Bärläder. Detta måste vara det bästa nya ordet jag lärt mig på länge. Bärläder. Nu kan man också kalla det fruktläder & men jag kör på bärläder.

Denna blogg är ingen renodlad ekonomiblogg. Vi har insett att vägen till ekonomiskt oberoende, ekonomisk frihet, FIRE – ja kalla det vad du vill, inte handlar så mycket om pengar. Gör man grundjobbet med att eliminera/minska fasta kostnader, ekonomiska ovanor, få styr på detta med att värdera sin tid och att spara innan man konsumerar – då kan man fokusera på annat.

Idag tänkte jag fokusera på just bärläder.

Vi är fans av Dags Att Plocka. Det är en sajt som förespråkar att hitta ätbart i naturen och trädgården + recepttips. Varje månad får man tips om vad som är i säsong och recepttips på detta. Ett av tipsen som kom förra året handlade om vildäpplen. Det är våra söta äpplens sura halvbror (eller liknande). På dessa vildäpplen (och typ allt annat frukt och bärigt) kan man göra bärläder.

Bärläder gör man genom att mosa sin huvudingrediens samt eventuella kryddor till en slät massa. Man breder sedan ut massan på ett bakplåtspapper och torkar i 4 – 8 timmar på 50 grader i ugnen.

Resultatet är ett läderartat fruktsnask som kan klippas till önskad form och ätas. Vi har gjort en himla massa äpplemos men har äpplen kvar som vi vill ta vara på. Att göra bärläder kommer därmed bli denna kvälls begivenhet. Vill du testa hittar du receptet här eller nedan.

Bärläder

Recept

Ingredienser

  • 15-20 st små vilda äpplen, gärna riktigt syrliga.
  • Färsk ingefära, 1 – 2 cm.
  • Kanel, 1 tsk.

Gör så här:

Skölj och kärna ur äpplena. Hacka ner i stora bitar och koka med lite vatten under lock i 10 minuter. Tillsätt den färska, hackade ingefäran. Lägg i kanel och torkad ingefära och koka alltsammans några minuter. Mixa till en slät smet och bred ut massan på bakplåtspapper.

Torka i mitten av ugnen på max 50 °C i 4 – 8 timmar med luckan på glänt. Det kan gå fortare, så håll lite koll – annars blir det chips (vilket också kan vara gott i och för sig). Rulla ihop lädret och förvara torrt och svalt. Det håller sig väl i över ett år. När du serverar: klipp tunna remmar.

Resultat?

Jag tog vanliga äpplen (Ca 15-20 st), 3 cm ingefära samt kanel. Det blev tre ugnsplåtar och en burk ingefäraäpplemos. Mitt i processen insåg jag att det faktiskt är som att göra osötad äpplemos. Nog om det…

Hur blev det?

Resultatet blev som på bilden ovan. Läderartat, syrligt, sött, fräscht och väldigt gott. Sonen åt nästan en hel plåt och konstaterade att han fick äta godis trots att det inte var helg. Därför kan vi alltså sätta familjen IGMRs stamp of approval på bärläder.

Ett tips – den plåten där vi bredde ut smeten ungefär en halv centimeter tjockt blev bäst.

Detta är ett utmärkt tips om man har mycket äpplen eller bär & rabarber i trädgården. Nästa batch för oss blir rabarberremmar med muscavadosocker. Kanske citronmeliss eller anisisop i också? JAMS!

Vill man torka äpplen eller kanske göra eget te av t.ex. citronmeliss kan man använda sig av en fruktktork (även kallad svamptork).

Signatur