Tågresa till Kroatien

Tänkte försöka mig på en sammanfattning av vår tågresa till Kroatien och ge lite tips och kanske några lärdomar som jag kan föra vidare.

I maj 2019 tog vi en två veckor lång semester med tågresa till Kroatien från Malmö. Upprinnelsen till resan var att vår son börjar förskoleklass efter sommaren och därmed kommer vi bli mindre flexibla med ledigheter i och med skolplikten. Fru IGMR har också haft en ganska intensiv period på arbetet från det att hon kom tillbaka efter semestern 2018. Så vad bättre än att ta en liten resa till ett land vi gillar, upptäcka, ta det lugnt, äta nutellamackor, bada och få sova i sovkupé?

Val av resmål i Kroatien

Vårt resemål, ön Krk, valdes utifrån tågförbindelserna. Vi siktade på att åka nattåg med sovkupé till hamnstaden Rijeka men de tågresorna visade sig inte gå i början av maj. I min iver hade jag redan bokat vårt boende och därmed hade vi ett litet problem (eller en utmaning) att lösa. Via Facebookgruppen ”Tågsemester” kunde jag leta mig fram i gamla trådar att det fanns nattåg med sovkupé till Zagreb. Just att få sova i sovkupé var ett absolut måste enligt IGMR Junior så därför blev det viktigt för oss.

Nattågen utgår från München så sträckan München – Zagreb var den jag utgick ifrån. Sovkupé bokades via ÖBB som är Österrikes SJ om jag inte helt fått det om bakfoten.

Sträckan Malmö – München ToR bokade jag via DSB och DB. I och med att jag valde olika bolag för resan dit och hem blev inte sträckningen densamma men priserna blev billigare. Jag rekommenderar alltså att göra en sökning på båda sidorna och jämföra priser OCH tid för byten.

Interrail?

Man kan boka allt via interrail som är ett friare sätt att åka. Man behöver inte platsbiljett och potentiellt kan man ta sig längre för mindre. Vi valde att inte utnyttja interrail då sovkupén inte ingår i det konceptet. Vi ville också ha platsbiljetter hela sträckan då det är lugnare med barn. Jag fick en offert på vår resa med Interrail och den landade på 2 500 kronor med än vad vi gav. För oss var det rätt men vill man vara mer flexibel är det ett grymt sätt att upptäcka Europa på.

En annan sak man kanske inte tänker på med tåget är att man kommer rakt in i stadskärnan. När man är framme och lite trött är detta ganska underbart.

Tågsträckor:

  • Till Kroatien åkte vi Malmö – Köpenhamn – Kolding – Hamburg – München – Zagreb. 23 timmar totalt.
  • Hem åkte vi Zagreb – München – Lübeck – Rödby – Köpenhamn – Malmö. 20 timmar totalt.

Jag upplevde resan dit som lugnare. Vi hade längre och fler byten men det var ganska välkommet. En lärdom till nästa gång är att planera in byten så att man har ungefär en timme. Är man hungrig hinner man besöka en matbutik och behöver inte köpa dyr utemat. Man kan, som vi gjorde, leka pjätt i Kolding, ta en promenad, vila eller vad som.

Boende

Boendet? I och med att fru IGMR älskar att bada var pool ett måste. Därför valde vi boende med en uppvärmd pool eftersom det inte är jättevarmt i Kroatien vid den här tiden på året.

Eget kök är också ett måste eftersom vi inte vill äta ute hela tiden. Vi hittade lägenheten via AirBnb. Vi har tidigare använt denna tjänst och det har alltid fungerat bra. Jag gillar deras betygssystem då det bara är verifierade gäster som kan skriva omdömen. Det känns tryggt.

Vi valde också att åka i lågsäsong då prisbilen blir en helt annan. Vi betalade 540 kronor natten för vår lägenhet. I högsäsong kostar den dryga 1 700 kronor. Det är stor skillnad.

Kroatien

Jag är rätt övertygad om att vi kommer resa tillbaka till denna region och till och med denna ö. Vi är också överens om att vi nästa gång ska bo närmre en huvudort. Boendet vi valde låg i en liten by och det tog inte många dagar att vandra klart alla vägar. Krk är namnet på ön men också på en liten vacker stad med 5 000 invånare. Där vill jag bo nästa gång.

Dagarna i Kroatien var väldigt lugna. Vi var mycket i staden Krk och drack gott kaffe och läste böcker för IGMR Junior. Vi promenerade, vi åt god mat, prisjämförde matbutiker, vi ritade, gick på muséum, badade, solade, såg på film (Cineasterna funkar utomlands!) och vi gjorde små utflykter. Inte helt olikt vårt liv hemma. Ska jag nämna några Kroatientips så vill jag slå ett slag för staden Krk, De undersköna Plitvicesjöarna med alla vattenfall, Stara Baska, den svårtillgängliga stranden Oprna bay, Kroatiskt vin, fantastiska fikon, resturangen ”Croatian Heritage” i Zagreb, resturangen/baren ”Beach 38” i München och Kroatiens klara vatten.

Kostnad tågresa till Kroatien

Vår tågresa till Kroatien kostade oss totalt ungefär knappa 22 000 kronor inklusive tåg, boende, hyrbil, all mat och alla inträden. Hade vi åkt i högsäsong till samma lägenhet hade boendet kostat oss 17 000 kr. Kroatiens valuta heter Kuna och vår SEK har tappat ganska mycket mot Kunan. Priserna är ungefär som i Sverige i Kuna. Lägg på 30-40 % så har du priset i SEK. Vi åt ute några gånger men främst handlade vi på Lidl och lagade mat själv.

Tågresan: 9 400:-
Boende 10 dagar: 5 400:-
Hyrbil 10 dagar: 925:-
Mat, diesel, resturang och inträden: 6 000:-

Spartips på resan

  • Ta med kylväska med vatten och egen mat.
  • Ta med matsäck på utflykter.
  • Naturen är oftast gratis.
  • Boka hyrbil via en prisjämförelsesajt UTAN försäkring. Betala med Norwegiankortet där du kan teckna en hyrbilsförsäkring för 250 kronor per år. Vår hyrbil kostade 925 kronor med Carwiz i ren hyra. För försäkring ville de ha 2 800 kronor. Det är på försäkringen de tjänar pengar.
  • Köp en bilkudde på plats om ni har barn. Vi köpte en på Lidl för 70 sek och biluthyraren ville ha 8 EUR om dagen. Bilkudden tog vi med hem.
  • Ha med ett extra kreditkort som du använder till depositioner. När vi bokade hyrbilen utan försäkring tar de ut en extra hög deposition på 14 000 kr (som man får tillbaka vid återlämnandet). Använder man sitt vanliga kort låser man sina pengar och det kan bli trist.
  • Boka boende med möjlighet att laga egen mat. Handla på Lidl.
  • Att resa behöver inte betyda att man måste göra allt. Barn måste inte aktiveras hela tiden och att ha tråkigt är ofta den egna lekens startskott. Hitta saker som ni uppskattar hela familjen – Plitvicesjöarna var något som vår familj blev helt knockade av. Otroligt vackert och spännande till en väldigt billig peng. Vår son meddelar att det roligaste på resan var när jag och han byggde en ö av stenar i havet. Många timmar gick åt till detta och det var helt gratis.
  • Snåla inte på resan men välj medvetet vad ni vill lägga pengarna på. Första kvällen åt vi på en restaurang för 1 200 kronor. Helstekt fisk och underbart vin. Helt klart värt det. Resterande nio dagar spenderade vi 4 800 kronor på.

Bilder från resan

Tågresa till Kroatien
Orpna Bay. Vansinnigt vackert!
Krk Kroatien
Två favoriter spatserar i staden Krk.
Tåg till Kroatien
Hej då Zagreb.
Kroatien Krk
En gumma misstänkt likt juniors gammelmormor står och spejar på oss långt där borta.
Plitvice sjöarna Kroatien
Plitvice sjöarna. Vilket ställe!
Klimatsmart
Sovkupén München -Zagreb. Tre sängar i höjd. IGMR Junior älskade det.
ICE tåg Tyskland
De Tyska ICE tågen ligger ljusår före X2000 i komfort.
Familjen IGMR i Kroatien
66% av familjen IGMR på en Orpna Beach i Kroatien.
Tåg till Kroatien
Öresundsbron. 10 minuter in i resan.
Beach 38 München
Beach 38 i München. Sand, solstolar, billiga drinkar och halloumimackor to die for.
Nattåg till Kroatien
Konduktören på nattåget serverade frukost på sängen.
Fotbad Kroatien
23 timmars tågresa kräver fotdopp i Kroatiskt vatten.
Malinska Kroatien
En regntung och vacker dag i Malinska.
Boende Krk Kroatien
Grillkväll. Här bodde vi.
Kroatien Museum
Sonen älskar muséer. Medelhavsmuséet detta.
Krk Kroatien
Staden Krk´s trånga gränder.
Krk Gränder
Förr tog inte bilar plats.
Plitvice sjöarna Kroatien
Plitvice sjöarna. En av resans absoluta höjdpunkter.
Sticklingar vinranka Fikon
Jag fick lov att ta sticklingar av vinranka och fikon.
pool krk kroatien
66,6% av familjen IGMR badar.

Länktips för lättare planering av tågresa till Kroatien och Europa

The Man in Seat Sixty-One. En allomfattande resurs för tågresande i Europa. Tips, guider och en massa bra content.
ÖBB – Österrikiska järnvägen.
DSB – Danska järnvägen.
DB – Tyska järnvägen.
Rail.cc – En svensk tågsida.
Klimatsmart Semester
Alingsås Resebutik – Resebutik som är specialister på tåg.

Har ni varit på en tågresa till Kroatien eller neråt Europa? Om du har frågor om tågresandet eller vill ha mer tips får ni gärna kommentera eller maila mig på igmrmail@gmail.com 

Vill du läsa mer om oss? Börja här.

Signatur