Göra egen bokashihink – steg för steg guide. I mitt inlägg om att göra egen biokol skrev läsaren Emma en kommentar som satte igång hjärnkontoret på mig.

Bokashi kommentar

Ja varför har jag inte börjat med bokashi? Om jag ska självrannsaka mig så är det nog så att jag tycker att det är en för stor startkostnad att köpa färdiga hinkar till bokashi. Jag har sett priser på runt 800 kronor och uppåt för ett startkit. Skulle det visa sig att man inte vill fortsätta är det en stor kostnad.

Vad är bokashi?

Bokashi är en metod för att omvandla organiskt avfall till näringsrik jordförbättring. Det är en fermenteringsprocess som involverar att täcka matavfall med ett lager av bokashiströ som innehåller mjölksyrabakterier, jäst och andra mikroorganismer. Dessa mikrober hjälper till att bryta ner organiskt material och skapa en näringsrik jordförbättring som kan användas för att odla växter.

Bokashiströ kan köpas färdigt i affärer. Bokashikompostering är en luktfri process som kan användas för att fermentera alla typer av organiskt material, inklusive kött, mejeriprodukter och citrus. Efter fermenteringsprocessen kan bokashi-blandningen antingen grävas ner i trädgårdsjorden eller användas för att göra en näringsrik kompost.

Bokashi är ett populärt alternativ till traditionell kompostering eftersom det tar mindre plats, är snabbare och inte avger dålig lukt. Dessutom kan det användas året runt eftersom det fungerar bra både inomhus och utomhus.

Jag ser bokashi som ett smart och snabbt sätt att ta hand om sitt matavfall och börja att sluta kretsloppet på smått.

Hur går bokashikompostering till?

För att kunna bokashikompostera behöver man en hink med ett lufttätt lock samt gärna en distans i botten för att lakvatten skall kunna samlas utan att blöta ner komposten. En kran för att tappa ut detta lakvatten är också bra. Lakvattnet i sig är en resurs och man kan gödselvattna med det i ungefär samma spädningsgrad som guldvatten. Det gynnar mikrolivet i jorden och näringsämnena är snabbt tillgängliga.

Bokashi är enkelt. Man lägger sitt matavfall i hinken och strör på ett speciellt strö laddat med effektiva mikroorganismer (även kallat EM). Ungefär två matskedar per kilo matavfall är doseringen. När hinken är full får den mogna ett par veckor inomhus och sedan kan man gräva ner komposten. EM finns även som spray.

Är det tjäle eller att man av annan anledning inte vill/kan gräva ner bokashin går den att lagra till man känner att det är dags. Enkelt alltså.

Inköpslista: göra egen bokashihink – steg för steg guide

Så vad behöver vi då för att tillverka en egen bokashihink? Min inköpslista med priser aktuella för när detta inlägg skrivs är som följande:

  • Hink 15 liter från Jula, 49,90 kr – länk här
  • Lock till 15 liter hink från Jula, 14,90 kr – länk här
  • Avtappningskran med koppling från Bauhaus, 39,95 kr – länk här
  • Smutsavskiljare till hink från Biltema, 36,90 kr – länk här
Bokashihink material
Material för att göra egen bokashihink

Totalkostnad för mina hinkar 131,65 kr per bokashihink. Jag tillverkade två hinkar och köpte även på mig en extrahink ifall att. Det går att komma billigare undan men jag ville ha den extra storleken på Julahinken samt att den är tillverkad av plast som är godkänd för kontakt med livsmedel. Det är är viktigt för mig.

Jag köpte även bokashiströ från Odla.nu i en tvåkilospåse. Det bör räcka ungefär ett halvår eller mer. Cirka 200 kr betalade jag för för bokashiströet.

Totalkostnad för två färdiga hinkar samt två kilo strö blir således 442,30 kronor. Bra pris enligt undertecknad.

Göra egen bokashihink – steg för steg guide

  • Mät diametern på kranen och hitta ett passande borr. Min kran var 2,5 cm men jag hade bara ett 2 cm borr. Alltså fick jag göra hålet större med en liten kniv.
  • Borra hålet och utvidga det eventuellt för att kranen skall passa.
  • Montera kranen och skruva fast den hårt på insidan.
  • Lägg i smutsavskiljaren – klart!
Bokashihink DIY
Mät hålet och hitta passande borr
Bokashihink borr
För litet borr
Bokashihink DIY
Passar ej!
Bokashihink DIY
Markera var kranen ska sitta. OBS! Låt inte kranen hamna längre ner utan använd nedre kanten på befintligt hål som nedre gräns.
Bokashihink DIY
OBS enligt ovan men tydligare visat här.
Bokashihink kran
Är man tajt med hålet kan man gänga/skruva i kranen.
Bokashihink DIY
Skruva fast medföljande plastmutter på insidan.
Göra egen bokashihink - steg för steg guide
I med smutsavskiljaren
Göra egen bokashihink - steg för steg guide
Klart!
Göra egen bokashihink - steg för steg guide
Båda bokashihinkarna klara!
bokashiströ
Bokashiströ tvåkilospåse

Hur fungerar bokashihinkarna?

Hinkarna fungerar finemang men. Det enda minuset med dessa hinkar är att de måste stå upphöjda då kranen går ner under botten på hinken. Detta eftersom jag vill kunna tappa ur det mesta av lakvattnet. Därmed är kanske dessa bokashihinkar inte bäst i test men bra nog. Ingen stor grej och jag tror mig kunna vinkla kranen åt sidan så att det inte är något problem alls.

Göra egen bokashihink
Bokashi in action. Matavfall med bokashiströ ovanpå
Göra egen bokashihink - steg för steg guide
Bokashikompostering in action

Vill du veta mer om bokashi? Bokashi.se är en bra resurs och deras pdf om bokashi är bra. Jag kan också rekommendera ett riktigt bra podavsnitt om bokashi signerat bloggkollegan ”Trädgårdstrollet”. Avsnittet hittar du här.

Håller du på med bokashi? Ris eller ros på hinkarna?

Signatur