Detta var en av de första blogginläggen jag skrev för denna blogg. Låt mig ta er tillbaka till den 17 augusti 2018 och min guide för att slippa skatt och skatteplanering.

Många klagar på Sveriges skattetryck. Jag tänker inte ge mig in i den diskussionen. Det jag tänkte göra är att erbjuda en universallösning som ALLA använda för att slippa betala skatt och samtidigt rädda din ekonomi, hälsa och miljön.

Den enkla lösningen är… dra ner på din konsumtion av prylar, kläder – ja allt. Ersätt med relationer, bokläsning och annat kul.

I Sverige betalar vi 25% moms på i princip alla varor (utom t.ex. mat och böcker). Moms (mervärdesskatt) är en skatt som vi alla betalar när vi köper varor och tjänster. Med vår nettoinkomst betalar vi det vi konsumerar och därmed moms. Man kan alltså säga att skatt på konsumtion blir skatt på inkomst. I praktien är det en dubbelbeskattning då du redan betalat inkomstskatt.

Håll i er! Låt oss presentera IGMRs trestegsraket i skattesmiteri:

1. Dra ner på prylskaffandet. Låt vinterkängorna hänga med en säsong till. Du behöver inte nyaste Sonoshögtalaren bara för att den är redo för röststyrning. Ska du konsumera köper du begagnat och lurar skattmasen.

2. Vill du ytterligare boosta din privata skattesmitning och din hälsa låter du bilen stå. Ungefär 60% av diesel och bensinpriset består av skatter. HAHA där fick du moder Svea!

3. Sista skattesmitartipset jag kommer med idag är att spola kröken eller att rikta din uppmärksamhet mot öl/cider med 2,8% alkoholhalt eller mindre. Dessa blaskiga och smaklösa produkter är alkoholskattefria! Alkoholhaltiga drycker som är starkare än så är föremål för en punktskatt som tas ut enligt ett krångligt system (wikipedialänk).

Slippa skatt
Punktskattefritt fredagsmys!

För att sammanfatta: Utan inbördes ordning kommer din hälsa, miljön och din plånbok att tacka dig när du använder ovan guide för skattesmiteri. Vi har gjort vårt val: istället för prylar sparar vi våra pengar för att köpa den dyrbaraste av varor – vår egen tid.

Har ni fler tips för kreativ skatteplanering i vardagen eller annat klurigt skattesmiteri?

Signatur