Täckbark och träflis, dessa fina räddare i trädgårdsnöden.

När vi flyttade in i vårt radhus 2015 hade vi en gräsöken till tomt enligt nedan. Jag är väldigt mån om våra pollinerare som dessvärre har det tufft nu. En sådan gräsöken gör ingen glad, speciellt inte mig, humlorna eller bina. Därför vill vi utöka våra ytor med blommande växter och även anlägga odlingsytor.

Nu kanske jag inte är helt sanningsenlig. Vi hade en rabatt som gick i tomtgräns med diverse växter. Dock var proportionen mellan gräs och växter helt fel i min värld. Odlingsytor fanns inte och de är, som ni vet, välgörande för kropp och huvudet.

Utgångsläge anno 2015. Älskar förresten denna trädgård. Det är som att vara i en skog fast man befinner sig i en stad.

Anlägga rabatt eller odlingsyta med täckbark

Enklaste sättet vi har för att anlägga en ny rabatt, odlingsyta eller att skapa rumslighet är att fylla bilen med billig täckbark från Granngården (4 X 40L säckar för 149 kr senast jag kollade). Där eller på andra ställen som Byggmax, Bauhaus men man kan även beställa hem täckbark i storsäck eller på pall om man har större projekt. Vissa ställen erbjuder också att köpa i lösvikt om man har tillgång till släpkärra.

På marken där man önskar en rabatt, odlingsyta eller rumslighet lägger man kartong, tidningar, markduk, gamla räkningar, äggkartonger, uttjänta bomullshanddukar eller det som man har. På detta lager lägger man sedan sin täckbark. Vill man vara avancerad kan man blöta ner pappret vilket gör att det ligger still.

Detta lager under täckbarken kväver gräset under och hindrar det från att tränga upp. Maskarna gör sedan processen kort med gräset som man täckt och gödslar då också jorden vilket är bra.

Låt mig demonstrera vår process med täckbark.

Dessa bilder är från påskledigheten då vi raderade lite gräs runt vår odlingsyta. Vi vill inte klippa gräs här samt att vi vill kanske sätta mer rabarber och annat.

Täckbark
Work in progress. Notera förra årets palmkål som vi fortfarande äter av.
Täckbark kväva gräs
Läsare med falkögon kan ana äggkartonger, H&M kartong och annat.
Täckbark resultat
Nästan klart. Här ska vi också ha en matgrupp då det är kvällssol just på denna yta.

Ytan ovanför är främst en odlingsyta som huserar fem djupbäddar, bärbuskar, sparris samt (snart) en matgrupp som just nu renoveras.

Täckbarken är mjuk att gå på, doftar underbart och kväver ogräs som annars letar sig in i djupbäddarna. Vi fyller på med ny täckbark varje år då den så sakteliga förmultnar.

Hur anlägger man en rabatt?

Samma enkla metod. På ytan där du vill radera gräsmatta eller ogräs lägger du på täckning av något slag men inte markduk. Kartong eller papper är att föredra då det bryts ner.

Lägg på täckbark på ytan.

I täckbarken/pappret kan du göra hål och plantera växterna direkt i gräsmattan som är under. Vik sedan tillbaka tidningen och putta täckbark intill nya plantan för att kväva eventuellt gräs som vill titta upp. Denna metod har vi använt här:

Bild tagen idag. Lite vårsömning rabatt som är jättefin när den kommer igång. Läsare med hökögon kan se massvis kaffefilter. Vi komposterar dessa direkt i denna rabatt under vintern. Dunderhonung för växtligheten.

Fördelar med att använda täckbark i trädgården

Det finns många fördelar med att använd täckbark i trädgården.

  • Täckbarken hämmar ogräs och bidrar till att hålla jorden fuktig samt dämpar temperaturväxlingar.
  • Täckbark är ett miljömässigt hållbart material.
  • Jämfört med annat är det ett billigt täckmaterial och relativt lätt att få tag på.
  • Barken avger näring efterhand som den bryts ner och förbättrar jordens struktur och gynnar mykorrhiza.

Göra egen täckbark eller träflis

Nu är täckbark billigt men om man har en flismaskin / kompostkvarn kan man flisa själv likt Villa Lugnet gjort här. Samma resultat men barken eller träflisen kommer från ens egen mark. Vi är rätt sugna på att köpa en kompostkvarn själva…

There you have it. Detta är en snabb, enkel och väldigt billig metod att anlägga en rabatt, odlingsyta eller att skapa rumslighet – helt utan att gräva.

*Uppdatering – 2021 använde jag istället träflis med fint resultat. Inlägg om träflis i trädgården hittar du här.

Använder du täckbark eller träflis i trädgården? Har du några andra tips på användningsområden?

Signatur