IGMRs taktik för att köpa saker så billigt som möjligt. Fröet till detta inlägg om att köpa saker billigt kom från en kommentar från den numera nedlagda bloggen ”Vår Ekonomiska Resa” samt Fru EfficientBadass förträffliga inläggsserie ”Sparhöst 2018”.

Ibland måste man köpa saker. Vissa saker är helt självklara som mat (ett helt annat inlägg). De saker vi skall prata om idag är av mer sällanköpskaraktär. Kläder, skor. prylar, elektronik, böcker, leksaker, presenter med mera.

I detta inlägg tänkte vi presentera vår köpprocess och dela våra tankar kring varje steg. Häng med!

IGMRs taktik för att köpa saker så billigt som möjligt. Processen steg för steg.

  • 1. Skall vi köpa eller inte. Här finns många olika sätt att fundera. Vissa har lagt in 72 timmars karenstid. Oftast räcker det för att döda alla impulsköp. Familjen IGMR (minus lillen) applicerar en annan tankesnurra kring köpandet. 

När vi konsumerar eller väljer att inte konsumera brukar vi använda de tankar Vicki Robin skriver om i ”Your Money or Your Life” (finns i på sidan boktips) – nämligen timpengen. Timpengen är vad man tjänar i timmen på sitt arbete minus skatt, jobbkläder, bilresan till och från jobb etc. Säg att det blir kvar 100 kr i fickan per timme. Det är då lätt att värdera om den saken, tjänsten eller maten är värd de timmarna på jobbet. Väljer man att inte konsumera känns det bra. Väljer man att konsumera känns det också bra eftersom det är ett värdebaserat och medvetet val. I denna punkt väljer man också nivå. Skall jag köpa nya Sonossytemet eller en noname bluetooth högtalare på Claes Olson? Polarn och Pyret till barnet eller HM? Det ligger många timmars skillnad i arbetade timmar och livsenergi i dessa val.

  • 2. Vi har kommit fram till att behovet finns och att det känns värdefullt att köpa prylen. Skall vi köpa begagnat eller nytt? Vi köper mycket begagnat. Någon annan har fått ta smällen, d.v.s. värdeminskningen och sakerna är oftast i väldigt gott skick. 

Om vi väljer begagnat kollar vi Tradera, Blocket eller lokala Facebookgruppen.

Väljer vi nytt however… då ska vi helst köpa saker billigt och då börjar cirkusen.

  • 3. Prisjämför. Vi vill ha bästa priset, punkt. Vi söker prylen på Prisjakt och ser vad som erbjuds. 
  • 4. Vi tar med oss resultatet från Prisjakt och loggar in på Refunder. Säg att Claes Olson är billigast. Vi söker då på dessa Refunder och finner att Claes Olsson har 6% cashback. Alltså – du får tillbaka 6% av köpesumman i kontanter. Hurra! Köpet görs då genom Refunders sajt och vi får tillbaka 6% på fakturabeloppet. 

Skulle den billigaste sajten från Prisjakt inte finnas Refunder kan man se om den näst billigaste sajten gör det. Trots att nummer två är lite dyrare kanske den blir billigast om man räknar in en cashback. Orkar man inte – köp från billigaste stället via Prisjakt.

  • 5. Pengarna vi får tillbaka via dessa sajter investeras hos Avanza. Vi köper Avanza Global och Spiltan Investmentbolag. Refunder har vi under året fått ut nästan 5100 kr från.
  • 6. Överkurs: Vill man ha bonus på bonusen försöker man leta upp en rabattkod att använda på den sajt man vill handla från. Man kan då få den rabatten samt cashback via Refunder.
  • 7. Professur i rabattjakt: Vi har ett kreditkortet Refunder Pay. Refunder Pay ger alltid 1% cashback. Man kan dessutom öka cashbacken genom att betala sina Refunder.se köp med just Refunder Pay. Vi har lyckats med att köpa saker med rabattkod, via Refunder med Refunder Pay. Det blir rabatt i TRE led. WINNING!

Nedan får ni ett flödesschema att skriva ut och klistra upp på kylskåpet som komihåg.

Köpa billigt körschema

Någon som har andra tips på att köpa saker billigt? Har vi missat något?

Signatur