Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Skaffa höns?

Skaffa höns? Det där med höns har varit lite av en dröm och halvfärdigtänkt tanke från min och vår sida. Tanken om att köpa höns kläcktes (höhö) när en kollega kläckte tre ägg under en glödlampa. Jag har sedan vid fikastunderna fått ständiga uppdateringar över hönornas väl och ve och kan inte annat säga än att jag kapitulerat inför dessa små personligheter.

Min kollega håller sina hönor i en radhusträdgård som är strax under 100 kvadratmeter. Vår trädgård är 550 kvadratmeter så görbart är det.

Simplicitas är/var en bloggkollega som jag hade förmånen att träffa på första camp FI süd som hölls hemma hos oss. De hade höns som både sidehustle/extraknäck och som matleverantör (tror inte de åt dem utan endast äggen). Simplicitas har tyvärr inte uppdaterat sin fina blogg på ett tag men jag hoppas på fler inlägg i framtiden om höns och äggkläckning.

Varför funderar vi på att skaffa höns?

Egna ägg, sällskap i trädgården, gratis gödsel och kaffe i solen med små levande traktorer. Ja, det är nog inte svårare än så? Låter mysigt gör de åsså.

Skaffa höns
Hönor på Sardinien hos en agriturismo vi bodde på 2011.

Helgen – hönsdejt

Hur-som-hafver! I helgen styrde familjen IGMR bilen mot denna nyss nämnda kollegas hus för en hönsdejt. Väl där välkomnades vi av tre hönor som satt under matbordet (och kollegan då som ej satt under matbordet). Dessa höns är något av det tamaste och gulligaste jag sett. Hönsen sitter med och läser läxor, sover i famnen, sitter med när det stickas och sedan är de vanliga utehöns också förstås.

De var lite försiktiga i början men vi hade med oss solrosfrön som muta vilket gjorde dem väldigt frimodiga. Dejten slutade med att de omringat familjen IGMR och tittade uppfordrande på oss. Stängda händer pickades det lite löst på då det kunde finnas frön och ljuden/kurrandet var oemotståndligt.

Min kollega är självförsörjande på bruna, gröna och ljusrosa ägg och kan inte nog rekommendera hönsägandet.

Aftermath

Det blev en del googlande på höns i trädgård igårkväll och det verkar vara högst görbart detta med höns. Att ta med dem till sommarstugan verkar också vara görbart enligt flera trådar på Alternativ.nu.

En annan sak jag funderar på är våra rabatter som jag helst inte vill att eventuella hönor skall sprätta upp allt för mycket. Där har jag inte fått så mycket matnyttigt annat än Fru EBs lugnande ord per SMS “det är luuuugnt om du inte har för många”.

På väg till jobbet cyklar / kör jag förbi en radhusträdgård som har ett Omlet Eglu Qube hönshus. Det hönshuset kombinerat med ett stängsel typ detta vore ett enkelt sätt att börja med höns. Annars verkar gamla lekstugor vara populära att göra om.

Så där står vi nu. Fru + barn är sugna och vill ha höns. Själv är jag också sugen på hönsägandet men känner att det är en del praktiskt och annat som måste undersökas först. Tre hönor får man visst ha i vår stad utan att anmäla det till kommunen. Tupp är big no no.

Katter har vi gott om som stryker runt i trädgården. Med lite kraftigare hönsraser verkar inte det heller vara ett problem. Funderingar som sagt…

Har ni höns? Vill ni skaffa höns?

Signatur

14 kommentarer

 1. Anki

  Coolt! Kör på! Men lukten? Bor själv i radhus och det som avskräcker mig är den eventuella stanken som jag och grannar måste stå ut med…

  • HerrIGMR

   Kollegans höns/trädgård doftade nada men jag antar att det inte doftar rosor om man struntar i renligheten…

 2. Utdelningsbagaren

  Gick en hönskurs i höstas med sambon. Intressant. Skulle mycket väl kunna tänka mig höns men då boendes på en gård. Det här med att avliva höns om de blir sjuka är inget för mig, de får en husdjursförsäkring och prioritet hos vetrinär 🙂

  • HerrIGMR

   Avlivning har jag svårt att mäkta med själv så ja, det blir någon annan som får bli baneman.

 3. drommaren

  Hej IGMR!
  Oj, här går det undan med sparandet, i den här takten når du miljonen snabbt.

  Har inga höns och har heller aldrig haft några funderingar på att skaffa det, det överlåter jag till proffsen 🙂

  Jag tycker att du har en bra blogg som jag gärna följer, är du intresserad av ett länkbyte?

  Ta hand om dig, vi ses!

  • HerrIGMR

   Självklart är jag intresserad. Din blogg kommer upp på mina bloggtips inom kort så det är bara att kasta upp min också. Bloggerz unite! 😉

 4. Skogsanna

  Skulle väl vara för mysfaktorn då men bara för grundpriset på hönshuset får du väl 3000 ägg av hemodlad ekologisk sort á 2 kr st. Nästan 5 år för att få avkastning på pengarna…. men nu är ju inte allt möjligt att värdera i pengar och frågan var inte heller om dina läsare tyckte att du skulle skaffa höns utan om läsaren själv skulle skaffa höns.

  Så svar nej, man blir alldeles för uppbunden, vi har nog att få någon att vattna grönsakerna var tredje dag när vi reser bort på sommaren.

  Men lycka till, det blir säkert mysigt 🙂

  • HerrIGMR

   Du sätter fingret på min största invändning – uppbundenheten. Pengarna är en sak och i och med vårt frugala leverne känns det som en ok investering (kostnad), även om man kör dyrvarianten ovan. Uppbundenheten är dock problemet. Nu är vi hemmakatter men sommarens utflytkter till sommarstuga och annat blir problematiska…

 5. Två Månadslöner

  Vi vill skaffa höns, hade varit roligt!

  • HerrIGMR

   Jamen ellerhur!

 6. Pappa Betalar?

  Hej IGMR!
  Ojdå. Höns alltså.

  Hur mycket arbete kräver det?
  Jag förstår charmen med det, absolut men för oss skulle det aldrig vara tal om saken.

  Vi hade två katter, numera bara en som jag skrev om förra veckan.

  Det är supermysigt med djur men det är också krävande. Även om jag gillar djur så känner jag att den kvarvarande katten är det sista djuret vi kommer äga. Det blir alltid ett projekt när man ska iväg någonstans och det vill jag gärna inte ha.

  Ska bli kul att höra vad ni kommer fram till!

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

  • HerrIGMR

   Det är just min känsla med djurägande också. Men – jag har två andra i familjen som är supersugna. Vi får nog ta ett familjemöte med en plus och minuslista i helgen.

 7. Stina

  Hej!
  Vi har haft höns flera somrar på rad i vår villaträdgård; de har bott i en gammal hundhage och så har mannen (händig) snickrat ihop ett litet hönshus i ett hörn av vårt uthus åt dem. Vi har köpt hönor från “hönserier”/äggfabriker i trakten; varje år slaktar/gasar de av den del av beståndet som värper för dåligt (hemskt, ja jag vet!) och då kan man köpa hönor för typ 10 kr st. Det går lätt att transportera typ 4 st per flyttkartong).
  Det kommer att lukta; och det kommer att bli mer flugor och spyflugor kring tomten. Det går ju att försöka städa och hålla efter, men inte hålla jämt steg med bajsande fågelfän 🙂
  Däremot blir det ju ljuvliga, ekologiska ägg som kan kan äta själv eller sälja. Och det brukar inte vara problem att hitta “hönsvakter”, som kan se till att det finns mat och vatten: bara man utlovar färska ägg som “lön”.
  Mvh /Stina

 8. Sigrid

  Vi skaffar nog höns till sommaren som det ser ut. Det är maken och äldsta dottern som har velat det länge. Jag tycker också att det vore mysigt, men anser att det räcker med de två hundar, två katter, och två kanariefåglar vi redan har.?
  Ska kanske tillägga att maken är veterinär vilket gör att kostnaden för veterinärvård är ganska liten…
  Av oss två är jag mest inriktad på FIRE och tycker att vi ska bygga om vår lekstuga istället gör att lägga en massa pengar på att köpa ett hönshus. Slutar nog med att jag får snickra själv.?

Kommentera