Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Min bilhistoria och hur vi minskar våra bilkostnader. Spartips!

Spartips – bilkostnader

Jag har alltid varit bilintresserad. Körkortet togs direkt när jag fyllde 18 och mitt sparkonto tömdes för inköp av en Toyota Celica, 1987 års modell. Just denna modell var väldigt häftig och speciell med sin rallyhistoria och pop up lampor. Någonstans här började också pengarna rulla. Allt skulle vara perfekt, inga missljud, rätt fälgar och bra ljud i bilen. Så fort jag hade tråkigt var min go to lösning en biltur. Jag kunde varenda småväg runt min dåvarande stad. Inte hade jag en tanke på bilkostnader och spartips…

Spartips
Frihetsmaskin eller kvarnhjul runt halsen?

19 år senare kan jag räkna till inte mindre än 13 bilar som jag ägt. Det
blir alltså ungefär en bil varje ett och ett halvt år. I början av min
bilkarriär kostade inte bilarna så mycket i inköp men det kröp snabbt upp över 100 000 kr strecket. I princip alla bilar förutom den Toyota Celican och de sista två har varit belånade till max med billån eller blancolån men endast en har köpts helt ny (som tur är).

Ett räkneexempel:

Nedan ser ni kostnaden för mitt bilägande för dessa 13 bilar.

Inköp: 1 000 000 kr

Service 1 ggr/ år: 4000 kr * 19 = 76 000 kr

Däck: 2000 kr * 19 = 38 000 kr

Reparationer: 4000 kr * 19 = 76 000

Drivmedel: 2000 mil/ år. Genomsnittligt drivmedelspris 14 kr och 0,8 l/mil. = 11,2 kr / mil = 22 400 kr * 19 = 425 600 kr

Försäkring: 5000 kr * 19 = 95 000 kr

Skatt och besiktning: 1400 kr * 19 = 26 600 kr.

Totalt: 1,74 miljoner

Min månadskostnad för bilägandet under 19 år har således varit 7 600 kr. Detta är hiskeliga summor men som Vicki Robin skriver i ”Your Money or Your Life” väljer jag no shame, no blame. It is what it is, gör om gör rätt.

Vad har jag kvar av dessa pengar? I och med värdeminskning, driftskostnader och en del dåliga affärer är det som finns kvar är en bättre begagnad Ford från 2008 med 16 000 mil på mätaren. Den köptes kontant så den äger jag själv. Forden har vi haft i nu fyra år vilket för mig är rekord. Ingen bil har jag någonsin ägt så länge.

Vi försöker vara sparsamma med att köra Forden och vi använder den mest som utflyktsbil. Det fungerar fint i och med att vi båda arbetar inom cykelavstånd.

Spartips:

Med vårt nya FI / FIRE mindset – hur gör vi vårt bilägande så billigt
som möjligt? Först och främst vill jag tacka min fru som stoppade
pengarullningen och som har sett till att vi köpt de två senaste bilarna
kontant och i ett bra prisintervall.

Inköp av bil görs på KVD eller Blocket

Att köpa bil kan vara knepigt och här finns många bra resurser och guider på nätet. Köper man bilen av en bilfirma får man försäkringar och extra trygghet. Du kommer dock antagligen få betala mer för bilen. Vi har köpt våra två senaste bilar via KVD. KVD är en auktionssajt som säljer bilar åt bilparksägare, d.v.s. kommuner etc. Det som är bra med KVD är att de går igenom bilen grundligt och redovisar de fel och brister som finns. Detta är något som är svårt att göra själv vid ett köptillfälle. Bilarna säljs till rimliga priser och vår Ford är en gammal kommunbil köpt på KVD, servad till punkt och pricka.

Serva bilen själv

Jag köper Biltemas servicekit som kostar dryga 1000 kr. En timme på gör det själv macken kostar kanske dryga 100 kr och här gör jag själva oljebytet. Hemma på parkeringen byter jag luftfilter och tändstift då det är onödigt att betala för tiden på macken vid detta moment. Det finns många fina servicetutorials på Youtube samt att man nu kan köpa Haynes gör det själv böcker för just din bil som E-bok (Eller låna på biblioteket). Reparationer jag inte klarar ut själv låter jag tre firmor buda om på Autobutler.se

Byt bilförsäkring

Vi har en billig bil och har precis via Insplanet bytt från en helförsäkring till en trafikförsäkring via Länsförsäkringar. Insplanet är en tjänst som kostnadsfritt jämför försäkringar åt dig. Helförsäkringen kostade oss 4800 kr per år och vi har nu en kostnad på 1600 kr per år. Vi resonerar som så att bilen är så billig att händer det något kan vi köpa en annan bil kontant. Vi behöver inte den extra tryggheten eller månadskostnaden. Länk till Insplanet. Ytterligare en jämförelsesajt som fungerar på samma sätt är Compricer. Det skadar aldrig att även kolla där. Det jag gillar med båda sajterna är att allting sker online, d.v.s. man slipper prata med en försäljare.

Låt bilen stå

Jag slår in en öppen dörr här men jag har slutat köra mina 7 km till jobbet och väljer cykeln istället. Min fru har i princip alltid cyklat. Muscle over motor som Mr Money Mustache säger.

Byt däck själv

Det tar kanske en timme och sparar dig några hundralappar. Om du inte måste bör du förvara dina däck själv och inte på däckhotell. Om du inte kan/vill – gör det via Autobutler och spara några slantar.

Hyr ut bilen

Vi hyr ut vår bil via SnappCar (inbjudningslänk och du får 200 kr rabatt på första bokningen). Vi har lagt ut den för 400 kronor per dygn och det är fina extrapengar för en bil som ofta står flera dagar. 

Köp däcken på Blocket

Många människor säljer sina bilar utan att vinter eller sommardäcken ingår. Detta kan man utnyttja då dessa däck ofta hamnar på Blocket. Istället för att köpa däck för 1000 kr per däck har jag börjat köpa däck på fälg (ibland fina lättmetallfälgar) via Blocket. De senaste två gångerna har jag gett 2000 kr resp. 2500 kr för däck som bara rullat en säsong. Det är viktigt att man ber säljaren att titta när däcken är tillverkade. Man vill inte köpa gamla och torra däck.

Viktigt är också att däcken passar på din bil. Om du är osäker, köp bara däck på fälg som motsvarar din bil och årsmodell. Vill man tuffa till sig lite (som jag) kan man göra research. För min Ford Focus såg jag att även Volvo V50 fälgar passade (det är i princip samma bil med olika kaross). Det finns större utbud av Volvofälgar så nu rullar vår ford på fina Volvo V50 orginalfälgar på vintern.

Bensin / Etanol

Vi kör mest på etanol då vår bil tillåter det. Vi tankar alltid på Preem med vårt Ikanokort. Ikanokortet ger alltid 1% tillbaka på drivmedel. Är du medlem i SAS Eurobonus kan du anmäler du ditt kreditkort till Preems samarbetssida och får ut bonusen som SAS-Eurobonuspoäng istället. Ikanokortet kan du skaffa via Kortio som vi har ett samarbete med.

Handtvätt

Vi tvättar bilen för hand och inte i dyra maskiner. 20 minuter på gör det själv macken kostar inte mycket. Bilschampo och sådant köps på Biltema.

Vad kostar vår bil oss nu?

Vi köpte bilen för 30 000 kr på KVD och jag räknar med att den är värd 20 000 – 25 000 kr om vi säljer den idag. Med andra ord är värdeminskningen försumbar. I appen Tink trackar vi alla bilkostnader och just nu ligger vi på ungefär 1200 kr per månad vilket känns komfortabelt. Ännu mer komfortabelt är det att många månader går vi plus på bilägandet, bilen genererar alltså en extrainkomst trots att den körs av oss. Detta tack vare att vi hyr ut den via SnappCar.

Klicka om du vill läsa mer om bilar eller kanske om du vill se vår guide om hur man kan sälja bilen på Blocket.

Signatur

2 kommentarer

  1. Fru EfficientBadass

    Mmm älskar ChooseFI. Har inte lyssnat på de episoderna dock. Schysst av dig att så generöst dela med dig av din bilbudget. Satan, vad mycket pengar. Själv har jag under merparten av mitt yrkesliv betalat netto 2 500-5 000 i månaden på tjänstebil. Vågar inte räkna på det.

    • Anonym

      Bilar är skit, så är det bara. Inser att jag missade en del ränta som betalats under åren…

Kommentera