“Vad tror du om börsen?” Denna fråga har jag fått många gånger de tre senaste åren. Vänner, kollegor, nära och läsare har ställt frågan. Nu råkar det vara så att jag inte jag inte bara tror hur börsen ska gå, utan jag V E T hur börsen kommer gå.
Att sitta och gissa på hur börsen kommer att gå skapar bara oro och kanske till och med fattas dåliga beslut. Beslut som påverkar framtida mål, frihet och kontroll över sitt liv.
Vad tror du om börsen?
Jag tror inte, jag vet. Det jag vet är att börsen kommer gå upp och ner. Det är det börsen gör. Upp och ner på ett oregelbundet sätt som i princip är omöjligt att gissa sig till. Att börsen går upp och ner är lika naturligt som att solen går upp och ner eller att det regnar ibland.
Jag vet alltså att börsen går upp och ner MEN jag vet också att börsen, i snitt, går upp fler dagar än den går ner. OMX30 har under de senaste tio åren gått upp 53% av börsdagarna och levererat knappa 13% per år i snitt sedan 1984.
Blickar vi mot USA har S&P 500 index levererat 10-11% årligen i snitt sedan 1924. Då var det bara 90 aktier och 1957 adderades 410 till . Sedan 1957 har S&P500 som vi känner det nu, levererat ungefär 8% i snitt årligen.
Vad gör jag med denna kunskap?
Gräver man lite kan man se att vissa perioder, ibland flera år, levererar sämre resultat. Därmed är det rimligt att vara långsiktig och inte stirra sig blind på dagskurser, månadskurser eller till och mer hur det går ett enskilt år. Det är också då rimligt att månadsspara och sprida riskerna.
Vad mer? Jo eftersom börsen går upp och ner vill jag sprida mina risker så att jag inte köper allt på en gång eller att bara satsa på få företag. Jag vill äga en del av allt eftersom jag vet att summan av alla små innehav ger mig en avkastning på 7-10% årligen i snitt. Det jag pratar om är indexfonder och då med många innehav och stor riskspridning.

Till sist måste jag också inse att jag är människa och precis som med flygplanskrascher är det den mänskliga faktorn & känslor som gör att sparandet inte går så bra som det kan göra. Jag vet vad börsen kommer göra och jag vet vad jag själv bör göra givet vad som händer på börsen. Jag säljer inte, månadssparar och försöker ösa in mer pengar än vanligt när det går dåligt på börsen.
Dessa förhållningsregler har jag skrivit ner i en investeringsfilosofi. Är jag osäker på vad jag ska göra är det bara att ta en koll på reglerna och göra som det står. Följ planen.
Man kan se det som att avkastningen man får på sina investeringar är en betalning för sin oro. Oron och klåfingrigheten måste man hantera.
Pengarna är ett verktyg
Jag förstår också mer och mer att pengar är ett verktyg. Vi skall använda detta verktyg till att skapa oss en framtid och ett liv vi känner pirr inför. Detta har jag också med i beräkningen när jag och vi formulerade investeringsfilosofin.
Den risknivå jag och vi är bekväma med är just denna jag beskrivit ovan. Kör man Bitcoin, enbart Tesla eller varför inte Gamestop – då får man vara beredd på större kast, mycket högre risk och eventuellt större förlust/vinst. Det är upp till var och en.
Vi är inte beredda att ta på oss den risken. Det kan gå men risken att det inte går är också stor.
Vad tror du om börsen? Vad vet du om börsen? Hur mycket risk tål du?
Ps. Har du sett att Fru Efficient Badass har släppt en bok? Här hittar du hennes bok: “Sparboken: En konkret guide till ekonomiskt oberoende“. Recension kommer snart men du lär inte bli besviken om man får spoila lite.



Oh ett inlägg i min smak. Bra länk där till Samuelsson. Jag är i ett historiskt perspektiv novis på börsen och har bara genomlevt goda börsår. Ibland äter sig olyckskorparna in i min obotliga optimism, de som mantrar att “så här kan det inte fortsätta, snart kommer Kraschen av alla Krascher” etc. Det bästa botemedlet då är att gå till långsiktig statistik för där saknas det inte krascher. Det är som du säger: Det är för den långsiktiga investeraren rätt ointressant att se hur ett specifikt år, inte ens ett par tre stycken, presterar. Den övergripande poängen är väl att aktier har varit det enskilt bästa tillgångsslaget alla kategorier historiskt.
Exakt. I detta ligger också att man måste förstå att horisonten är lång om man sparar så här. Behöver man pengarna inom några år – då finns det andra sätt.
Länken till FruEB:s bok funkar inte – nu vet jag att jag kommer åt den via hennes sida ändå men…!
Jag kör på samma filosofi stoppa in det man kan varje månad! Har “fått tillbaka” den vinst från en lägenhetsförsäljning jag skattade in för något år sedan (eftersom de tog bort räntan på att skjuta upp skattandet..) så nu pytsar jag in 15k mer i månaden (+ de vanliga 10k). Känns svindlande att jag kommer pytsa in 100k på 4 mån..! Jag har varit tvungen att kontrollräkna ett antal gånger för att se om det verkligen stämmer! Och det sjuka är att jag kommer fortsätta göra så i ett år!! Galet var en liten 2:a i Hammarbyhöjden kan generera cash på 6 år!!
Känns ännu bättre en dag som bestått av rättande av labbrapporter, skrivande av prov och sen elevsamtal som dränerat en på energi..! Se att pengarna växer och veta att man kommer kunna sluta jobba när man vill och inte när man måste (ekonomiskt) Men en dag kvar, sen får jag lite lov!
Internetz och dess mysterier! NU är länken fixad och tack för det.
Vad härligt för dig och ja – bostadsmarknaden är on fire. Vi köpte för 3,5 msek 2015 och får säkerligen ut 6 msek nu. Samtidigt är det ungefär vad börsen ger över tid vilket kan vara bra att påminna sig om.
En go summa att stoppa in i ISKn. Det kommer göra skillnad för resten av ditt liv. En svindlande tanke när den sjunker in.
Ha ett fint påsklov. Vi tar ledigt idag och har unnat oss en rejäl sovmorgon. Ute regnar det smått så jag tror det blir en riktigt degdag idag 🙂
Tack för en toppenblogg! Ursäkta en mkt barnslig fråga såhär från en som aldrig lyckas fatta planen med att spara helt. Har läst att en ordentlig krasch kanske tar 10-20 år innan allt är ikapp igen, låt säga att en sån infaller samtidigt med planen att börja casha ut, hur påverkar det kalkylerna? Vet att det är extremt många om och därför väldigt osannolikt men ändå, om?
Hej Fanny och sorry för sent svar.
Kolla denna artikel:
https://assetbuilder.com/knowledge-center/articles/would-the-4-rule-work-if-you-retired-before-a-crash
Det är ett ganska hållbart system även om man går dagen innan en krach.
Tack så jättemycket för lästips, Förklarade mkt bra!
Adderar man även sin egen klurighet och möjlighet till att anpassa sig så tror jag att risken är otroligt liten. Vi har dessutom allmänpension i Sverige. 4% regeln är alltså mer hållbar i Sverige än i USA där den utformades. Kanske vi kan tillåta oss en 5% uttag istället beroende på när man drar proppen?
🙂