Så var det fredag fredag igen och ISKn har tagit sig över en ny 100 000 gräns. Det är ganska magiskt att se hur portföljen växer. Jag har funderat på valutapåverkan på fondinnehav och hur det har påverkat och påverkar våra innehav.

Valutapåverkan på våra fondinnehav

Vi sparar som ni säkert till största del i indexfonder. Vi har haft en väldigt fin uppgång sedan vi började spara för snart tre år sedan. Men – vår ISK har halkat efter lite under covid jmf index och jag funderade på varför? Varför går inte våra innehav upp lika mycket i värde som de innehav vi äger?

Jo i och med att vi har stor exponering mot USD och kronkursen har förstärkts jmf USD har våra innehav inte stigit så mycket i SEK som i USD.

Gör vi ett tankeexperiment att fondkursen i en renodlad USA-fond skulle stå helt still under ett år och att SEK förstärks mot USD med 10% under året – då kommer fonden få en tioprocentig nedgång.

I mars/april fick man 10,47 SEK för en USD. Nu har kronan förstärkts och man får 8,34 SEK för en USD. Dåliga nyheter pour moi. Men – allt är inte nattsvart.

Valutapåverkan på våra innehav

De läsare med hökögon ser en pyttevändning på slutet av grafen och den har, tillsammans med stigande aktiekurser, gjort att vi nu kliver över 1,3msek för första gången.

Valutarisk

Vissa är av skolan att bor man i Sverige, har inkomst och pension i SEK – då ska man spara i SEK. Och det är ingen dum tanke. Detta ska man främst ha i åtanke om man har en kortare investeringshorisont. Att addera valutarisk till en redan volatil aktiemarknad är kanske inte så klokt om man behöver pengarna inom 1-5 år.

Men många Amerikanska bolag är världsomspännande bolag som får sina intäkter i många olika valutor. Går USD ner går deras vinster i USD upp p.g.a. växelkursen. Aktiekursen bör då kunna gå upp så mycket att det motverkar effekterna som en svagare USD-kurs ger.

Dollarn har också rollen att vara världens reservvaluta som pengar flockas till i kristider. En så kallad ”safe haven”. Dollarn brukar då stärkas i kristider men inte under covid? SEK stärktes mot USD eftersom Sverige har haft som strategi att hålla ekonomin igång och pengarna faktiskt flockades till SEK i under denna kris som covid är.

Historiskt har dock SEK mer eller mindre tappat konstant mot USD sedan 70-talet.

Tittar man på tajming har man otur om man investerade mycket i US aktier och fonder när SEK var svag. Köpte du på dig massor några år efter milleniet stod USD i över 11 SEK. Detta är för övrigt samma problematik som att köpa fonder och aktier när börsen är högt värderad.

Vad är då lösningen för att komma runt valutarisken?

Vår strategi

Som så mycket annat här i vår komplicerade värld är detta också komplicerat. Jag kan försöka förstå mig på vad som påverkar vad men det kan jag inte. Det jag kan påverka är våra pengar och vårt månadssparande. Vårt månadssparande över tid gör att jag köper fondandelar till olika fondkurs och olika valutakurs. Detta gör att jag och vi sprider vår risk över tid.

Hur tänker du med att spara i utländska innehav? Tänker du på valutapåverkan på fondinnehav och aktieinnehav?

Läs även Avanzas Johanna Kulls inlägg om valutarisk.

Signatur