlet Eglu Qube hönshus. Det hönshuset kombinerat med ett stängsel typ detta vore ett enkelt sätt att börja med höns. Annars verkar gamla lekstugor vara populära att göra om.

Så där står vi nu. Fru + barn är sugna och vill ha höns. Själv är jag också sugen på hönsägandet men känner att det är en del praktiskt och annat som måste undersökas först. Tre hönor får man visst ha i vår stad utan att anmäla det till kommunen. Tupp är big no no.

Katter har vi gott om som stryker runt i trädgården. Med lite kraftigare hönsraser verkar inte det heller vara ett problem. Funderingar som sagt…

Har ni höns? Vill ni skaffa höns?

Signatur