Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Vår trestegsraket för att slippa skatt(!)

Detta var en av de första blogginläggen jag skrev för denna blogg. Låt mig ta er tillbaka till den 17 augusti 2018 och min guide för att slippa skatt och skatteplanering.

Många klagar på Sveriges skattetryck. Jag tänker inte ge mig in i den diskussionen. Det jag tänkte göra är att erbjuda en universallösning som ALLA använda för att slippa betala skatt och samtidigt rädda din ekonomi, hälsa och miljön.

Den enkla lösningen är… dra ner på din konsumtion av prylar, kläder – ja allt. Ersätt med relationer, bokläsning och annat kul.

I Sverige betalar vi 25% moms på i princip alla varor (utom t.ex. mat och böcker). Moms (mervärdesskatt) är en skatt som vi alla betalar när vi köper varor och tjänster. Med vår nettoinkomst betalar vi det vi konsumerar och därmed moms. Man kan alltså säga att skatt på konsumtion blir skatt på inkomst. I praktien är det en dubbelbeskattning då du redan betalat inkomstskatt.

Håll i er! Låt oss presentera IGMRs trestegsraket i skattesmiteri:

1. Dra ner på prylskaffandet. Låt vinterkängorna hänga med en säsong till. Du behöver inte nyaste Sonoshögtalaren bara för att den är redo för röststyrning. Ska du konsumera köper du begagnat och lurar skattmasen.

2. Vill du ytterligare boosta din privata skattesmitning och din hälsa låter du bilen stå. Ungefär 60% av diesel och bensinpriset består av skatter. HAHA där fick du moder Svea!

3. Sista skattesmitartipset jag kommer med idag är att spola kröken eller att rikta din uppmärksamhet mot öl/cider med 2,8% alkoholhalt eller mindre. Dessa blaskiga och smaklösa produkter är alkoholskattefria! Alkoholhaltiga drycker som är starkare än så är föremål för en punktskatt som tas ut enligt ett krångligt system (wikipedialänk).

Slippa skatt
Punktskattefritt fredagsmys!

För att sammanfatta: Utan inbördes ordning kommer din hälsa, miljön och din plånbok att tacka dig när du använder ovan guide för skattesmiteri. Vi har gjort vårt val: istället för prylar sparar vi våra pengar för att köpa den dyrbaraste av varor – vår egen tid.

Har ni fler tips för kreativ skatteplanering i vardagen eller annat klurigt skattesmiteri?

Signatur

16 kommentarer

 1. Charlotta Johansson

  Ha, ha, det var en underbar lista! Jag gillar speciellt att köpa begagnat, om man nu behöver något, ingen skatt! Ibland hittar man ju nya grejer på blocket eller tradera…

  • Anonym

   Atta köpa nya saker på begagnatmarknaden… GENIALISKT!

 2. Fru EfficientBadass

  Ett fantastiskt inlägg! Vilket hjärnlur! Tanken har ibland slagit mig – varför har man inte försökt komma åt andrahandsmarknaden? Som under sommaren med all denna gårdsloppis. Frågan MÅSTE ju rimligen varit uppe på tapeten någon gång!

  F ö stor fan av Mariestad 2,8%.

  Fin den är, bloggen! Gillar att ni håller den annonsfri. Hur fick ni till äppelsymbolen (den som syns före bloggnamnet i min blogglista)?

  • Anonym

   Tack! Ja det är helt sinnes att man kan hacka systemet till sin egen fördel på ett så enkelt sätt. Skatteverket sitter säkert och funderar ut hur man momsar begagnat as we speak… Upprinnelsen till detta inlägg är att en av mina vänner druckit 2,8or ända sedan gymnasiet just för att slippa punktskatten. Klart sunt tänk för en gymnasist. Den där ikonen heter favikon och du når den via layout i blogger. Googla på Free favicon och ladda hem en fin. Använd sedan denna guide för att ladda upp den. https://www.vrcworks.net/blog/how-to-add-or-change-favicon-on-blogger-blogspot-blog/

   Tack för allt gôtt pepp. Gillas och sporras 🙂

 3. Per Penning

  Ja uppskjuten konsumtion fungerar.. ..tills du konsumerar. I annat fall är allt sparande utan mening.

  • Anonym

   Sant!

  • Anonym

   … eller inte. Funderade en stund under äpplemoskokandet. Rent tekniskt är det så men det finns en mjuk sida också. Uppskjuten konsumtion, dvs sparande, ger mig ro och känslan av att ta makten över mitt liv. En annan tanke jag fick är att man via sparande som ej blir konsumtion tar medel ur konstumtionssamhället. En miljögärning helt enkelt.

 4. Pappa betalar?

  Kul inlägg.
  Tack!

 5. MRKIA

  Ang. 2,8% öl så finns ännu en positiv skatteeffekt. Och det är att 2,8% klassas som livsmedel och momsas med 12%. Över det så är det 25%.
  Så dubbel effekt på <2,8% alltså. Ingen alkoholskatt och 12% moms.
  Jag brukar köpa 2,8% öl och spetsa den med 2-3msk ren vodka. Det blir inte sämre än random fulöl på systembolaget och man får en skattefri starköl. Man njuter extra av den när man tänker att man blåser miljöpartiet på några kronor skatt per burk.

  • Anonym

   Jag blir nästan tårögd! Vilket life hack!

 6. Micke

  Trevlig lista, för att utöka till en 4stegare så gå ur kyrkan och slipp kyrkskatten. Finns det moskéskatt tro? Annars är ett tips att konvertera om man vill gå på gudstjänst och dylikt.

  • Anonym

   Ah! Bra punkt. Både jag och Fru IGMR har gått ur. Blir man automatiskt signad till Svenska Kyrkan som invandrare tro?

   • Skogsanna

    Men tack och lov får alla som betalar skatt i Sverige oavsett religion betala begravningsavgift så att vi får ner de döda i jorden och att de inte vandrar omkring på gatorna som zombies ?
    Det gäller även familjen IGMR! ?

 7. Frihetskraft

  Härligt balanserade tips. 1:an är jag med på tåget. 2:an är svår. 3:an kör vi hårt med, dagens alkoholfria öl är svinbra och 2,8 är minst lika bra, men sedan är det ju det där med gott rödvin…

  • Anonym

   🙂 Rödvinet kör man Fru EBs systembolagshack på. Sist vandrade vi ut från Sytembolaget med 8 flaskor kvalitetsvin och betalade under 400 kr. Kassören kliade sig i huvudet.

 8. Vad är livskvalité?

  Coolt inlägg!

  Jag har gjort egen starkvinsglögg, blir lika bra som systemets Dufenkrooks efter att den fått mogna ett år. Baka eget surdegsbröd (Well, det är moms på mjöl, men inte vatten – kanske på salt dock).
  Shoppa billig vinyl på loppisar, ett charmigare alternativ om man gillar musik. Jag dricker inte alkohol längre eftersom den gör mig mer deprimerad än glad, så där tjänar man hackor.

  Jag köpte en gjutjärnsgryta + Cornelis Vreeswijk "Cornelis sjunger Taube" på loppis för 250:-
  Du kan bara kolla in mitt bröd på denna sida får du se vad du tycker 🙂
  Brödet kostar under 15:- att baka, skulle kosta över 100:- i butik.

  https://minkvalite.blogspot.com/search/label/G%C3%B6r%20det%20sj%C3%A4lv?zx=c420ea5506bbc193

  Länge leve Sebastien Boudet för att jag lärde mig baka!

Kommentera