Detta med att spara till sina barn är lite knepigt. Dels måste man bestämma hur man skall spara, sparkonto, ISK eller KF? Sparkonto går bort då pengarna inte växer till sig. En ISK i sitt eget namn går inte att överlåta (om jag förstått det rätt) till sina barn. En KF i eget namn går att överlåta till barnet.

Vi backar bandet och tittar på vad jag (herr IGMR) gjorde med de pengar som jag fick tillgång till på min 18-årsdag.

Frihetsmaskin
Toyota Celica 1987

Pengarna “investerades” i en bättre begagnad Toyota Celica (mer om det i inlägget om vår bilhistoria). De slantar som fanns kvar gick till fälgar, ljudsystem och bensin. Vis av erfarenhet kommer pengarna alltså inte stå i vår sons namn.

Hur mycket skall man spara då? Vi har resonerat som så att vi sparar barnbidraget till vår son. Jag har förstått att många tycker det är för mycket och det kan jag hålla med om. Med en avkastning på 8% årligen blir de pengarna ungefär en halv miljon kronor på hans 18-årsdag. Det är mycket pengar.

Vi vill separera dessa pengar från våra egna och de skall vara öronmärkta till att hjälpa honom i olika faser i hans liv samt kunna användas av oss vid större kostnader relaterade till honom. Just detta är anledningen till att vi sparar hela barnbidraget. Detta är alltså både ett barnsparande och en buffert för oss. Vi vill kunna hjälpa vår son med en del av- eller en hel insats till en lägenhet. Vi vill kunna vara generösa vid de tillfällen han behöver stöttning i livet men vi vill inte skämma bort honom. Balansgång.

Vårt sparande då? Vi månadssparar som sagt hela barnbidraget i 100% indexfonder hos Lysa.se i en ISK. Kontot står i mitt namn och vår son kommer inte få en hög med pengar när han fyller 18 år. Vi tänker alltså inte skriva över kontot på honom och han kommer troligtvis inte få veta att vi har dessa pengar som är öronmärkta åt honom. Formerna för att få pengar ur detta sparande har vi inte rett ut än. Återigen, vi vill inte skämma bort honom samtidigt som han inte skall behöva lämna in en sju sidor lång ansökan till oss. Skall det finnas en motprestation? Hur resonerar ni här?

Vi har i våra månadsrapporter valt att inte ta med detta sparande och inte heller den inkomst vi får via barnbidraget. Hur ser ni på det? Bör det tas med?