Lagningstips för trasiga dragkedjor som delar sig – enkelt och gratis!

Att laga en dragkedja eller blixtlås som delar eller öppnar sig. Vår son nöter en del på sina kläder. Han har under nästan hela sitt förskoleliv varit på en avdelning med uteinriktning. Inte ur och skur men nära på. Detta innebär att ytterkläder skall tas av och på flera gånger om dagen samt att utelivet går rätt hårt åt kläderna. Hans ytterkläder är oftast och nästa alltid köpta second hand eller ”pre loved” från Tradera, Sellpy eller lokala Facebookgruppen. Detta skapar utmärkta förutsättningar för delade och trasiga dragkedjor med andra ord.

Guide till att laga en dragkedja som delar sig

Dragkedjor är en kritisk punkt. Använder man dragkedjan mycket slits den förstås och kan börja dela på sig. Ni vet, glad i hågen drar man upp dragkedjan för att sedan märka att jackan/fleecen/väskan fortfarande är lika öppen.

Laga en dragkedja som delar sig
Så här ska det se ut!

Detta hände häromdagen med sonens fleece från Polarn O. Pyret som vi tidigare på säsongen inhandlat för en billig peng på Tradera. Skit också, tänkte jag, och började leta efter en till begagnad fleece på Tradera och Sellpy. Men så kom jag på att internet brukar kunna lösa de flesta problem som dyker upp.

Så är det även i detta fall. Tydligen är det så att själva släden, som är den delen man drar i, kan vidgas när man använder dragkedjan mycket. Detta gör att mellanrummet mellan släden och dragkejdan blir för stort och därmed kan släden inte låsa dragkedjan.

Hur lagar man en dragkedja som delar sig?

Det är superlätt att lösa och tar under minuten.

  • Ta en tång och knip försiktigt på båda sidor av släden. Knip inte för hårt för då blir dragkedjan trög.

Jag gjorde detta på sonens fleecejacka och den fungerar finfint nu. Dragkedjan blev som ny och låser fint! Detta knep kan man använda till mycket. Jag har bland annat även lagat mina jeans samt ett tält på detta sätt. Hoodies är ett annat plagg där dragkedjan ofta delar sig på. Dessa brukar vi knipa till då och då innan den delar sig.

Skulle du ha knipt för hårt på släden och dragkedjan har blivit trög kan du enkelt vidga den med en liten kniv eller något platt.

Superenkelt!

I ovan klipp ser du hur man lagar dragkedjan enligt denna metod… Har du annat som gått sönder? Testa att göra en enkel Googling innan du kastar eller köper nytt.

Om guiden ovan inte löser problemet eller om löparen gått sönder

Vi har framgångsfullt använt ZlideOn som är en ersättningslöpare som just ersätter original. Denna produkt lagar de flesta trasiga blixtlås som inte ovan trick löser. Väskor, skor, en jacka, kuddfodral, sovsäck, jeans, klänning, tält, förtält eller ett varför inte båtkapell?

Löparen från ZlideOn är en ersättare till den trasiga löparen och man monterar den befintliga dragkedjan. OBS! Det finns en mängd olika storlekar på löpare men ZlideOn passar så gott som alla i dag kända dragkedjor. ZlideOn öppnas alltså upp så att man kan knipsa den enkelt på den befintliga dragkedjan. När du har rätt storlek går lagningen fort och det är bara att börja använda dragkedjan igen.

Du köper ZlideOn här och fler fler spartips hittar du här.

Varför är det då bra att laga kläder istället för att köpa nytt?

Att laga kläder är bra av flera skäl:

  1. Sparar pengar: Genom att laga kläder istället för att köpa nya sparar du pengar. Det är oftast billigare att reparera ett plagg än att köpa ett helt nytt.
  2. Hållbarhet: Genom att laga kläder förlänger du deras livslängd och minskar därmed mängden kläder som slängs i soporna och som bidrar till avfall.
  3. Miljövänligt: Tillverkning av kläder är en resurskrävande process som bidrar till utsläpp av växthusgaser och andra föroreningar. Genom att laga kläder minskar du behovet av att producera nya kläder och minskar därmed din miljöpåverkan.

Sammanfattningsvis är det bra att laga kläder för att det sparar pengar, är hållbart och miljövänligt.

Signatur